Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Östersundshems beslut: Kräver Daniel Kindberg på skadestånd

Allsvenskan

Daniel Kindberg är åtalad för ekonomisk brottslighet. 
Nu kräver Östersundshem Kindberg, som tidigare var vd i bostadsbolaget, och de två andra åtalade personerna på skadestånd.
- Den totala summan lär landa i intervallet 10,5 till 11 miljoner, säger Östersundshems ställföreträdande vd Christer Sundin till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Daniel Kindberg blev i december åtalad på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott). Kindberg meddelade därefter att han lämnar sin post som ordförande i föreningen, men blir kvar som "bollplank" till tränaren Ian Burchnall och tekniske direktören David Webb efter önskemål från föreningen. 

I dag skickade Östersundshem, bostadsbolaget där Kindberg tidigare var vd, ut ett pressmeddelande med informationen att dess styrelse har beslutat sig för att kväva skadestånd av Kindberg och de två andra åtalade personerna - "Peab-mannen" och "Sollefteåbon" - som är med i ekobrottshärvan. Detta med anledning av åtalspunkterna som kammarräten lade fram vid åtalet i fjol. 

ANNONS

- Våra anspråk gäller både rena kapitalförluster, men också de kostnader som vi haft internt i samband med det utredningsarbete som nu lett fram till åtal, säger Östersundshem ställföreträdande vd, Christer Sundin, i pressmeddelandet. 

När Fotbollskanalen når Christer Sundin berättar han att det rör sig om ett gemensamt skadestånd mot Kindberg och de två andra åtalade personerna på mellan 10,5 och 11 miljoner kronor. 

- Vi hänger på det åtal som åklagaren har framlagt och på det är det åtalspunkten - grov trolöshet mot huvudman och grovt brott - och i det stycket gör vi ett kapitalyrkande mot de här tre involverade, att de solidariskt förpliktigat ska betala det belopp som vi anser är felaktigt fakturerat på Östersundshem, säger han till Fotbollskanlen.

- Det inkluderar det kapitalbelopp som åklagaren har kommit fram till på 9,2 miljoner kronor och därutöver har vi våra interna kostnader i form av juridiskt biträde, evitionsbiträde och bolagets egna interna kostnader och jämte ränta på dessa, vilket torde innebära att den totala summan lär landa i intervallet 10,5 till 11 miljoner som det ser ut just nu, fortsätter han. 

ANNONS

Östersundshem får nu invänta att huvudförhandlingen, som ännu inte har ett fastställt datum, hålls före bostadsbolaget möjligen kan få igenom skadeståndet. Däremot låter Östersundshem rätten besluta om hur mycket var och en av de åtalade personerna i ett sådant fall ska betala till bostadsbolaget. 

- Ja, så blir det (inväntar rättegången), säger Sundin. 

- Vi tar egentligen inte ställning till vem som betalat vad. Vi vill se till att beloppet kommer in till fullo till Östersundshem, säger han. 

Efter att Kindberg blev anhållen i april i fjol, så blev han även avstängd av Östersundshem. Bostadsbolaget startade en internutredning och höll två månader senare en presskonferens, där flertalet saker slogs fast: Dold sponsring har förekommit till ÖFK, pengar har förts ut på "oriktigt sätt", pengar har slussats ut genom saltade fakturor och stora arvoden har betalats ut i Kindbergs intressesfär.

ANNONS
Publicerad 2019-01-11 kl 12:56
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto