POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Paulinho kunde ha hamnat i MFF: "De frågade"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

GÖTEBORG. Kontraktsförhandlingarna dröjer och de intresserade klubbarna verkar stå på kö. Paulinho, 31, älskar Häcken - men hur länge blir han kvar?
- Tanken har varit att avsluta karriären här. Men det handlar också om att den andra parten ska vilja, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Nio mål på elva allsvenska matcher. Paulinhos målsnitt 2016 var enastående.

Dessvärre fick han resterande del av säsongen förstörd av knäproblem. Det var operation i april, bakslag i juli och ny operation i augusti.

Utan sin storstjärna sjönk Häcken från svenska cupen-vinnare till en tiondeplats i allsvenskan.

- Det var jättejobbigt att vara utanför planen. Efter de två operationerna ville jag hjälpa laget, mina medspelare. Operationerna var också jobbiga i sig. De påverkar en mycket. Jag fick jobba tillsammans med familjen för att övervinna den där perioden, säger Paulinho som nu är tillbaka på fotbollsplanen. Redo att lyfta Häcken igen.

Kanske för allra sista gången.

***

I början av 2007 packade Häckens tränare Sonny Karlsson och sportchef Carl Fhager väskorna och gav sig iväg på en "världsturné".

Ghana, Togo, Mexiko och Brasilien ringades in på kartan med målsättningen att bygga kontaktnät och hitta spelare. De skulle lyckas, men inte alls på det sättet de hade tänkt sig.

På plats i Brasilien besökte duon klubben Atlético Mineiro. Ett samarbete diskuterades samtidigt som Karlsson och Fhager passade på att se en match med lagets spelare.

Det var dock en kille hos motståndarna som fastnade på deras näthinnor.

- Han gjorde mål och var bäst på plan. Efteråt luskade vi reda på hur vi skulle lösa honom istället. Han gled in på ett bananskal. Ett riktigt bananskal, minns Sonny Karlsson, i dag sportchef i Häcken.

Killen de såg lira hette Paulinho, var 21 år och höll på att ge upp fotbollskarriären. Han tillhörde klubben Democrata då, bodde i deras klubblokal och hade inte fått någon lön på fem månader. Dök det inte upp någon chans att bli proffs snart skulle han vända hem och göra något helt annat än att sparka boll. Kanske börja jobba på den där baren där både hans mamma och pappa tjänade sitt levebröd.

- Jag hjälpte till där ibland när jag kom tillbaka från träningarna. Livet var tufft. Jag kommer inte från en rik familj utan har fått kämpa. Jag fick bara en chans att bli proffs. Jag fick ta den, säger han på portugisiska när vi slår oss ned i ett av Häckens konferensrum.

Hans agent Reynaldo Leroux, med på telefon från Stockholm, tolkar.

- Jag visste inte att Häcken var och kollade på den där matchen, men jag gjorde det bra och de kontaktade mig. De valde mig istället för de andra spelarna de kollade på. Hade de inte gjort det hade jag nog lagt av.

Närmare tio år har gått sedan den där matchen. Paulinho har tillhört Häcken i sex av dem.

Först under perioden 2007 till 2011, när Häcken klättrade från superettan till allsvenskan.

Sedan, efter korta perioder i bland annat Örebro och ett par brasilianska klubbar, återvände han i april 2015. Även det av en ren slump.

En dag loggade Paulinho in på Facebook, såg en bild på Sonny Karlsson och kommenterade, med glimten i ögat, att han såg tjock ut. Det ena ledde till det andra och tillslut frågade Paulinho om Sonny ville ha tillbaka honom. Svaret var självklart.

- Jag kom tillbaka för att jag gillar Häcken, för att jag gillar Sverige. Jag hade en bra säsong i Brasilien och var med i toppen av skytteligan, men det var ett val som hela familjen gjorde att komma tillbaka till Sverige, säger Paulinho.

Vad är det ni gillar med Sverige?
- Det är inte vädret direkt!

Paulinho skrattar till och vänder blicken mot de snöklädda planerna utanför fönstret.

- Men vi har ett bra liv här. Vi trivs och kan ge ett bra liv till våra barn. Sedan finns det saker vi gillar att göra här som vi inte kan göra i Brasilien. Liseberg till exempel. Men mest är det trivseln och lugnet vi gillar.

Hur tacksam är du över att Häcken gav dig chansen 2007?
- Jättetacksam. Det var de som öppnade upp vägen för mig. Jag är jättetacksam för allt. Häcken har en väldigt speciell plats i mitt hjärta och jag tackar Gud varje dag för att jag får vara här. För att jag har ett jobb. Jag ger hundra på varje träning och tänker på vad jag har gått igenom.

***

Knäproblemen till trots, Paulinhos målsnitt från 2016 gav eko runt om i fotbollseuropa.

Flera toppklubbar har hört av sig till honom och agenten under vintern med en undran om framtiden. Skulle han kunna tänka sig att lämna Häcken?

- Det har varit klubbar från högstaligorna i Turkiet, Österrike, Ryssland och Japan för att nämna några länder. Sedan vill jag inte gå in på lag, men det har kommit vissa förfrågningar. Även kontraktsförslag som vi har sagt nej till. Det målsnittet han har är ju bäst i allsvenskan, säger agenten Reynaldo Leroux.

Paulinho avbryter honom:

- Muitos clubes do Brasil.

- Ja, klubbar från Brasilien också, tillägger Leroux.

Det spekulerades i att Malmö FF visade intresse förra sommaren. Stämde det?
- Ja.

Var det konkret?
- De frågade, ja.

Paulinho:

- Det var mycket spekulationer, men jag fick aldrig något kontraktsförslag från dem.

Kan du tänka dig att spela för en annan svensk klubb än Häcken?
- Självklart har Häcken en väldigt speciell plats i mitt hjärta, men jag som professionell fotbollsspelare kan inte stänga dörren för något.

Det kan låtar som ett märkligt uttalande efter alla ord om tacksamhet och varma känslor, men faktum är att han har mindre än nio månader kvar på sitt kontrakt med klubben. Och än har de inte börjat diskutera någon förlängning. Kanske lirar han någon annanstans 2018?

- Häcken har inte pratat med mig eller min agent, konstaterar han.

Är du besviken över det?
- Nej, inte besviken. Det kan jag inte säga. Men jag har gjort min del. Jag har gjort många mål och bidragit till att klubben tagit sin första titel. Pressen ligger lite på dem.

Vill du förlänga?
- Jag vill. Tanken har varit att avsluta karriären här. Men det handlar också om att den andra parten ska vilja.

Sportchef Sonny Karlsson svarar:

- Vi har inga långsiktiga planer gällande honom nu. Det kan vi inte ha. Först ska han tillbaka i full matchning. Det finns mycket att göra där innan det blir snack om hur vi gör i framtiden.

Är ni inte rädda att bli av med honom?
- Det finns en kärlek mellan oss där vi gör det bästa för varandra. Vi kommer vara jättevilliga och jätteintresserade om han är hel och frisk. Är han inte det får vi se vad vi kan göra. Sedan om det kommer ett erbjudande om stora pengar där han kan säkra upp sin framtid så ska vi inte stå i vägen för det. Vi får se vad som händer.

***

Kelvin har blivit tre år. Han är fotbollsintresserad och har pappa Paulinho som idol. Inte Ronaldinho eller Neymar.

- No, no. Pappa!

Paulinho ler.

För bara några månader sedan föddes lillebror Henry i Sverige. Paulinho lyser upp när son nummer två kommer på tal. Även om han inte får sova speciellt mycket på nätterna.

- Mycket jobb, säger han på sin halvknackiga svenska.

- Men jag är mer än lycklig. Familjen är lycklig. Henry är vårt första europeiska barn. Vi kallar honom "svensken".

Paulinho vill att "svensken" ska få växa upp i Sverige. Han vill att landet ska vara en del av familjens framtid. Efter åren i Häcken känns det lika mycket som ett hem som Brasilien.

- Förr visste jag inte vad Sverige var. Nu är jag kär i Sverige. Det är mitt andra land.

Mitt i den där kärleken finns ytterligare en fotbollsdröm. Vid sidan om den att avsluta karriären i Häcken vill säga.

Den handlar om att bli svensk medborgare och representera det svenska landslaget. Han nämnde det för första gången i en intervju med Globoesporte för lite mer än ett år sedan.

- Att spela med Zlatan är min stora dröm och jag ska jobba hårt för att få den förverkligad, sa han då.

Sedan dess har Zlatan tackat för sig, men Paulinhos landslagsdröm finns kvar.

- Det jag behöver är att spela, visa mina kvaliteter och att tränaren i landslaget gillar mig. Och ordna papperna förstås...

Du är inte svensk medborgare än?
- Nej, men det skulle vara jätteroligt att bli det. Dessvärre finns det regler som gör det krångligt. Man ska bo här fem år i följd.

Agenten Reynaldo Leroux tillägger:

- Han var här i fyra år (Häcken och Örebro) under förra sejouren. Sedan han kom tillbaka har vi försökt lägga på ett år, men det ska tydligen vara fem år i följd.

Då ser det ganska kört ut?
- Allt är möjligt, säger Paulinho, som för övrigt fyllde 31 i torsdags.

- Om jag blir kvar i Sverige.

Men du kommer inte få spela med Zlatan.
- Nej, Zlatan spelar inte. Det hade varit en ära att spela med honom. Men det hade varit en ära att bara spela för Sverige. Det hade räckt för mig.

Innan det blir tal om medborgarskap och landslagsspel ska Paulinho maxa sitt knä och lyfta Häcken. Först i svenska cupen-mötet med AIK under söndagen. Sedan i allsvenskan 2017. Det kommer bli en utmaning. Han har mycket tyngd på sina axlar.

- Får han vara hel vinner vi SM-guld, konstaterar akademichef Tomas Andersson, halvt seriöst, halvt på skämt, strax innan intervjun med Paulinho tar sin början.

- Det kan du skriva upp!

Paulinho ler lite genererat.

- När jag kom tillbaka till Häcken hade jag min bästa period i karriären. Jag själv kommer dock inte kunna vinna ligan. Men vi har en bra trupp och tillsammans kan vi vinna både ligan och cupen.

Det hade varit ett fint sätt att avsluta tiden i klubben han älskar och har att tacka för så mycket. Om det nu är dit framtiden är påväg.

Se två av Paulinhos mål från förra säsongen i spelaren ovan.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-12 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå