Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Qasem om U21-uttagningen och påstådda Serie A-intresset: "Jag är i nuet"

Allsvenskan

Ahmed Qasem, 19, imponerar i allsvenskan.
I förrgår blev han uttagen i U21-landslaget - och i går kom uppgifter om Serie A-intresse.
- Om jag ska utomlands ska jag framför allt ha slagit igenom i allsvenskan, säger Elfsborg-talangen till Fotbollskanalen.  

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån, Mathias Bergeld/Bildbyrån

IF Elfsborg-löftet Ahmed Qasem, 19, har under säsongsinledningen visat framfötterna i allsvenskan. Efter två raka säsonger med sex allsvenska inhopp respektive år har han i år fått speltid i åtta av tio matcher, varav två från start, och levererat två assist. Det har samtidigt inte gått obemärkt förbi.  

Qasem blev under onsdagen - för första gången - uttagen till U21-landslaget.  

- Det var kul att bli uttagen till U21-landslaget, det var inget jag hade tänkt på. Senast jag tänkte på landslaget var när jag spelade i U19, och sedan dess har jag inte tänkt på det, utan mer fokuserat på allsvenskan och att ta en plats där. Jag gläds såklart åt att vara uttagen, säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

Hur reagerade du när du fick beskedet?
- Jag blev väl lite chockad, men framför allt blev jag glad och taggad. Sedan var det inte mer än så.  

Qasem ser fram emot samlingen, och är samtidigt nöjd med sin och Elfsborgs vårsäsong i allsvenskan, då Borås-klubben just nu toppar tabellen med bättre målskillnad än Malmö FF efter tio omgångar.  

- Jag tycker att det känts bra. Det började lite tuffare, då jag inte hade en försäsong, som alla andra, eftersom att jag var skadad, och när jag fick chansen var det bara att ta den. Jag har tagit den och det har gått bra, och när man får starta är det kul.  

Qasem kan spela på flera olika offensiva positioner och menar att det är upp till chefstränaren Jimmy Thelin att bestämma. 

- För mig spelar det verkligen ingen roll om jag spelar ytter, tia eller forward. Så länge jag får spela är jag såklart nöjd. Jag spelar där jag kan bidra, och jag har egenskaper för att spela ytter och tia, och sedan är det upp till Jimmy.  

Annons

Qasem, som kom från Motala i ettan inför 2021, har haft tålamod och väntat på sin chans i Elfsborg. 

- Nummer ett är att det är hård konkurrens, och speciellt offensivt i Elfsborg, då det är många bra spelare. Första året var lite tuffare, då man alltid vill spela och man tror alltid att man är redo varje år, och det är väl inte upp till mig att säga om jag är redo, då Jimmy bestämmer det, men jag har alltid känt mig redo, säger han och fortsätter: 

- Sedan får man ha tålamod, och nu inser jag att jag inte var redo för två år sedan, och förra hösten gick det bra, då jag fick några matcher och gjorde poäng. Sedan fick jag en skada i vintras och fick nästan börja om igen, och trappa upp det igen. Den här säsongen har det gått bra, och tålamod är väl största nyckeln, samt att hålla känslorna utanför.  

Annons

Är det enkelt att ha tålamod, när man vill framåt hela tiden?
- Det är svårt att säga, men det viktigaste är att inte blanda in känslor när det kommer till sådana saker. Ibland får man spela och då är man skitglad, och sedan får man inte spela nästa vecka och då är man inte glad. Jag har jobbat med det, att inte blanda in känslor och inte bli en berg- och dalbana, utan vara balanserad, ha mitt mål och bara fortsätta. 

Varför tror du att du blivit ännu mer redo den här säsongen för att spela mer än tidigare?
- Jag skulle säga att det framför allt är ledarstaben i Elfsborg, som har hjälpt mig jättemycket, och speciellt Viktor Stoltz (fystränare), som har jobbat mycket med mig utanför fotbollen, då vi har jobbat på detaljer. Sedan har vi även Emir (Bajrami, assisterande tränare) och Christer Persson (assisterande tränare). De jobbar och fokuserar väldigt mycket på det individuella, så det har gett mig utveckling och sedan såklart även mitt hårda arbete utanför. Det är en bra ledarstab i Elfsborg som hjälpt mig.  

Annons

Tidigare i veckan uppgav Aftonbladet att Qasem haft intresse från italienska klubbar under en längre tid, och att han nu följs av Serie A-klubbarna Atalanta, Bologna och Empoli.  

Qasem har själv inte koll på det påstådda intresset.  

- Jag har faktiskt ingen aning om det där, men jag har kontrakt med Elfsborg och fokuserar på att vinna matcher. Nu är det Djurgården nästa, och sedan får vi se. Alla spelare, som spelar i allsvenskan, vill väl ta steget ut, och speciellt vi som är unga och har tid på oss. Alla vill spela i en stor liga, det är självklart, men så länge jag har kontrakt med Elfsborg är jag i nuet.  

Qasem är samtidigt tydlig med att han först vill slå igenom i allsvenskan innan han flyttar utomlands. 

- Det beror på vad som kommer, och hur Elfsborg ser på mig, men jag har alltid haft ett mål och det är att om jag ska ta steget utomlands, så ska jag vara med på riktigt och konkurrera om en startplats direkt. Då gäller det att slå igenom i allsvenskan och dominera i allsvenskan innan jag flyttar. För mig är det inte intressant att flytta utomlands och göra samma resa, som i Elfsborg, att börja på bänken, vara utanför truppen och så vidare. Om jag ska utomlands ska jag framför allt ha slagit igenom i allsvenskan och sedan ta steget ut, säger han.  

Annons

19-åringen har nu fokus på att hjälpa Elfsborg till framgång, och hoppas på att lagets positiva trend med åtta raka segrar fortsätter framöver i allsvenskan.  

- Det gäller att ta en match i taget. Alla lag har ett mål i allsvenskan, och sedan vet alla att Elfsborg är ett topplag, och vi har ett mål internt som vi siktar på. Om vi tar match för match, som vi gjort, hoppas jag att det går bra, säger han.  

Elfsborg ställs på söndag mot tabellfyran Djurgårdens IF hemma på Borås Arena.   

Publicerad 2023-06-02 kl 12:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto