Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rin avslår Blåvitts överklagan - tvingas böta för banderollerna mot AFC

Allsvenskan

IFK Göteborg straffades med böter på 25 000 kronor efter banderoller mot AFC Eskilstuna.
Därefter överklagade Blåvitt till Riksidrottsnämnden, Rin – som nu har fattat beslut.
Rin beslutar att avslå överklagan och klubben ska böta 25 000 kronor.

Foto: Bildbyrån/IFK Göteborg.

När IFK Göteborg mötte AFC Eskilstuna i juli gick det att skönja banderoller med kritiska budskap mot AFC på läktarplats. Enligt Blåvitt var texterna som syntes på läktaren följande:

”AFC Poutana - slang på grekiska för (AFC Hora)".

"Ryssholm Sirot - Ryskla för "Ryssholm hemlös".

"Styra fotbollsförening som diktatur - det är Ryssholms signatur".

Detta gjorde att AFC anmälde Blåvitt till Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd som valde att straffa Göteborg med böter på 25 000 kronor. Men Blåvitt ansåg inte att man som förening hade förutsättningar för att ”stävja händelserna”.

"IFK Göteborg beklagar det inträffade men ser inte hur man kan ha haft förutsättningar för att stävja händelserna inom ramen för vad som kan anses vara en rimlig resursallokering. Vi delar anmälarens syn på att kränkningar ej skall förekomma men vill ändå lyfta att det hade underlättat ifall AFC Eskilstuna även i fortsättningen väljer att följa SvFF:s reglemente kring 51%-regeln i syfte att undvika framtida provokationer gentemot svensk supporterkultur”, skrev Blåvitts klubbdirektör Max Markusson i en kommentar på Blåvitts hemsida.

ANNONS

Nu har Riksidrottsnämnden, Rin, handlagt ärendet. Rin avslår Blåvitts överklagan och menar att klubben kunde gjort mer, eftersom man har ansvar för ordningsstörningar, för att förhindra banderollerna. En av dem, den som handlade om diktatur, ansåg dock Rin inte var kränkande.

”IFK Göteborg har i ansvarsfrågan anfört att det inte är ett rimligt krav att deras personal ska kunna tolka ”Hora” på grekiska eller ”Hemlös” på ryska. Enligt RIN:s uppfattning bör banderoller som tar sikte på motståndarlaget eller dess representanter kontrolleras särskilt noga. Detta då det finns större anledning att misstänka att sådana banderoller kan vara av kränkande karaktär. En sådan kontroll, vilket i detta fall krävs en översättning av enstaka ord, hade enkelt kunnat genomföras med dagens teknik. I vart fall borde IFK Göteborgs personal ha reagerat på att texten inte utan närmare översättning eller vidare förklaring kunnat som otillåten enligt 6 kap. 4 § TB. En sådan bedömning hade kunnat genomföras med rimliga resurser och utan krav på särskilt språkkunnig personal. Genom de uppgifter som IFK Göteborg lämnat i ärendet är det således inte visat att förening gjort allt som ålegat förening att göra i syfte att förhindra supportrarna att visa de aktuella banderollerna under matchen”, skriver Rin i sitt beslut.

ANNONS

Vidare skriver Rin att det handlar om en allvarlig ordningsstörning och det högsta bötesbeloppet som kan utdömas är 25 000 kronor. Då Rin inte gör en annan bedömning än SvFF:s disciplinnämnd ska klubben betala 25 000 kronor i straffavgift.

Publicerad 2019-10-29 kl 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto