POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
17v

Polisen skärper krav på AIK - kan förbjuda tifo i 08-derbyt

Foto: Bildbyrån.

Polisen har hårdare krav på AIK inför mötet med Falkenberg.
Vi användning av pyroteknik kan tifo förbjudas i kommande 08-derbyt. 
- Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till Dagens Nyheter.

Polisen jobbar i år mer aktivt för att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare och har under inledningen av den här säsongen tillämpat en så kallad "villkorstrappa". Det har bland annat resulterat i att Sundsvall och AIK inte fått tillstånd, vid enskilda matcher, för användning av OH-flaggor på läktarplats som, i polisens mening, används i syfte att undvika identifiering vid användning av pyroteknik.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att AIK - inför måndagskvällens hemmamöte med Falkenberg på Friends Arena - har ytterligare en paragraf i sitt tillstånd att anpassa sig till under matchen för att inte få ytterligare repressalier. 

"Om otillåten maskering och/eller pyroteknikanvändning förekommer på idrottsanläggningen kan villkoret komma att utökas till att omfatta all form av tifo eller over head-flaggor som kan användas som brottsverktyg eller som kan innebära fara för de närvarande", står det i tillståndet enligt tidningen. 

AIK kan därmed, till nästa hemmamatch, derbyt mot Hammarby den 2 juni på Friends Arena, inte få tillstånd att ha tifo. AIK:s säkerhetschef Henrik Koch menar att polisen därmed tar ytterligare ett steg i "villkorstrappan". 

- Tidigare har man sagt att man inte ska jobba mot tifomaterial men nu kommer man tittat på allt material som rör supportrarna. Polisen går vidare i den villkorstrappa man jobbar med och utökar förbudet till mer flaggor och material än tidigare, säger Koch till Dagens Nyheter. 

En av AIK:s supporterföreningar - Allmänna supporterklubben - är rejält kritiskt till beskedet.  

"Polisen visar med sitt agerande att det inte handlar om säkerhet, att det inte handlar om pyrotekniken utan att det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet. Om polisens hade varit intresserad av trygga och säkra arrangemang så kan vi konstatera att de misslyckats totalt då deras agerande lett till motsatsen", skriver bland annat supporterföreningen i en text på sin hemsida. 

Allmänna supporterklubben skriver vidare:

"Polisen visar också att man helt saknar förståelse för hur man för en dialog. Om man vill ha en konstruktiv dialog så är det en väldigt dålig idé att innan dialogen hunnit börja ytterligare straffa sin motpart. Allmänna Supporterklubben anser att polisen bör dra tillbaka samtliga åtgärder som hittills införts enligt villkorstrappan och inleda konstruktiva samtal med Fotbollssverige". 

Publicerad 2019-05-20 kl 17:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå