POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Ny bevisning i Etuhu-fallet efter Fotbollskanalens avslöjande: "En viktig detalj"

Foto: Bildbyrån

Åklagaren i "Dickson Etuhu-fallet" har presenterat ny bevisning, som en följd av Fotbollskanalens rapportering om hur mycket en allsvensk match omsätter på den globala spelmarknaden.
En, fram till nu, hemlig rapport bekräftar nämligen att omsättningen i snitt ligger på runt 100 miljoner kronor.
- Det kan bli en viktig detalj i hovrättsförhandlingen, beskriver åklagaren Johan Lindmark för Fotbollskanalen.

Att fallet kring den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK våren 2017 ska tas upp även i hovrätten har stått klart sedan tidigare. Nu är det bestämt när den uppföljande rättegången kommer att äga rum. Förhandlingar i hovrätten är inbokade till den 23 och 24 oktober senare i år.

Det är den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu och en annan man som misstänks för grovt givande av muta. Åklagaren Johan Lindmark hävdar att de två försökt muta dåvarande AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos för att han skulle påverka matchen mot Blåvitt. Tingsrätten friade dock de båda misstänkta. I ett pressmeddelande skrev man följande efter att domen presenterats:

”Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening”.

Tingsrätten skrev i domen att man anser det utrett att en av de två misstänkta sagt något i stil med att det inte vore ”dumt att tjäna två miljoner kronor för en match” till Stamatopoulos under ett möte på en restaurang inför AIK:s match mot Blåvitt.

Inför förhandlingen i hovrätten har åklagaren Johan Lindmark justerat gärningsbeskrivningen i ärendet, vilken tidigare hävdat att de misstänkta "erbjudit" pengar till Stamatopoulos. Nu har Lindmark ändrat beskrivningen till att de misstänkta "utlovat eller erbjudit" pengar.

Ny bevisning rörande den globala spelmarknaden har också presenterats av åklagaren, som en följd av Fotbollskanalens rapportering kring fallet i januari tidigare i år. I tingsrättens dom går att läsa att en ersättning på två miljoner kronor till Stamatopoulos framstår som "överdriven".

”Försvaret har invänt att två miljoner kronor är en helt orimlig förtjänst för en aktör i en läggmatch och att de insatser som hade krävts för att nå sådana vinster genast hade stoppats av spelbolaget p.g.a. misstänkt matchfixning. I förhållande till tillgänglig utredning i målet kan den invändningen inte helt ignoreras”, står det också i domen.

Åklagaren och polisen hade i sin utredning innan förhandlingen i tingsrätten inte lyckats få fram information som bevisar hur stora pengar som satsas på en allsvensk match, och i förlängningen vad som är möjligt att spela för utan att varningsflagg hissas från spelbolag. Tingsrätten hade därmed ingen möjlighet att titta på de nämnda två miljonerna i förhållande till vad det spelas för på marknaden.

I januari kunde dock Fotbollskanalen, med hjälp av både svenska och internationella källor, berätta att en allsvensk match i genomsnitt uppskattas omsätta omkring 100 miljoner kronor på den globala spelmarknaden. Källorna, som jobbar med frågor rörande spel eller matchfixning och som har en stor insyn i spelmarknaden, förklarade dock att två miljoner ändå ska ses som en hög summa i sammanhanget, och att det historiskt sett inte brukar vara så stora pengar som läggs fram av matchfixare.

Tobias Tibell, jurist och tf tävlingschef hos Svenska Fotbollförbundet, bekräftade för Fotbollskanalen att 100 miljoner är en uppskattning som man inom svensk fotboll är bekant med.

Samtidigt finns det så otroligt stora osäkerhetsfaktorer när man försöker uppskatta de siffrorna. Men det är väl en uppskattning som ligger ungefär i linje med de uppskattningar som jag har hört också, sa Tibell.

Åklagaren Johan Lindmark reagerade på Fotbollskanalens uppgifter på följande sätt:

- Det är ju en superintressant uppgift som jag gärna, på något vis, skulle vilja få något stöd för. Det här kommer jag titta vidare på.

Det gjorde också Lindmark. För nu har förundersökningsprotokollet i ärendet kompletterats med en rapport från det schweiziska företaget Sportradar, som samarbetar med bland annat Fifa och Uefa i frågor som rör matchfixning. Fotbollskanalen har tagit del av den nya bevisningen och i Sportradars rapport framgår det att allsvenskan under 2017 omsatte totalt 2,16 miljarder euro (23 miljarder svenska kronor) på den globala spelmarknaden. I snitt omsatte alltså en enstaka match nio miljoner euro (96 miljoner svenska kronor).

Därmed bekräftas Fotbollskanalens uppgifter från i januari av rapporten och åklagaren Johan Lindmark menar att informationen från Sportradar kan spela en roll under kommande förhandling i hovrätten.

- Det är en viktig detalj i sammanhanget, att kunna visa hur stor omsättning det är på en match. Vi pratar om ungefär 100 miljoner kronor på en genomsnittlig allsvensk match. Man kan nog tänka sig att tingsrätten var lite tveksamma till om två miljoner kronor var en rimlig summa för en match, men man måste kunna relatera det till vad en match omsätter. Mot bakgrund av vad vi nu kan visa så ser jag det som att siffran (två miljoner) i sig är fullt rimlig (att bli erbjuden), säger Lindmark till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag tror det kan bli en viktig detalj i hovrättsförhandlingen.

Publicerad 2019-05-03 kl 15:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå