Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Rörigt runt Riihilahti - står nu officiellt utan klubb

Aki Riihilahti var klar för San Jose – men amerikanerna backade och hävdar att kontraktet inte gäller. Nu står finnen utan klubb.
- Djurgården kan inte använda honom, säger juristen Stefan Alvén till fotbollskanalen.

Det är en knepig sits som Aki Riihilahti, och Djurgårdens IF, har hamnat i. Efter att Aki Riihilahti skrivit på ett kontrakt med den amerikanska fotbollsligan, MLS, för att spela för San Jose Earthquake hävdade plötsligt amerikanerna att kontraktet inte var giltigt. Något som inte stämde med de tidigare uppgifter som publicerats på Djurgårdens hemsida, som sade att läkarundersökningen gått bra och att det kommit klartecken för en övergång från allsvenskan till MLS.

En förfrågan kom också från det amerikanska fotbollsförbundet om att det skulle utfärdas ett så kallat ”ITC”, International Transfer Certificate, för att möjliggöra Riihilahtis flytt från Djurgården till MLS.

Då Djurgården givit klartecken till Svenska Fotbollförbundet att utfärda ett ITC för Riihilahti, och det sedan skickats till USA är mittfältaren inte längre registrerad för Djurgården. Det är nu detta som ställer till det för Riihilahti.
- Djurgården godkände att Svenska Fotbollförbundet gav Akis ITC till det amerikanska förbundet, och då man gjorde det innebär det att Djurgården inte längre kan använda honom, säger juristen, och före detta Djurgårdsspelaren, Stefan Alven som jobbar med Djurgården för att bistå vid juridiska frågor som kontraktsskrivningar.

MLS hävdar nu att kontraktet som Riihilahti skrivit på inte gäller, samtidigt som han inte längre är registrerad som Djurgårdens spelare.
- Det är en konstig situation som uppstått, och det är olyckligt för Aki., säger Djurgårdens informationsansvariga Jonas Riedel till fotbollskanalen.se.

Djurgården ställer sig frågande till varför MLS skulle be om en övergång om det inte fanns ett kontrakt som man hade för avsikt att fullfölja. Klubben har inte fått klarhet i exakt vad som fått MLS att backa och har därför svårt att lämna klara besked i frågan.
- Vi försöker inte dölja något, vi vill bara reda ut situationen och sitter nu och pratar med Aki för att försöka lösa situationen på ett bra sätt, säger Riedel.

Inte heller Stefan Alven har lyckats bringa klarhet i varför MLS backat.
- Det var ingen från Djurgården med Aki i USA, så det är svårt för oss att veta exakt vad som hänt därborta

Riihilahti själv är överraskad av MLS agerande då han tycker att han skrivit på ett kontrakt som han fått godkänt.
- Och vi är också överraskade, vi såg det hela som klart. Vi i Djurgården skulle inte skicka en sådan begäran om vi inte ansåg att ett kontrakt var klart, säger Jonas Riedel.

Publicerad 2009-03-17 kl 00:27
Annons
Annons
Annons