POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Norling om spelare som ville imponera och hyllade jättetalangen: "Han är inte äldre än mina barn"

Foto: Scanpix

I sex timmar följde Fotbollskanalen Rikard Norling under första dagen som ny AIK-tränare.
Efteråt pratade han om spelare som ville imponera och hyllade Alexander Isak.
- Fantastiskt, han är inte äldre än mina barn, sa Norling.

Klockan 11:07 öppnade Rikard Norling dörren och klev med ett stort leende in till presskonferensen på Friends Arena. Där presenterades han som AIK:s nya tränare och pratade om guld och att AIK är som ett kuddrum där allt är lugnt och tryggt.

Fyra timmar efter att Norling presenterats som AIK-tränare på Friends Arena lämnade han klubbhuset på Karlberg och gick tillsammans med Fotbollskanalen den korta promenaden till träningsplanen där han välkomnades av många fans.

- Shit vad härligt det är att vara här, det var längesedan, sa Norling.

Vad har ni gjort inne i klubbhuset?
- Vi hade ett möte med varandra, jag och hela gruppen. Vi har hälsat på varandra. 

 Hur var det att träffa gruppen?
- Det är alltid härligt. Det är alltid speciellt, det blir alltid speciellt när man träffas för första gången.

 Vad pratar man om?
- Det är lite speciellt nu i och med att jag kommer in i något som är igång sedan en tid och ska fortsätta vara igång nu på kort sikt också. Det blir lite annorlunda när man kommer in direkt till en försäsong.

 Hur känner du kring att det är så mycket folk här för att välkomna dig?
- Haha, jag är bara glad och tacksam. Det är stort. Sedan vet jag också å ena sidan att det är förväntningar, att man älskar sitt AIK, det är det som det handlar om, sedan att man då vill visa det på något sätt. Det är mer det som det handlar om. Sedan är det inte så mycket runt om mig ändå för att de är AIK:are, inte Rikard Norlingare.

När promenaden var slut och Rikard Norling var framme vid träningsplanen hälsades han välkommen av många fans som applåderade. Några ville ta i hand, andra kramas och ta kort med sina telefoner. Sedan var det dags för första träningen. 

Rikard Norling var inte aktiv under uppvärmningsövningarna utan stod en bit ifrån och studerade. När det efter ett tag var dags för spel, elva mot elva på stor plan, var det däremot Norling som var den som ibland stannade spelet, instruerade, peppade och visade hur han ville ha det. Hela tiden talade han engelska så att alla spelarna skulle förstå.

 När träningen var slut gick han tillbaka samma väg. Fotbollskanalen var återigen med.

 - Det här är min stora passion generellt, att jag älskar mitt yrke, min roll, att vara fotbollstränare. Det är det bästa jag vet. Ur det perspektivet har jag förberett mig under en ganska lång tid. Sedan vara igång och känna den kicken. Den är ju en stor del av känslan. Men sedan också att få göra det här är ger det ju en dimension ytterligare naturligtvis. Jag är glad, sa Norling.

Hur är det att gå den här vägen mellan planen och klubbhuset igen?
- Det är lite hemmatrakter. Man har gått den här vägen upp tusentals gånger och har inte gjort det nu på åtta eller tio år. Det är som en fin själavandring för en. En fotbollsmässig själavandring.

Hur resonerar du rent taktiskt inför måndagens derby, du har väldigt få träningar så hur mycket kan man implementera av sina egna tankar?
- Inte så mycket. Bara förstärka de saker som man att det ska vara fokus på. Min och Andreas (Alms) idé är ju... vi är hämtade från samma BB vad gäller fotboll, så det faller sig ganska naturligt för mig. Men sedan tror jag att det kanske är viktigt att man skruvar på vissa saker som spelarna mår bra av att det skruvas på. Bara det att det kommer ut en ny röst med kanske lite andra inslag och så är en fördel initialt som sedan ebbar ut för mig också som sig bör.

 Går det att vara konkret med vad du menar med att skruva på saker?
- Det är ju det som man inte vill vara så jäkla konkret med i och med att man har en motståndartränare som förbereder sitt lag.

Märkte du när du kom hit och hade din första träning att spelarna ville visa upp sig för en ny tränare och att alla var extra hungriga?
- Ja, jag skulle nog vilja säga att jag gör det nu. Det är första gången som jag har märker just det. Nu är det lite speciellt också för nu kommer jag för första gången in mitt i en säsong vilket kanske tydliggör det ytterligare för mig. Men också det här med min erfarenhet att leda fotbollslag och grupper tidigare där jag kan ta på att även att jag inte har träffat gruppen tidigare så känner jag att det förhåller sig så.

Efter träningen pratade du en längre stund med Alexander Isak som är ung och duktig med framtiden för sig, hur ser du på honom?
- Jag tycker att det är fantastiskt. Han är inte äldre än mina barn. Jag vet hur viktigt det är med vägledning när man är ung och att han förstår att jag har ett stort ansvar för honom. För att det är tidigt. Han är tidig, och jag tror att det är skönt för hans föräldrar också naturligtvis att veta att jag också tar ansvar för något sånt. För bakom allt det här så är det unga individer som inte får glömmas bort, att de kan famla.

 Hur ser du på spelarmaterialet?
- Jag har ganska bra koll. Så länge vi är redo att jobba hårt och jobba varje dag för att bli bättre. Det är det viktigaste. Sedan finns det absolut talang i den här gruppen, men talangen kommer inte att leda oss dit vi vill utan det där intensiva och hårda och målmedvetna arbetet.

 Hur ser du på att första matchen blir ett derby mot Djurgården?
- Jag vet vad jag ger mig in på. Jag har stått där förut i kokande fotbollskittlar. Det är inte så att det är första gången. Sedan kommer det att vara jättespännande och jag kommer älska att stå där, absolut. Men jag vet vad jag ger mig in på.

Vad är det första ordet du kommer att tänka på när du tänker på derbyt?
- Kärlek. Även fast vi är två lag som offrar det mesta för att vinna så är det ändå frågan om något som jag älskar väldigt mycket. Att två lag som tillsammans skapar ett oerhört intresse runt en fotbollsmatch, det är det jag tänker på.

 Är det något med just derbyn i Stockholm du har saknat?
- Jag har vidgat mina vyer på så sätt att när jag stod här som AIK-tränare för några år sedan så var det egentligen att det inte fanns något som var större än ett derby mellan AIK och Djurgården, men det finns stora saker. Malmö FF:s derby. Malmö FF:s matcher mot AIK. Malmö FF:s matcher mot Göteborg. Det är stora matcher alltså.

 Har du någon gång känt efter att du gick till MFF att det kunde ligga dig i fatet för en återkomst till AIK?
- Nej, det har jag aldrig känt ligger som någon form av stark motpol. I alla fall för mig. Men sedan är det ju så när man tar steg in i vissa klubbar, tar man steg in i Malmö så finns det vissa klubbar... ska man vara ärlig så är det svårt att i min värld se sig själv i Helsingborg. Det är så. Det är inte på något sätt att jag ser ner på eller föraktar utan det handlar mer om respekt för det man har valt att gå in i och fullfölja hela vägen ut.

Publicerad 2016-05-14 kl 07:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto