Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rydström om Bajen-skiftet: "En väldigt stor skillnad mot förra året"

Allsvenskan

MALMÖ. Hammarby mot Malmö FF hade kunnat handla om konsten att hålla i bollen.
Men just nu skördar ett mer defensivt Bajen framgång.
- Man får säga att de blivit mer pragmatiska och kanske övergett en del av det som man identifierat Hammarby med, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.  

8:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du en intervju med MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Inför den 23:e omgången var Bajen allsvenskans mest formstarka lag sett till de fem senaste matcherna. Tabellfemman är till och med näst bäst i serien om man ser till de tio senaste omgångarna, med 20 poäng den perioden, och en förklaring stavas formationsskifte.  

I samband med Europamatcherna mot FC Twente i somras gick Hammarby över till att spela med en fembackslinje, alternativt ett 3-5-2-system, med ett större fokus på omställningsspel och en rakare speluppbyggnad.  

Under Bajentränaren Martí Cifuentes första säsong snittade laget ett bollinnehav på 56,43 varje match - enligt Playmaker.AI - slaget bara av Malmö och Henrik Rydströms tidigare klubb Kalmar FF.  

Annons

I årets allsvenska har Rydströms MFF överlägset mest boll per match: 63 procent av tiden. Hammarbys bollinnehav har däremot sjunkit till 52,73 procent. Inför eftermiddagens match mellan lagen på Tele2 Arena förväntar sig Rydström dock inte att Bajen lämnar över initiativet så lätt.  

- Tittar man på andra siffror så har de tätat till sin defensiv rejält, men kan ändå vara rätt giftiga framåt. Man får säga att de blivit mer pragmatiska och kanske övergett en del av det som man identifierat Hammarby med under en tid, säger MFF-tränaren.  

- Mer fokus på många spelare bakom bollen, ligga lägre, kontringar - mer direkt spel. Och det kanske är en följd av dels att det gick sämre - och spelartyper. De har antagligen identifierat att det passar deras spelartrupp nu. Så det är ett annorlunda Hammarby än under våren och väldigt stor skillnad mot förra året till exempel, eller åren innan.

Annons

Man tänker att du och Martí är två av de största possessionälskarna bland tränarna. Upplever du att Martí gått lite åt ett annat håll nu?  
- Ja men det är väl en styrka som tränare att kunna vara pragmatisk. Vad behöver truppen och klubben man jobbar i just nu? Det där är mitt perspektiv utifrån - bevekelsegrunderna är kanske helt annorlunda. Det är fortfarande ett lag som har bollen många gånger mer än motståndarna.  

Henrik Rydström fortsätter:  

- Men det är ju en betydlig förändring i approachen till matcher, det ser man då man kanske till och med kan låta motståndaren ha bollen för att få ytor att kontra i. Jag tycker att jag utvecklar saker hela tiden - sedan blir det ändå att vi har bollen i 70 procent. Jag vet inte... Men det är inget självändamål, det tror jag inte att Martí heller tycker, utan det är så klart hur man har den. 

Annons
Publicerad 2023-09-17 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto