Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Örgrytes avhoppade ordförande: "Vi hade ingen Wanderson eller Hallenius att sälja"

10å

Konkursdrabbade Örgryte åker på smäll efter smäll.
På onsdagen kommer beskedet om två nya avhopp.
- Jag bestämde mig i oktober, säger ordföranden Lars Ranäng till fotbollskanalen.se.

Det är svårt att beskriv a hur pass mörka molnen är som hopas kring Öis. Klubbens aktiebolag har gått i konkurs, alla spelare utom David Leinar har entledigats från sina kontrakt, storsponsorer och finansiärer backar undan. Dessutom sprack planen om sammanslagning med Qviding – vilket gör att Örgryte spelar i division 1 under säsongen 2011.

ANNONS

På onsdagen meddelade tränaren Bosse Backman, som anställdes för bara några månader sedan, och ordföranden Lars Ranäng att de tackar för sig. Den sistnämnde meddelar att han som 70-åring känner att drygt två decennier i styrelsen kan räcka. Den direkta skulden för Örgrytes problem vill Ranäng heller inte ta på sig.

- Vet inte riktigt vad vi skulle ha gjort annorlunda. Många säger nu i efterhand att när vi ramlade ner från allsvenskan till superettan, då borde vi ha avrustat på en gång. Men vilken förening hade gjort det i vår situation, frågar sig Ranäng.

Han pekar på att en samlad journalistkår – plus superettans föreningar – vid förra årets upptaktsträff förutspådde att göteborgarna var ett av lagen som kunde räkna med direktuppflyttning i allsvenskan. Den optimismen delade föreningen själv också.

ANNONS

- Det var ju 13 av 16 superettanklubbar som sade att vi skulle gå rakt upp. Vi och Hammarby. Det var vårt mål också, och då rustar man inte ned. Men problemet blev ju sedan att när vi inte gick tillbaka, då satt vi med allsvenska kostnader i superettan. Under mer än ett år. Och det går inte, säger Ranäng.

Du nämner Hammarby som var i samma situation. Men de tycks ändå ha klarat att sanera sin ekonomi hjälpligt. Varför gick det inte för er?
- Fast vad hade hänt om de inte fått Hallenius såld? Vad hade hänt med Gais om de inte sålt Wanderson? Alltså, det är rätt många som sitter pyrt till i Sverige, och vi hade ingen sådan gubbe att sälja. Den vi möjligen kunnat göra något med, det var ju Santos. Men han var ju bara skadad hela tiden så det gick inte.

Hur pass betydelsefull blev ”missen” med Santos?

ANNONS
- Det är klart att det hade stor betydelse. Särskilt 2009 när både han och Marcus Allbäck försvann på grund av skador. Alla hade varnat för vårt ”livsfarliga” anfallspar och så blev det ingenting. Vi kunde inte använda dem, och så förlorade vi massvis av matcher.

Ja, många trodde nog att ni hade ett starkt vapen där.
- Sådant känns lite konstigt nu. Det är samma skribenter som höjde oss till skyarna för att vi lyckades med de värvningarna, som nu sågar oss för samma sak. ”Hur kunde ni ta hem de gubbarna”? Men det är lätt att vara efterklok.

Lars Ranäng konstaterar att när nämnda forwardsduo inte kunde leverera hände allt mycket snabbt. Från nedflyttningen från högsta serien fortsatte det bara utför, i ett eskalerande tempo.

- Vi missade ju oerhört mycket på den sportsliga sidan. Och det får ju som resultat att ekonomin dalar fort. Publiken uteblir, sponsorer drar sig ur och när det gäller tv-pengar tappar vi flera miljoner. Inte bara för att vi åkte ur allsvenskan, utan för att vi dessutom kom långt ner i superettan. Den ena grejen staplas på den andra, säger Ranäng.

ANNONS

Han tror ändå att Örgryte har en framtid som starkt fotbollslag i Sverige. Man har dippat för och ändå tagit sig tillbaka.

- Och det ska gå igen. Kanske tar det ltie tid, men på ett eller annat sätt går det att klara av. Föreningen står ju pall, Örgrytes Idrottssällskap är inte hotat av det ekonomiska läget. Det är bara Örgryte Fotboll AB.

Vad ska du själv ägna dig åt?
- Tja, hur mycket ska en pensionär göra? Det är frågan. Men jag går inte sysslolös. Jag har andra styrelseuppdrag som jag ägnar mig åt, och så räknar jag med att det blir lite sidouppdrag för Örgryte. Bland annat hotellprojektet som är på gång. Om det nu ska bli verklighet behöver någon hålla i det. Men det är upp till den nya styrelsen att avgöra. Även om jag har blivit ombedd finns inget formellt beslut, säger Ranäng.

Publicerad 2011-02-23 kl 13:37
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto