Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Regeringens utredare:"Halvera poliskostnaderna"

Idrottsaktiebolag ska bara betala hälften av den poliskostad man tvingas till i dag. Det föreslår regeringens utredare, Bo Svensson.
"Mitt uppdrag är nu slutfört", skriver Svensson i en debattartikel i DN.

Fotbollsklubbarna AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har en sak gemensamt. De är alla idrottsaktiebolag och har därför tvingats betala för poliskostnader vid deras matcher, trots att många av deras konkurrenter slipper.

Nu föreslår regeringens utredare, Bo Svensson, att idrottsaktiebolagen bara ska behöva betala hälften av den summan som gäller idag.

"Mitt uppdrag är nu slutfört. Ersättningsskyldigheten kan begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen", skriver Svensson i en debattartikel i DN.

"Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar", skriver Bo Svensson i artikeln.

Han anser att en halvering av avgifterna kan ske "utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen".

I uppdraget har inte ingått att utreda om ideella föreningarna även i fortsättningen ska vara undantagna från avgifterna, men Bo Svensson skriver ändå att det kan visa sig att "föreningarnas nuvarande rätt till gratis polisbevakning måste ersättas med stöd i annan form"

Bo Svenssons förslag är resultatet av en expressutredning, som tillsattes i december. Justitieminister Beatrice Ask (M) hade då bestämt sig för att huliganutredaren och förre rikspolischefen Björn Erikssons förslag, som lades i april 2012, inte dög.

Eriksson ville att idrottsklubbar som drivs som aktiebolag skulle undantas från kravet på att betala för polisbevakning vid matcher, i likhet med klubbar som drivs som ideella föreningar. De behöver inte betala.

Det innebär att fotbollens AIK, Djurgården och Hammarby måste betala bevakning, medan IFK Göteborg och de flesta andra elitlag slipper. Inom hockeyn är merparten elitlag bolag och måste betala.

Ask sade till TT, när hon gjorde tummen ner för Erikssons förslag, att hon tycker att de som valt att bilda aktiebolag ska betala.

- Jag tror att det ska finnas, i grunden, ett krav på ersättning i enlighet med de regler vi har haft för den som arrangerar offentliga tillställningar, sade Ask.

- Men med den utveckling som är har det nått sådana nivåer att det har blivit ett problem.

Tidigare fick klubbarna en stor rabatt på polisens nota, men den försvann efter en ny tolkning av reglerna och domstolsutslag, Kostnaderna riskerar att skjuta i höjden. Klubbarna har överklagat, men det har inte hjälpt.

- Utan att ha sett hela Bo Svenssons slutsatser så kan jag säga att det är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. En halvering av kostnaderna innebär fortfarande miljonkostnader hos oss, säger Per Hägerö, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, till TT.

Han fortsätter:

- Tittar man på matchen mot Göteborg i går så har vi fått en prognos på 835 680 kronor, och med det nya förslaget skulle vi betala 400 000 kronor. Det tycker vi är orimligt.

Hägerö riktar kritik mot att det inte är klubbarna som bestämmer vilken insats som ska göras vid en match.

- Det är polisen som står för hela bedömningen på risken, och utifrån det bestämmer de bemanning. Sen skickar de ett estimat på ett maxbelopp. Vi har ingen möjlighet att påverka den insatsen. Det är som om en hantverkare skulle komma och säga "här är ert nya badrum, nu kör vi".

Per Hägerö tillägger dock att dialogen med polisen i Västerort har varit bra.

 

 

Publicerad 2013-05-07 kl 08:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons