Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Rekorddålig ekonomi för de allsvenska klubbarna - skyller på publiktapp

10å

Kräftgången för svensk fotboll fortsätter. I år blir den samlade förlusten ännu större. Och nästa år riskerar Europaklubbarnas klena ekonomi att smitta av sig.

I fjol gick hälften av de allsvenska klubbarna back. Sammantaget blev det ett minus på nästan 7 miljoner kronor. Och förlusterna i år blir ännu större, visar TT:s preliminära genomgång av klubbarnas prognoser för 2010. Räknat på 14 av 16 klubbar verkar den sammanlagda förlusten för 2010 överstiga 25 miljoner kronor. Några snabba åtgärder för att vända trenden ser inte klubbarna framför sig.
Halmstad går sämst

Framför allt är det Halmstad, Kalmar och guldlaget Malmö som drar ner siffrorna. Exempelvis Kalmar kommer att vända fjolårets finfina vinst på 25 miljoner till en förlust i år på närmare 9 miljoner kronor. Allra sämst går Halmstad vars prognos är en förlust på 10 miljoner kronor.

ANNONS
Enligt MFF:s vd Pelle Svensson hänger förlusten på 5 miljoner ihop med den nya anläggningen som än så länge kostar mer än den smakar.
-Men själva fotbollsverksamheten går runt, säger Pelle Svensson som ändå tycker att det borde ha blivit ett bättre resultat med tanke på de sportsliga framgångarna.
Publikintresset har varit klent. Och sponsringen känner fortfarande av finanskrisen, men det ser bättre ut nu, enligt Svensson som också klubbat igenom en del besparingar under året.
-Så vi räknar med plus nästa år.

AIK har haft det dubbelt tungt i år. Varken bollar eller kulor har trillat in i rätt kasse. Kostymen har varit för stor, konstaterar ekonomichef Owe Lundqvist. Nu gäller det att spara och hitta nya intäkter.
-Men vi kan inte dra i alla bromsar samtidigt, ett nollresultat är vårt mål för nästa år. Man kanske borde få ner lönebilden totalt sett, men det är inte lätt, säger Lundqvist.

Från centralt håll manas till besparingar. Bo Johansson, ordförande för Svensk Elitfotboll (SEF), spår även ett tufft 2011 för många svenska klubbar. Bland annat som en följd av att även de europeiska klubbarna har ekonomiska problem.

ANNONS
-Det leder sannolikt till att spelarförsäljningarna kommer att minska, säger Johansson.
På kort sikt handlar det om att klubbarna måste spara. Och det är spelarlönerna som är den stora kostnadsposten.
-Men på lång sikt måste vi få upp intäkterna. Vi har ju som ambition att kunna konkurrera med de utländska ligorna, säger Johansson.
Minskade publikintäkter målas allmänt upp som den stora boven. Fast SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin ser en ljusning.
-Vi vände trenden i somras. Från omgång 14 och framåt har hade vi i snitt 500 fler per omgång.

De usla publiksnittet under våren skyller han på den ovanligt tidiga starten av allsvenskan, något som förändras till kommande säsong.
Men det finns klubbar som går mot strömmen. Elfsborg väntas bättra på vinsten i år. Enligt ordföranden Bo Johansson har klubben lyckats tre- eller fyrdubbla intäkterna de senaste åren i takt med de sportsliga framgångarna.
Men i slutändan verkar alla vara överens om en sak, svensk klubbfotboll har varit för dålig de senaste 20 åren och har inte lyckats i Europa - något som påverkar ekonomin.

ANNONS
-Det gäller att bryta den spiralen, säger MFF:s vd Pelle Svensson.

TT

Publicerad 2010-11-18 kl 17:48

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto