Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Regeringsförslag kritiseras av Sef: "Skulle medföra en stor negativ effekt"

Allsvenskan

Potentiellt kan det bli mycket dyrare för svenska klubbar att värva icke EU-spelare.
Detta efter ett förslag som klubbats igenom i riksdagen.
- Det skulle medföra en stor negativ effekt för våra klubbar, säger Sef-sportchefen Svante Samuelsson i en kommentar till Anno 1904

Foto: Bildbyrån

Föregående regering lade fram förslaget om höjt inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare, den nuvarande regeringen vill också se en skärpning och förslaget har därmed klubbats igenom efter att ha fått en majoritet bakom sig i riksdagen. 

Ett beslut som kan få stor påverkan på svensk fotboll och klubbarnas möjligheter att värva icke-EU spelare.

I Tidöavtalet skriver regeringspartierna att arbetstillstånd endast ska beviljas om lönenivån motsvarar medianlönen i Sverige, vilket är 33.000 kr i månaden. För spelare och tränare har migrationsverket idag ett krav på att lönen ska vara minst 14.300 kr. 

ANNONS

Skrivningarna i Tidöavtalet är endast en fingervisning på vad kravet skulle kunna bli, några lönenivåer har ännu inte specifierats. 

Svensk Elitfotbolls sportchef, Svante Samuelsson är krititk till skrivningarna i Tidöavtalet:

- I Allsvenskan skulle den faktiska påverkan troligen inte bli så stor eftersom lönenivåerna där gör att de allra flesta icke-EU-spelare idag hamnar över 33.000 kr/mån. I Superettan däremot, där snittlönerna för samtliga spelare ligger på ca 23.000 kr/mån, skulle det medföra en stor negativ effekt för våra klubbar och deras möjlighet att finansiera sina lönekostnader, säger Svante Samuelsson i en kommentar till Anno 1904

Han fortsätter: 

- Så totalt sett skulle ett införande av förslaget medföra en stor negativ inverkan på svensk elitfotboll, helt stick i stäv med de intentioner som kommunicerats via Tidö-avtalet.

ANNONS

Om förslaget träder i kraft och det omfattar även fotbollsspelare från icke-EU-länder kommer möjligheterna för svenska klubbar att värva unga talanger från till exempel Sydamerika eller Afrika att förändras drastiskt.

Sef avser att under våren inleda en dialog med politiken gällande möjliga sätt att stärka förutsättningarna för den svenska elitfotbollen att konkurrera med övriga Europa, säger Svante Samuelsson till sajten, Anno 1904. 

Publicerad 2022-12-22 kl 22:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto