Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Östersundshems vd bekräftar "dold sponsring" i ÖFK

Allsvenskan

Östersundshems internrapport om brottsmisstankarna mot företagets före detta vd och Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg slår fast att "dold sponsring" till ÖFK förekommit.
- Det kan vara tillräckligt för att göra en polisanmälan, säger bolagets tillförordnade vd Christer Sundin på dagens presskonferens.

Foto: Bildbyrån

I april genomförde ekobrottsmyndigheten en razzia mot Daniel Kindberg. Bara dagar senare bekräftade Östersunds FK på sin hemsida att klubbordföranden satt anhållen, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Bolaget kallade i dag till presskonferens, där ett flertal saker slogs fast:

  • Dold sponsring har förekommit till ÖFK
  • Daniel Kindberg har brutit mot flera regler
  • Pengar har förts ut på "oriktigt sätt"
  • Pengar har slussats ut genom saltade fakturor
  • Stora arvoden har betalats ut i Kindbergs intressesfär

 

- Vi har tittat närmare på fakturor och granskat leveratörer, säger Christer Sundin som tidigare var styrelseledamot och i dag är tillförordnad vd för Östersundshem.

ANNONS

Väl där stod det klart att dold sponsring förekommit till ÖFK. Tanken är att ÖFK ska få en halv miljon från Östersundshem.

Men det är inte fallet.

Östersundshem har blivit överfakturerade med 10,7 miljoner kronor, varav hela 4,6 miljoner gått vidare som sponsring till ÖFK, slår Östersundshem fast ett pressmeddelande tidigare i dag.

Revisionsfirman EY har även funnit att två avtal i Kindbergs "intressesfär" omfattar arvoden på totalt fyra miljoner kronor. Det är "omoraliskt" och ett felande från "enskilda invidider" som bryter mot bolagets upphandlingspolicy.

"Enligt kartläggningen rör det sig om en enskild invidid som bland annat brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dock finner EY även en rad, mer allvarliga överträdelser - där det finns starka indikationer på att stora summor pengar förts ut från bolaget på ett oriktigt sätt", står det i pressmeddelandet.

ANNONS

- Gärningsmannen kommer att få stå för det här, säger Sundin.

Men Sundin poänterar att "han vill ha all fakta på bordet innan ytterligare beslut kan tas", men att principer faktiskt har brutits då man inte får ha personliga intressen vid upphandlingar - något som förekommit.

I ett pressmeddelande som Östersundshem släppte i samband med presskonferensen står det att "före detta vd (Kindberg) allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget".

Utredningen visar att överföringarna har kunnat genomföras genom "saltade fakturor", det vill säga att Östersundshem fått ett antal "osanna fakturor. Därefter har pengar slussats vidare - bland annat till ÖFK.

- Det är inte kul att bolaget har blivit lurade, säger Sundin på dagens presskonferens.

I förra veckan berättade Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, för Fotbollskanalen att man i maj begärde längre utredningstid.

ANNONS

- Tidsgränsen som löper hela tiden är på grund av att det är kvarstad (att myndigheten tar egendom som säkerhet, det gäller dock inte mot Daniel Kindberg utan mot de andra två misstänka personerna) och då är det fram till den 20 juni då tingsrätten vill ha nytt besked om när åtal kan väckas. Och så mycket står klart att vi är inte klara till nästa vecka. Förlängd tid kommer att begäras, sa Niklas Jeppsson åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till Fotbollskanalen, under förra veckan.

Publicerad 2018-06-19 kl 11:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto