POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
18v

Rydström talar ut efter beskedet - kritiserar processen: "Det gick ju sådär"

Foto: Bildbyrån.

Henrik Rydström tvingas lämna Kalmar FF.
Nu kritiserar han processen som förelåg beslutet.
"Det gick ju sådär", skriver han i ett mejl till Fotbollskanalen.

På söndagskvällen, strax innan klockan 22 på kvällen, valde Kalmar FF att gå ut med att Henrik Rydström inte får förnyat kontrakt med Kalmar FF. Den tillförordnade tränaren, som hoppade in för Nanne Bergstrand i somras, har gjort sitt på posten.

- Det är egentligen erfarenhet från att ha den här rollen som huvudtränare i allsvenskt spel. 2019 är en väldigt utmanande situation. Alla lag rustar för 2019, sa ordförande Johan Assarsson till Fotbollskanalen, på frågan vad det är för egenskaper klubben söker som Rydström inte besitter.

Henrik Rydström själv har valt att uttala sig mejl-ledes till Fotbollskanalen.

”Jag respekterar det till 100 %. De har säkert gjort en djuplodande och grundlig utvärdering. Det måste vara därför som beskedet dröjt så länge”, skriver han, angående styrelsens beslut att inte erbjuda nytt kontrakt.

Vad sa klubben i sin motivering?
”Till mig, personligen? Jag hade ett möte med Mattias Rosenlund och Thomas Andersson Borstam och det var inga konstigheter. Vi hade ett bra möte. De erbjöd kaffe, jag tackade nej. De hänvisade till resultaten, men erkände också att det inte fanns en djupare analys av hur matcherna sett ut. Jag har ju heller aldrig pratat fotboll med någon från styrelsen eller sett någon av dem på genomgångar/träningar. Och det kan jag tycka är en smula trist. För hur ska de då kunna få en djupare förståelse för vad det är vi försöker göra? Men där är nog inte Kalmar FF unikt, det ser nog ut så i många klubbar. Och det är något jag respekterar.”

Köper du motiveringen?
”Vad jag tycker är ju irrelevant när det kommer till styrelsens beslut. Jag har sett många andra tränare bedömas ännu hårdare. ”

Hur känner du att hela processen skötts?
”Jag vill inte peka finger åt någon och för vissa i styrelsen var det kanske första gången de skulle försöka utvärdera ett så komplext fenomen som fotboll och samtidigt klara av att kommunicera det utåt. Det gick ju sådär. Men så blir det ibland. Jag har ingen erfarenhet av näringslivet och det är kanske så man arbetar där. För mig är det en ny erfarenhet. En intressant erfarenhet. Lärorikt.”

Du sa i en intervju med min Fotbollskanalen tidigare i veckan att du räknat med att få besked om att du inte fått förlängt, om så varit fallet, den här tiden på året. Hur tänker du kring att klubben ger besked först i dag?
”Utvärderingsprocessen var kanske så vidkommande och svårarbetad att det antagligen inte gick att göra det snabbare. Jag har som sagt inte varit involverad över huvud taget, så jag vet inte riktigt.”

Vad gäller att Johan Assarsson offentligt ska ha sagt att Rydström inte skulle få fortsätta (Assarsson hävdar att citatet inte stämmer) säger Rydström:

”Det blev ju dumt. Vi brukar säga i KFF att vi ska prata med varandra och inte om varandra. Här blev det ju det motsatta. Dock - hänt är hänt och jag är bara tacksam över att jag fick möjligheten att vara en del av Kalmar FF under den här tiden. Jag tror att jag gillar Kalmar FF lite mer än vad delar av Kalmar FF gillar mig, men så är det i alla relationer. ”

Rydström menar också att han är nöjd över sin egen insats under sommaren och hösten

”Utifrån kontexten - att Nanne Bergstrand lämnade ett lag som var totalt slutkört och tomt på idéer där våra objektiva siffror i matcherna såg svaga ut (vi hade bollen för sällan, anföll för sällan och kom till för dåliga avslut) - så är jag på många sätt stolt över hur vi kunde agera i merparten av matcherna. Vi blev speldominanta, vi tryckte tillbaka motståndare, vi skapade allt bättre lägen och spelarna svarade väldigt, väldigt bra på våra tankar. På tre månader började vi mejsla fram en taktisk flexibilitet och samtidigt en tydlighet i hur vi ville agera i matcherna och vi gjorde det när det verkligen gällde. Normalt sätt får man börja med en grupp i januari och har några månader på sig att skapa ett gemensamt tankesätt. Nu gjorde vi det i tävlingsmatcher. Så jag är stolt över den här tiden och jag är tacksam över att spelarna hängde på i den här resan. Jag hade kunnat önska mig att få fortsätta jobba med den här gruppen, med det här teamet, för jag är övertygad om att det hade blivit väldigt bra. Men tre månader är bättre än inga månader.”

Du har varit i klubben otroligt länge och är starkt förknippad med KFF, påverkar det här din relation till föreningen?
”Nej, nej, föreningen är först och främst våra supportrar, sedan är det spelartruppen. Och jag älskar våra supportrar och jag gillar spelarna som fan."

Publicerad 2018-11-18 kl 23:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå