Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nye MFF-profilen Siby: "Jag älskar att försvara, det är som att göra mål"

Allsvenskan

MALMÖ. En person med en udda karriär gör den ovanliga flytten från Ligue 1 till allsvenskan.
Mahamé Siby vill behärska svenska och etablera sig i Malmö FF.
- Om jag kanske stannar här tre, fyra eller fem år är det väldigt bra för min integration att prata språket, säger Siby. 

Foto: Bildbyrån

Den 26-årige mittfältaren gjorde övergången från Ligue 1-laget Strasbourg till MFF för omkring tio miljoner kronor enligt sajten Foot Mercato. Mahamé Siby säger att han uppskattar ambitionen och tankesättet i Malmö FF, som han såg på tv när de mötte Juventus och Chelsea i Champions League. 

Siby är från Parisområdet men har deltagit på en landslagssamling i föräldrarnas hemland Mali. Där träffade han MFF-spelaren Ismael Diawara, som försökte locka den 1,91 meter långe Siby till Skåne. 

 - Jag spelade med målvakten Ismael i landslaget och pratade med honom om klubben, mentaliteten och landet. Jag gillar det, säger Mahamé Siby.  

ANNONS

Det är inte ett vanligt steg att lämna Frankrike för Sverige. Vad tänkte du om det?  
- Det är en bra nivå här och jag gillar verkligen landet. Lite kallt bara. 

Siby har inte haft någon vanlig karriär heller. Fram till 22 års ålder spelade han för sitt lokala lag Bobigny i femtedivisionen och läste till optiker, innan han blev upptäckt av Valenciennes i den franska andraligan. Han värvades till Strasbourg två år senare och spelade nio matcher i Ligue 1, men lånades förra säsongen ut till Paris FC i Ligue 2.  

Siby var tongivande när laget nådde ända fram till uppflyttningskvalet. Att han aldrig kom in på någon av Frankrikes berömda akademier utan slog igenom sent på elitnivå har gjort Siby hungrigare i karriären menar han.  

- Jag gillar verkligen den typen av resa, eftersom man spelar med mycket iver. Det är inte som hos någon som hamnar i en akademi som barn. Om man inte hamnar i en akademi och sedan får chansen att spela professionellt, då blir man väldigt ivrig och motiverad på match och träning, säger Siby.  

ANNONS

Den skämtsamme parisaren säger att han kan spela överallt på centralt mittfält och även som mittback. På 40 matcher i Frankrikes två högsta divisioner gjorde Siby två mål - men vill åt fler i Malmötröjan.  

- Jag gillar verkligen att försvara, och anfalla med. Det är samma för mig. Jag kan spela som en "åtta" och box-till-box, och som en "sexa" mer försvarsinriktad, säger Siby.  

- Jag föredrar åttarollen för att ha enklare att göra mål. Men jag älskar verkligen att försvara, det är som att göra mål för mig. När du tar bollen och passar fram anfallare till ett mål - det betyder lika mycket för mig. 

Siby kommunicerar på engelska i Malmö, förutom i den fransktalande enklaven med Diawara, Romain Gall, Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen. På sikt vill han lägga till svenska i språkportföljen.  

ANNONS

- När jag hörde språket första gången var det som kinesiska för mig. Det är väldigt annorlunda mot latinska språk som franska och spanska. Men det kanske inte är svårare att lära sig än franska, som är svårt. Om jag kanske stannar här tre, fyra eller fem år är det väldigt bra för min integration att prata språket, säger Siby.  

Redan innan ankomsten till landet snappade han upp malmöitisk kultur. Siby drar fram New Wave-artisten Guleed från Möllevången ur sin allätarlåda.  

- Jag gillar fransk musik, amerikansk, London-musik och afrikansk. Jag lyssnar på all musik. Jag lyssnar på en artist härifrån, Guleed. När jag slog på honom i bilen sa "Ismo": "Ey, känner du till Guleed?!". Yeah man svarade jag.  

Mahamé Siby kan göra sin MFF-debut i lördagens bortamatch mot IFK Norrköping. 

ANNONS
Publicerad 2022-07-11 kl 11:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto