Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Psykolog rosar och risar allsvenska tränarna

Den allsvenska upptaktsträffen handlade mycket om hur tränarna ville att deras lag ska spela i år. Ord som aggressivitet och hårt arbete dök oftaupp. Men hur stor relevans har egentligen dessa ord?

- När det gäller sådana här uttalanden ska man inte ta så mycket fasta på vad som sägs. Det är mer allmänna slogans, dem är väldigt lite värda i själva spelet, säger idrottspsykologen Åke Fjellström till FotbollDirekt.se.

Fjellström, som är en av Sveriges ledande idrottspsykologer, poängterar dock värdet av att ha gemensamma värden i en grupp.
- Det är väldigt viktigt att varje lag har några grundläggande värden - vad som ska känneteckna kulturen i ett lag. Det finns några karaktärsdrag som i princip är desamma i varje lag: man vill att laget ska vara målinriktat, bestämt och ha hög tolerans. I företagsvärlden ser det likadant ut.

Han anser vidare att många av de ord som dem allsvenska tränarna använder sig av, för att beskriva deras spelsätt, är för breda. Många spelare kan ha svårt att tolka dessa ord rätt, som exempelvis "aggressivitet".

- Aggressivitet är ett alldeles för brett uttryck. Varje spelare kan tolka det på olika sätt, någon kan exempelvis tolka det som att han ska sparka på en papperskorg. Att vara aggressiv är lika brett som att säga att vi ska kämpa.

Så tipset till dem allsvenska tränarna är att konkretisera vad dem vill med sina spelidéer. Så att spelarna förstår.

Fjellström kommenterar ett urval av dem allsvenska tränarnas uttalanden:

Mikael Stahre, tränare i AIK: "Vi spelar på AIK:s sätt. Det vill säga aggressivt och jaga motståndarna både offensivt och defensivt."

- Det är mer en allmän beskrivning. Som målsättning säger inte det särskilt mycket. Han måste konkretisera mer. Att vara aggressiv kan vara att ligga nära motståndaren eller att sparka på en papperskorg.

Roger Sandberg, assisterande tränare i Brommapojkarna: "Samma sak som förra året. Det vill säga ett lag som försöker ha ett eget spel och att vi är ett lag som låter unga spelare ta chansen."

- Hanterbart och tydligt. Han fokuserar på det egna spelet, hur det ska se ut - det är lätt att överföra på träningarna. Sen är han väldigt konkret med att dem ska använda sig av unga spelare.

Carlos Banda, tränare i DIF: "Vi ska bli väldigt jobbiga att möta. Den nya slogan "Ingen tröja torr" nyanserar hur vi ska se på Dif den här säsongen. Vi vill vara ett bollförande lag."

- Det hamnar i samma kategori som Stahres uttalande. Det är svårt att tillämpa det där i verkligheten. Att någon är jobbigt att möta är kan betyda många olika saker. Att de ska vara ett bollförande lag är lättare att tillämpa på träningar.

Alexander Axén, tränare i GAIS:
"En attraktiv fotboll."

- Oerhört abstrakt. Det är ungefär som att säga "vi ska vara vackra". Vem säger inte att man vill spela en fin fotboll? Och hur gör Gais när de möter ett lag som är bättre än dem? Håller de då fast vid sin attraktiva fotboll?

Nanne Bergstrand, tränare i Kalmar: "Att göra flest mål ännu en säsong."

- Det är konkret på ett sätt - att de vill göra flest mål. Men på ett annat sätt är det abstrakt, hur planerar de att göra målen?

Christian Hildén

Publicerad 2010-03-09 kl 15:02
Annons
Annons
Annons