Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Proffsdomaren med röster i huvudet: "Förhoppningsvis blir jag bättre"

Domarna blir proffs och högteknologiska under 2009. Med mer tid för förberedelser, bättre fysik och röster i huvudet ska misstagen minimeras.
-Jag kommer inte att vara felfri. Men förhoppningsvis blir jag bättre, säger domarproffset Markus Strömbergsson.

Sedan den 1 januari är Markus Strömbergsson en av fem domare som är heltidsanställda av Svenska fotbollförbundet.

Han är tjänstledig från jobbet som familjebehandlare inom socialtjänsten i tre år framåt.
-Det är många resdagar som allsvensk domare och många matcher ligger mitt i veckan. Nu har jag chansen att leva att vanligt liv som småbarnspappa. Jag känner mer harmoni och bara det gör mig också bättre som domare, säger Strömbergsson, samtidigt som han vispar ihop en pannkakssmet åt barnen.

Strömbergsson tror att proffsdomare är rätt väg att gå, det var krävande att kombinera domarsysslan med ett vanligt jobb då 154 av 240 matcher i allsvenskan förra året spelades under vardagskvällar.
-Man har ju tänkt inför varje säsong om man ska fortsätta orka med att åka runt. Det har inte varit synd om mig tidigare, man har ju alltid ett val om man ska fortsätta eller inte, men valet blev ju enklare nu när man fick chansen att kunna satsa vidare helhjärtat.

Som heltidsdomare kan Strömbergsson lägga mer kraft på träning och videoanalyser, på att bli en bättre domare.
-Jag kommer inte på något vis att vara felfri. Men utslaget under den här treårsperioden tror jag att prestationen kommer att bli bättre.
-Jag är mycket bättre tränad nu och kan förebygga skador. Jag har till exempel blivit snabbare, även om jag inte är någon Johnny Ekström.

Blir du rikare eller fattigare som proffsdomare?
-Jag blir inte så mycket rikare, men det är helt okej. Det är inga fantasisummor, men jag är bara en vanlig arbetarklasskille från Gävle.

Till sin hjälp får domarna i år också ny utrustning. Med ett headset ska Strömbergsson kunna kommunicera med de assisterande domarna ute på kanterna, och höra en röst i huvudet som väser att han ska titta bakom ryggen om han missar något som linjemannen ser.
-Jag har testat under träningsmatcherna och det fungerar bättre och bättre, det är fler ögon som ser. Även om jag är lite snabbare än tidigare så kan jag ju hamna efter när det blir en snabb kontring och då kan jag säga till den assisterande ute på linjen att han måste ta mer ansvar. Tekniken ger möjlighet till ett annat slags lagarbete.

Några domare ska också testa att ha en fickdator för att anteckna varningar och byten, men inte Strömbergsson:
-Många tycker det är bra, men mig passar det inte. Jag är konservativ och kör med block och penna.

TT

Publicerad 2009-03-23 kl 12:24
Annons
Annons
Annons