Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nya MFF-tränaren: "Det ska vara ett malmöitiskt spel med Rydström-inslag"

Allsvenskan

MALMÖ. Malmö FF ska studsa tillbaka från årets allsvenska fiasko med Henrik Rydströms vägledning.
Den nya MFF-tränaren berättar om spelidén i Malmö och de skyhöga kraven.
- Jag lever med det hela tiden på mig själv. Vinner vi inte en match så har jag tre dagar då jag föraktar mig själv som människa, säger Rydström till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Den 46-årige Henrik Rydström har gått från klarhet från klarhet ända sedan han fick ansvaret som huvudtränare i Kalmar FF sommaren 2018. Han styrde IK Sirius till två mittenplaceringar under 2019 och 2020, återvände till KFF och ledde laget till en sjätte- och fjärdeplats i allsvenskan.  

Nu får Listerbysonen chansen i den överlägset resursrikaste klubben i Sverige. Intresset från Malmö FF konkretiserades ordentligt i måndags, efter att MFF hört sig för till Kalmar innan säsongsavslutningen. Själv har Rydström tänkt på Malmö tidigare än så.  

- Jag har många tankar och funderar. Det är väl hur man är som person, vad man har som dröm i sitt yrke. Ibland när man har mött Malmö har man tänkt: "Tänk om jag styrde det där och hade de förutsättningarna". Nu är det upp till bevis. Det är klart man har tänkt på det. Det fanns ett intresse från Malmös sida redan inför det här året. Då hann jag så klart tänka och familjen hann fundera, säger Henrik Rydström. 

ANNONS

Han fortsätter:  

- Men att därifrån sedan konkretisera det - det handlar om en professionalitet, och det är väl kanske det som ibland supportrar kanske ifrågasätter. Men jag kan bara peka på vår avslutning och att vi kom fyra i allsvenskan. Ringer man spelarna kan det inte finnas någon som säger "men han var splittrad". Det var fullt fokus där. Sedan finns det stunder där man funderar på sin framtid, det är klart. 

Rydström motiverar valet av MFF:  

- Det är inte många andra utmaningar i Sverige som känns så lockande och intressanta. Jag känner mig redo för att vara i den miljön där det finns helt andra krav utifrån att vinna varje match. Ibland kan jag känna att andra tror att jag är bara professor och ett vackert spel. Det är egentligen så långt ifrån hur jag är. 

- Det kommer säkert vara stunder där man tänker "vad fan"... Men just att Malmö är vad Malmö är, med det supporterskapet som finns här och allt runtomkring - rent krasst är det omöjligt att säga nej till det, säger Rydström.  

ANNONS

Hans Sirius gjorde 77 mål på 60 allsvenska matcher och släppte in 102. Kalmar satte 41 mål både under 2021 och 2022, men Rydström slipade till försvarsspelet och KFF släppte in tolv mål färre i år jämfört med förra säsongen. Bara Djurgårdens 25 insläppta mål var bättre än Kalmars 27.  

Offensivt spelar Rydström regelbundet med en så kallad falsk nia, som i Kalmars fall ofta varit poängmaskinen Oliver Berg. I Malmö FF får tränaren använda en av allsvenskans bästa anfallare: Isaac Kiese Thelin.  

- Ja, det är ju härligt. Äntligen! Inget ont om mina andra trupper, men det har inte funnits så många "nior" i trupperna. I Kalmar gjorde jag om lite spelare till nior och ja, det kanske de inte alltid tyckte var det bästa. Jag är väldigt lite låst vid att jag måste ha det här. Om jag spelat med en falsk nia är det för att det varit den bästa lösningen då. När man har den typen av nia som Isaac Thelin så ska det bli otroligt roligt att hitta ett spel där man får ut så mycket som möjligt av det. Jag kan tänka mig att det kan vara svårt att försvara sig mot ett lag som kan attackera på olika sätt och har en jäkligt bra nia, säger Rydström.   

ANNONS

Han beskriver sina lag som aggressiva, löpstarka och glada i mycket bollinnehav. Med andra ord mycket av det som Malmö FF vill vara, men inte lyckades bättre än att de slutade sjua i årets allsvenska. 

Vad tänker du om tajmingen att ta över Malmö efter en så tung säsong? Ett bra läge eller något som innebär extra press?  
- Det är nog både och, men framförallt kanske en "förklädd välsignelse". Det ger en möjlighet till, jag ska inte säga förändringar eller att det varit dåligt på något sätt, men kanske att det finns en större motivationsfaktor hos spelare, stab och supportar till att förändra och utveckla vissa saker - vilket inte alltid är så lätt när det går bra och man bara vinner och vinner. Sedan är ambitionen att komma dit, men det finns fördelar med det även om Malmö FF-supportrarna inte känner det när man är i det. Förhoppningsvis kan vi använda det som en språngbräda. 

ANNONS

Hur lång tid tror du att det tar innan det blir ett Rydström-lag?  
- Det ska vara ett malmöitisk spel med Rydström-inslag kanske, så kan man väl säga. Men det finns mycket redan på plats, i form av skicklighet hos spelarna och en vana av att vara spelförande, att vara dominanta. Det kommer nog att synas snabbt eftersom det redan finns så mycket här. Men det sker hela tiden ett samspel mellan spelargruppen och de andra tränarna i staben och märker man att "det där gav resultat, det gynnade Zeidan (Moustafa), 'AC' (Anders Christiansen)", eller vilka vi nu har. Vi försöker skapa situationer som gör våra spelare bättre hela tiden.  

Hur tänker du kring den väldigt stora kravställningen som finns i klubben, jämfört med Sirius och Kalmar?  
- Här och nu känner jag att det är något jag vill vara i. Om man jobbar i en mindre klubb kan det ibland låta som att det inte är så viktigt att vinna. Men skulle vi gå ut och spela padel, eller mitt korpenlag möta ditt - då vill jag slå dig eller ditt lag. Det är snarare att jag får lägga band på min vinnarskalle, för jag vet att ibland gör det att man inte tar de bästa besluten om man blir för fokuserad på det. Jag lever med det hela tiden på mig själv. Att vinner vi inte en match så har jag tre dagar då jag föraktar mig själv som människa. Om spelet går hand i hand med vad Malmö förväntar sig så är min personlighet hand i hand med vad supportrar förväntar sig. 

ANNONS

Henrik Rydström börjar sitt tillsvidareavtal den 1 december och gör sin första träning som MFF-tränare den 9 januari, då försäsongen 2023 drar igång.  

- Man önskar att januari skulle vara nu. Man har redan börjar fundera i skallen på hur man ska göra och ta sig an det. Det känns fantastiskt kul, säger Rydström. 

Publicerad 2022-11-18 kl 20:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto