Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya uppgifter: Isaks övergångssumma högre än 100 miljoner kronor

Bundesliga

Övergångssumman som Borussia Dortmund betalat ut för Alexander Isak sägs vara högre än tidigare rapporterat.
Redan nu är värdet uppe i 110-15 miljoner kronor, skriver Olof Lundh i sin nya bok ”Allsvenskan enligt Lundh”.

Foto: Bildbyrån

I januari 2017 sålde AIK sin anfallare Alexander Isak till Borussia Dortmund. Bundesliga-klubben lassade upp pengar som gjorde honom till allsvenskans största försäljning genom tiderna. Den nu 18 år gamle anfallaren var dyrare än Zlatan Ibrahimovic, som 2001 såldes från Malmö FF till Ajax för 82,6 miljoner kronor.

Det har tidigare rapporterats om att övergångssumman landade runt 83-90 miljoner svenska kronor. Men nu skriver TV4-journalisten Olof Lundh i sin nya bok ”Allsvenskan enligt Lundh” att priset var högre än så.

”AIK har i ett första skede fått in runt 90 miljoner kronor men mer kommer att visa sig i klubbens ekonomiska redovisning framöver, i enlighet med uppgörelsen”, skriver Lundh i boken.

Annons

”I sådana här affärer regleras en mängd variabler. Allt från antalet starter och mål för Alexander Isak till sådant som hänger ihop med framgångar för klubben under tiden Isak tillhör den. Om alla klausuler som reglerar framgångar för Alexander Isak och Borussia Dortmund faller in, vilket knappast är troligt, så är det en affär kring 140 miljoner kronor, enligt de uppgifter jag har”.

Lundh fortsätter:

”Men redan nu är den uppe på ett värde kring 110–115 miljoner kronor. Av den summan har AIK har fått dela med sig med fem miljoner kronor till Isak och någonstans mellan 10 och 20 miljoner kronor till Vlado Lemic och hans nätverk av agenter”.

I maj 2017 släppte AIK sin kvartalsrapport för årets tre första månader och i den framgick det att Isak och försäljningen av Ebenezer Ofori till Stuttgart gett klubben ett transfernetto på totalt 82,1 miljoner kronor och att upp till 20 miljoner kan tillkomma framöver. Vidare meddelade AIK att Isaks övergång gav en resultateffekt på över 70 miljoner kronor. Det är alltså pengar som AIK fått, efter avdrag till bland annat spelaren själv och agenter som var involverade i affären.

Annons

Alexander Isak hade rätt till tio procent av övergångssumman, med ett tak på 50 miljoner. Eftersom priset översteg det taket fick han maximala fem miljoner.

I boken ”Allsvenskan enligt Lundh” skriver Olof Lundh att Vlado Lemic och hans agentnätverk till en början krävde runt 30 procent av övergångssumman för att hjälpa AIK med försäljningen av sin guldklimp, men att AIK lyckades förhandla ner den procentsatsen till drygt hälften.

Fotbollskanalen har tidigare, i samband med Kalla faktas granskning ”Fotbollssyndikatet”, rapporterat om hemlighetsmakeriet runt rekordövergången.

Publicerad 2018-03-28 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto