Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Polis föreslog begränsning av tifon - SFSU-toppen: "Skulle skada svensk fotboll kraftigt"

Allsvenskan

Polisen har inte identifierat de som använde pryoteknik under det avbrytna Göteborgsderbyt - och utredaren Fredrik Carlstedt föreslår begränsning av tifon.
Nu bemöter SFSU:s ordförande Sofia Bohlin det.
- En sådan åtgärd skulle enbart skada svensk fotboll kraftigt, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det var den 25 februari i år, inför andra halvlek mellan IFK Göteborg och Gais i svenska cupen, på Bravida Arena, som ett stort antal raketer och andra pyrotekniska pjäser användes från IFK Göteborgs supportrar. Matchen avbröts och återupptogs aldrig. Efter många turer fram och tillbaka, så beslutade till slut Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd om att tilldela Gais sergern med 3-0.

GP rapporterade i dag att det, enligt polisen, var runt 70 personer som deltog i att använda de pyrotekniska pjäserna, men att polisen ännu inte kunnat identifiera någon person, vilket gjort att tillträdesförbud inte kunnat delas ut. Utredaren Fredrik Carlstedt riktade bland annat kritik mot att supportrar använder tifon som ett "verktyg" för att komma undan identifiering och "hitta på massa skit på arenan". 

Annons

Carlstedt lyfte fram två möjligheter som skulle kunna förhindra att suppportrar bryter mot lagen och försöker hålla sig anonyma. Det var dels att minska storleken på flaggorna, men även att enbart tillåta tifo vid matchstart. 

- Sedan får vakter och värdar se till att det plockas undan när matchen drar igång. Som det ser ut nu kan supportrarna ta med sig nästan en full lastbil med prylar in på sin sektion, och ha det som ett basecamp. De springer upp och ner och hämtar olika grejer under hela matchens gång, sa Carlstedt till GP.

- Vi kommer ingenstans så länge de har de här stora tifoflaggorna. Det är inte bra om de får fortsätta känna tryggheten att köra den här lek och bus-stuket på matcherna, fortsatte han. 

Svenska Fotbollssupporterunionens (SFSU) ordförande Sofia Bohlin är kritisk till Carlstedts uttalande. Hon anser att det skulle bli en kollektiv bestraffning om det i framtiden skulle tas beslut om att förbjuda stora flaggor och endast vara tillåtet att arrangera tifo vid matchstart. 

Annons

- Om man tittar på målade tifon, som helhet, används de vitt och brett för att gynna sitt lag utifrån kärlek. Vi ser det flera gånger i varje omgång och vi ser inte pyroteknik lika mycket längre. De stora målade tifona är tifon i sig och inte verktyg för maskering eller för pyroteknik, säger Sofia Bohlin till Fotbollskanalen. 

- Att straffa och skada ett kollektiv som lägger ner oändligt många tusentals timmar på att skapa tifon enbart för att komma åt enskilda individer är helt oproportionerligt och kommer att slå hårt mot svensk fotboll. Det är helt oproportionerligt och en väldigt populistisk infallsvinkel att plocka billiga poäng och verka handelskraftig, fortsätter hon.

Du tycker inte att det känns aktuellt att diskutera vidare?
- Nej, en sådan åtgärd skulle enbart skada svensk fotboll kraftigt. Vi byggs på en fotboll och en supporterkultur som är starkt engagerad, kreativ och där tifon och dess kreation har utvecklats enormt senaste åren. Det ger slag ute i Europa, så att ge sig på det här och straffa det här kan inte bli mer fel. Det blir en kollektiv bestraffning på all den goda kraft som finns, säger hon. 

Annons

Har du varit med om eller känner till att en del supportrar, som polisen beskriver, använder tifon som verktyg för att undvika identifiering?
- Jag, som säkert många andra som sett när pyroteknik används, har sett att tygstycken används i samband med maskering. Jag tror samtidigt också att om människor vill maskera sig, så kommer de att vara kreativa nog att göra det oavsett om det används ett tygstycke eller inte. Jag tror inte att det kommer att hindra människor från att maskera sig och använda pyroteknik. 

Du vill hellre hitta andra lösningar för att hindra människor från att undvika identifiering?
- Ja, att gå på med kollektiv bestraffning och slå hårt mot en av de starkaste och mest kreativa och goda krafterna inom svensk supporterkultur är fel väg. Jag tror att det finns betydligt bättre resurser inom fotbollen och polisen för att tillsammans sätta sig ner och komma på andra lösningar och utforska de beprövade metoder som finns, säger hon.

Annons

- Vi måste alltid luta oss tillbaka mot det som är beprövat och var vi kan hitta framgång i stället för att skjuta från höften och klämma till med något, vilket det känns som att det blivit mycket efter IFK- och Gais-matchen på Bravida. Det är snabba förslag och lösningar, alltifrån att stänga ståplats, personliga biljetter och nu att förbjuda tifon. Det är inget långsiktigt sätt att stärka fotbollen. 

Bohlin öppnar samtidigt för samtal med polisen. Hon tycker att det under senaste tiden uttryckts mycket åsikter, men menar att det krävs samtal mellan alla parter för att hitta olika lösningar på problemet. 

- Vi har kontinuerlig kontakt med Sef och har en god grund för kontakt med förbundet också. Vi har inte haft någon kontakt med polisen gällande det här, men i och med att det ändå kommit en del åsikter med inskränkningar på läktarkulturen och supporterskap, så tycker jag att det borde vara på tiden att polisen bjöd in för att prata med oss i stället för om oss. Jag tror att, med utökad kunskap och motperspektiv, kan vi komma någonstans och då krävs det att vi börjar prata med varandra. Vi har dörren öppen. 

Annons
Publicerad 2019-04-10 kl 18:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto