POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Rapport: Borttagna polisnotor ger inte ökade kostnader för polisen

Foto: Scanpix

Även i framtiden kommer klubbar slippa betala för polisinsatserna vid fotbollsmatcher. Det beslutade idag den svenska regeringen efter ett analysarbete gjorts av Statskontoret.
- Vi känner oss trygga, säger inrikesministern Anders Ygeman. 

Frågan om polisnotor inom svensk fotboll blossade upp som en omdiskuterad fråga 2011. Det var efter att den dåvarande rikspolisstyrelsen började tolka ordningslagen på ett sätt som gjorde det möjligt att fakturera så kallade idrottsaktiebolag för bevakningen vid deras matcher. En tolkning som däremot försvann 2013 då den förra justitieministerna Beatrice Ask (M) valde att avskaffa ersättningsskyldigheten från klubbarna.

Efter den dåvarande regeringens beslut fick Statskontoret i uppdrag att utvärdera effekterna av den nya reformen, ett jobb som nu är avklarat. Uppdraget innehöll också att analysera polisens och arrangörernas insatser under evenemangen för att upprätthålla ordning och säkerhet.

- Rapporterns slutsatser gör att vi känner oss trygga med att ordning och säkerhet kan upprättshållas utan att fotbollsklubbar eller festivalarrangörer ska behöva betala för polisarbetet, säger intrikesministern Anders Ygeman (S) till regeringens hemsida.

- Det är viktigt att polisen och arrangörerna nu fortsätter arbetet med att minska otrygghet, brott och ordningsströrningar i samband med idrottsevenemang, säger han.

Av Statskontorets rapport framkommer det bland annat att förändringen inte har inneburit ökade kostnader för polisen.

”Avskaffandet av arrangörers ersättningsskyldighet för polisens arbete med ordningshållning vid evenemang har inte lett till ökade kostnader för polisen. Det arbete som arrangörerna bedriver för ordning och säkerhet har inte heller minskat. Polisens kostnader för ordningshållning vid vissa evenemang, främst fotbollsderbyn i Stockholm, är dock fortsatt mycket höga…", skriver Statskontoret i ett pressmeddelande.

Publicerad 2015-12-15 kl 12:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå