Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Rehn - ''Uefas nya utbildning moderniserar fotbollen''

Allsvenskans fotbollstränare genomgår en ny topputbildning för att motsvara Uefas nya krav. Stefan Rehn är övertygad om att satsningen moderniserar tränarrollen.

- Det här gör säkert tränarrollen mer modern. Vi får mer kött på benen och en helt annan inblick i vad våra experter håller på med, säger IFK Göteborgs tränare Stefan Rehn.

- Ett måste vet jag inte om det är med den här utbildningen för att utvecklas som tränare men breddmässigt har det ändå gett en hel del. Jag har redan plockat med mig saker.

Uefas obligatoriska tränarlicens, Pro Licens, ska vara införd i svensk fotboll, liksom i hela Europa 2011. I stort sett hela den svenska tränareliten har kommit i gång under året.
Den gamla steg 4-nivån ska kompletteras för att anpassa tränarrollen till den nya verklighet som råder, jämfört med för bara 10-15 år sedan.

- Jo, men jag tror tränarrollen förändrats ganska mycket. Framförallt ledarskapet och hur man talar till spelare, säger Rehn som varit i gång med utbildningen i ett år och har lika mycket kvar.

- Jobbet har också förändrats genom alla experter och specialtränare som i dag finns med i organisationer.

Värdefullast för Stefan Rehn har bredden i utbildningen så här långt varit.

- Ja, det är nog det som gett mest så här långt. Det har också handlat mycket om fysiologi och anatomi och har gett mig ännu mer inblick. Det är viktigt att förstå vad yrket kräver.

Men även om mycket är bra under totalt 50-60 utbildningsdagar så saknar Rehn inslag som i större utsträckning ger internationella influenser.

- Nu är vi som en pilotgrupp för det här, vi som går utbildningen just nu, men jag kan sakna att inte få åka i väg utomlands för att få se och lära. Ett internationellt perspektiv men inte bara kring själva fotbollen, utan också kring både fys och taktik.

Publicerad 2009-12-02 kl 13:37
Annons
Annons
Annons