Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Planen: Bajen räddar Frej och tar över styrelsen: "Vi köper ingenting"

Allsvenskan

Hammarby ser ut att få än större inflytande över IK Frej.
Nu ska klubbens ”nätverk” lösa Frejs miljonskulder - samtidigt som styrelsen ska bestå av Hammarby-personer.
- Den enda andra vägen som vi ser det är att sätta föreningen i konkurs, säger nuvarande ordföranden Stefan Dejemyr till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Hammarby och IK Frej har under flera år haft ett djupgående samarbete. Hammarby har kunnat låta unga talanger få speltid och den lilla klubben Frej, från Täby kyrkby, har under flera år spelat på elitnivå i superettan.

Men efter uttåget ur superettan står herr-föreningen (som ingår i en alliansförening) på ruinens brant. Klubben har knappt två miljoner i skulder som man inte kan betala.

Lösningen? Att Hammarbys nätverk av sponsorer och kontakter löser skulderna. För det får klubben en styrelse bestående av människor som i dag jobbar för Hammarby, utöver Frejs Thomas Petersson som ska sitta kvar. 

ANNONS

På sin hemsida skriver Frej:

"Några personer knutna till Hammarby Fotboll har förklarat sig villiga att under rådande förhållanden ansvara för att lösa de kortsiktiga ekonomiska och organisatoriska utmaningar som IK Frej Täby Herrfotboll står inför."

Som ordförande föreslås Peter Kleve (i dag föreningschef i Hammarby) och till ledamöter är tanken att Patrik Niklasson (styrelseledamot i Hammarby IF FF), Mattias Fri (ledamot i Hammarby Fotboll AB-styrelsen) och Fredrik Österberg (ledamot i Hammarby Fotboll AB-styrelsen) ska väljas.

Utan ny styrelse, inget räddningspaket, enligt nuvarande ordförande Stefan Dejemyr. 

- Det är så det är villkorat. Sedan ska man vara försiktig med att stänga alla dörrar. Men det är så det har diskuterats fram tills nu, ja, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt säger han att Frej haft en dialog med Hammarby och tillsammans med de externa finansiärerna landat i det här förslaget och att allt är på initiativ av Frej. 

ANNONS

- Det är Frejs förslag som kommer fram, det är på Frejs styrelses initiativ och det är Frejs styrelse som kommit fram till att det är en bra idé. Ingen annan. Däremot har vi haft fina dialoger med Hammarby hela tiden. 

Enligt Rikard von Yxkull, ordförande i Hammarby, har klubben eller nätverket inte satt något krav vad gäller styrelsepersoner för att vara med och rädda föreningen. Däremot har man framfört önskemål.

- Vi har sagt att om vi ska gå in med våra resurser för att säkerställa verksamheten så måste vi också kunna göra det med personer vi litar på och har förtroende för framåt. Det är absolut inte villkorat men vi har kommit med förslag till valberedningen, det har vi gjort, sedan har de själva satt sig ner och tittat på de förslag som är inkomna och valt att lyfta fram de här personerna. Men det finns inga villkor, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Utöver att Bajen får ledamöter och ordförande som i dag arbetar för klubben så är förslaget också att Frejs herrlag ska kliva ur alliansföreningen. Det gör i sin tur att Hammarby blir mer ”flexibla” kring hur man vill göra med framtiden. 

- Vad som händer framgent, efter i år, får vi sätta oss ner och se. Det beror på vilken serietillhörighet vi kommer att ha och vi ska fundera över hur det ska fortsätta leva för våra unga talanger som vi har i Frej. Det är därför vi har sagt att det krävs ett utträde ur Frej (alliansföreningen), säger von Yxkull.

Om jag säger att man som utomstående får uppfattningen om att ni i praktiken "köper upp" Frej. Hur tänker du kring det?
- Absolut inte. Hammarbys struktur går in och räddar klubbens verksamhet i år. Vi har haft ett jättebra samarbete med Frej. Vi har haft full transparens, vi har stått för det sportsliga och de för driften och det administrativa. Så var även tanken i år, men sedan har världen förändras för oss alla vilket gör att de planerna går inte att bibehålla.

ANNONS

- Det finns inget övertagande, vi köper ingenting, vi ska se till att föreningen överlever att spelarna kan fortsätta utvecklas.

Hur mycket blir det då kvar av Frej? Hammarby själva har förklarat att man internt ser det som sitt U23-lag. 

Stefan Dejemyr igen:

 - Som jag ser det så är det fortfarande en fristående förening. Vi har vår integritet och vår förening och det har fungerat hittills, helt friktionsfritt. Sedan att man internt i Hammarby väljer att kalla det för sitt U23-lag får stå för dem. Det är en intern kommunikation som olyckligtvis kom ut externt också för några veckor sedan. Det är inget som gagnar oss, att man kommunicerar så. Det här är två fristående föreningar och för överlevnads skull så är vi tvungna att ta in den här externa finansieringshjälpen som vi gör nu. Då ställer denne vissa krav på hur styrelsen ska konstitueras fortsättningsvis.  

ANNONS

Vad blir skillnaden på IK Frej och Hammarby i praktiken?
- Skillnaden är att man kommer att spela fotboll på Vikingavallen och göra det i gulsvart under Frejs klubbmärke fortsättningsvis. Det är den stora skillnaden, det är fortfarande en egen förening med en egen identitet.

Varför är det viktigt att Frej fortsatt har ett lag på elitnivå, vilket man får säga att ettan är i skarven av att vara?
- För Frej som förening i sig är det en stolthet att ha varit på den här nivån under så pass lång tid och kämpat med så pass obefintliga resurser under den här tiden på den höga nivån. Det här handlar om att i en förändrad tid visa att man på ett eller annat sätt kan överleva, utifrån Frej-perspektiv. Sedan är det drygt 80 000 invånare i Täby kommun och då handlar det om att ha ett elitlag för att framför allt ge ungdomar rätt typ av plattform för att satsa på elitfotbollen lokalt. Sedan finns det ånga andra fina föreningar i Täby på lite lägre nivå. 

ANNONS

Om förslaget röstas igenom på det extra årsmötet innebär det att Frej får en Hammarby-styrelse, att klubben består av väldigt många Hammarby-spelare, att laget tränar på Bajens anläggning i Årsta, att Hammarby utser tränare till laget och att man hjälper till att betala lönerna. Richard von Yxkull ser inget kontroversiellt med situationen och det nuvarande förslaget

- Jag förstår frågan. Men vi vill säkerställa att det finns en plattform för det här samarbetet att fortleva, att det finns en plattform för våra unga, lovande talanger att utvecklas och ta steget. Det vill vi ska fortsätta.

Det extra årsmötet är satt att hållas den 15 juni. Dessförinnan kommer man att hålla ett informationsmöte med medlemmarna.

Publicerad 2020-06-05 kl 16:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto