Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
1:59

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

RF-ordföranden efter attacken: "Ett genuint gift"

Östersunds målvakt attackerades under pågående match i Jönköping. Riksidrottsförbundets ordförande oroas över utvecklingen inom svensk fotboll.
- Det här är en ny hotbild som inte är supporterkultur utan något annat, säger Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

Det var under måndagskvällen som en ensam 17-åring rusade in på plan och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita under mötet med Jönköping på Stadsparksvallen. Händelsen berör Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

- Jag blir väldigt bekymrad eftersom jag lägger märke till en ny trend. Vi har talat om fotbollshuliganism men nu är det väldigt mycket temat ensamma individer, säger Eriksson.

ANNONS

- Det här är en ny hotbild som inte är supporterkultur utan något annat. Det kräver att man vässar till säkerhetstänket, det ska ju inte vara möjligt för en 17-åring att springa in på en plan från långsidan.

Eriksson anser vidare att det är ett problem som måste tas på största allvar.

- Det är inte acceptabelt. Jag tror inte riktigt man har tänkt sig in i den här hotbilden. Inom idrottskulturen har vi länge brottats med supporterproblem, huliganism, möjligen planinvasioner, men när man smyger sig in på det här sättet tror jag att det är ett uttryck för den lite moderna tendensen att folk ska utmärka sig.

Att händelsen inträffade under mötet mellan Jönköping och Östersund förvånar eftersom det inte anses vara en högriskmatch. Därför tycker Björn Eriksson att det är svårt att klandra Jönköping för bristande säkerhet.  

ANNONS

- Jag tror att det krävs ett litet uppoffrande på en kant eftersom det i detta fall inte handlar om en högriskmatch och att det är en ensam individ, säger Eriksson och tillägger:

- En taktik som har använts på några ställen är att man har ett par riktigt snabba personer som har möjlighet att springa i kapp folk om det skulle vara nödvändigt. Det finns andra försök att skydda sig men jag tror att det enda sättet är att försöka sätta sig in i hur den så kallade galningen tänker.

Uppgifter pekar på att det kan finnas kopplingar mellan attacken och matchfixning. Björn Eriksson förklarar att det finns tre stora hot mot idrotten och att just uppgjorda matcher är ett av dem.

- Det här är ett genuint gift. Enligt mig finns det tre hotbilder, det är matchfixning, doping och huliganism. Det tar jag på största allvar och anser att Riksidrottsförbundet måste engagera sig i, säger Eriksson.

ANNONS

- Huruvida det (matchfixning) är aktuellt i det här fallet kan jag naturligtvis inte bedöma. Men det kanske inte är min första tankebana att spelbolag eller liknande är inblandat.

Vad blir nästa steg för er?
- Nästa steg är att vi håller på att bygga upp en enhetsstruktur för den här typen av kriminalitetskopplad idrott. Detta måste naturligtvis ske samlat när det gäller idrottsrörelsen men jag tror att det har nått den nivån att man måste ha vettiga resurser för att försöka bekämpa det här, säger Björn Eriksson och tillägger:

- Det är inte bara ett fotbolls- eller hockeyproblem. Jag funderar på vad som kan hända med idrotten i allmänhet om det här fortsätter.

Se attacken i spelaren ovan. 

Publicerad 2016-08-16 kl 14:18

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto