Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Norrköpings ordförande vill se nordisk liga

Foto: Scanpix

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt kan tänka sig en nordisk liga för att stärka de svenska lagens ställning ute i Europa.
- Det skulle kunna attrahera internationella partners, säger Hunt till DN.

IFK Norrköping går i kväll in i den andra rundan av Champions League-kvalet där man ställs mot norska Rosenborg.

För att ta sig hela vägen in till gruppspelet krävs att Norrköping tar sig förbi även den tredje kvalomgången och playoffmötet.

Allsvenskan är för tillfället rankat som den 20:e bästa ligan i Europa, vilket innebär att ett svenskt lag får gå in i den andra omgången i Champions League-kvalet. Ligor på plats 13 till 15 får gå in i den tredje omgången, vilket gör vägen till turneringen lite kortare.

För att underlätta för de nordiska lagen att ta sig in till Champions League vill IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt se en nordisk liga. Enligt Hunt hade man på så sätt kunna klättra i rankingen.

- Till exempel skulle de sex bästa lagen i Sverige, Norge och Danmark kunna bilda en liga som jag tror skulle attrahera större publik, fler sponsorer och ett bättre tv-avtal. Rätt skött tror jag den ekonomiska potentialen är betydande och att den sportsliga nivån skulle bli så attraktiv att ligan skulle kunna konkurrera med andra europeiska ligor. Som den nederländska, belgiska, polska, schweiziska eller österrikiska, säger Hunt till DN.

- Med ökad kvalité på ligan kommer säkerligen också på sikt en bra europeisk rankning och därmed tillgång till ökat spel i Europa League och Champions League. Där finns ju de stora pengarna.

Norrköpings ordförande tror inte att intresset för allsvenskan skulle minska efter införandet av en nordisk liga.

- Nej, jag tror inte en nordisk liga skulle äventyra attraktionskraften i de lägre serierna i respektive land. Med ökad ekonomi i systemet kommer också möjligheten för talanger och ungdomar att i framtiden spela i Norden. Mitt förslag är att Sef (Föreningen svensk elitfotboll) tar initiativet till en nordisk arbetsgrupp som grundligt skulle undersöka möjligheten att införa en nordisk liga. Jag är övertygad om att en liga med ett befolkningsunderlag på cirka 20 miljoner innevånare skulle kunna attrahera internationella partners.

Hur ser du på styrkeförhållandena i allsvenskan och de nordiska ligorna jämfört med Europa i dag?
- Jag tror att den danska, norska och svenska ligan i dag är sportsligt jämförbara. Allsvenskan har ju som ambition att bli "Nordens bästa liga" och därmed få in mera pengar i systemet. Det arbetet är igång och det är min förhoppning att vi kommer att lyckas med den målsättningen inom något år. Sef (Föreningen svensk elitfotboll) jobbar ambitiöst och målmedvetet och jag stöder deras arbete fullt ut.

Kan du tänka dig en nordisk superliga?
  • Ja, det låter som en spännande idé!
  • Nej, det tror jag inte alls på.
RÖSTA SE RESULTAT
Publicerad 2016-07-13 kl 17:22
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER