Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.

ÖFK miljoninvesterade i "kryptovaluta" - expert: "Bluff och båg"

3v

För fem år sedan investerade ÖFK i Onecoin, avslöjar ÖP.
En "kryptovaluta" som Spelinspektionen larmat om och som experten Totte Löfström beskriver som ett ”bedrägeri”.
- Det var bara bluff och båg, säger Löfström till ÖP.

2016 investerade Östersunds FK, via dåvarande ordföranden Daniel Kindberg och en annan man, ”en bit över en miljon kronor” i kryptovalutan Onecoin. Det skriver Östersunds-Posten.

Till tidningen säger Kindberg att en ÖFK-supporter kontaktade honom och presenterade ett upplägg för investeringen och det ledde fram till att Kindbergs bolag Nockt AB och supportern satsade pengar i klubbens namn.

ANNONS

ÖP har tagit del av ett avtal mellan Nockt och ÖFK, som handlar om en investering på 655 000 kronor i Onecoin. Tidningen skriver också att mannen som föreslog investeringen skänkte 600 000 kronor till klubben, pengar som öronmärktes till satsningen i kryptovalutan. 

Förhoppningen var att ÖFK skulle tjäna pengar på satsningen men i dag anser klubben inte att den har något värde. I bokslutet för 2018 fanns det en notering som rörde nedskrivningar av kortfristiga omställningstillgångar och summan uppgick till minus 1,5 miljoner. På årsmötet 2019 kom det fram att pengarna är kopplade till just Onecoin-investeringen, skriver ÖP.

På frågan om hur Daniel Kindberg ser på investeringen i dag svarar den tidigare ordföranden följande, enligt ÖP:

- När det då konstateras, och om det konstateras, att den kryptovalutan inte fungerar så uppstår ju den förlusten. Men det vet jag inte om det har gjort. Det ligger inte på min priolista att ha koll på.

ANNONS

Skatteverket i Sverige bedömer Onecoin som ett pyramidspel och inte som en kryptovaluta. Företaget har också funnits på Finansinspektionens varningslista, enligt Dagens Industri. Vidare har Spelinspektionen larmat om Onecoin och efter misstankar om att det rör sig om ett pyramidspel gjorde man en polisanmälan. Utredningen lades dock ner på grund av att något brott inte kunde bevisas. 

Totte Löfström, expert på kryptovalutor och vd för kryptobörsen Trijo, slår för Österunds-Posten fast att Onecoin handlar om ett pyramidspel.

- Det skapades alltså inget nytt värde i det här projektet. Det är inte ens ett företag i grund och botten. Det som höll igång verksamheten var att det var fler och fler personer som tryckte in pengar i det.

- De som drev det här bedrägeriet hade byggt system där det såg ut som att värdet på dina investeringar växte, men det var bara bluff och båg så klart.

ANNONS

Enligt Löfström kommer ÖFK med 100 procents säkerhet aldrig få tillbaka de pengar som satsats på Onecoin.

Pyramidspel är olagligt i Sverige. På Spelinspektionens hemsida beskrivs det på följande sätt:

"Ett pyramidspel (tidigare även benämnt som kedjebrevsspel) är ett arrangemang där du som deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare. Alla deltagare betalar en insats som går uppåt i ledet".

"Ju fler deltagare som träder in i spelet, desto fler deltagare måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer. Eftersom vinstmöjligheterna hela tiden förutsätter en ökning av antalet deltagare, ökar också risken för att spelet kollapsar i varje nytt led. Det är bara de som befinner sig högst upp i pyramiden som har en chans att få en stor avkastning på sin insats".

ANNONS
Publicerad 2021-03-19 kl 14:03

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto