POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Så blev Sören Rieks en oväntad succé som vänster wingback i MFF: ”Blir inte alltid som man tänker sig”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Örebro-Malmö i spelaren.

MALMÖ. Sören Rieks gör succé som vänster wingback och Arnor Traustason som central mitt. Det var ingenting som ens Malmö FF:s tränare Uwe Rösler hade planerat med från början.
- Så är fotboll ibland. Man kommer över något. Någon blir skadad, man slänger in någon, och... wow.

I juni hade Uwe Rösler ett problem i Malmö FF. Arnor Traustason var i väg på VM och Mattias Svanberg var skadad, och såldes senare. Den enda etablerade yttermittfältaren kvar i truppen var Sören Rieks, och Rösler behövde få ihop en formation. Truppen var byggd för 4-4-2, vilket Rösler hade tänkt fortsätta med, men i en träningsmatch mot Midtjylland behövde de göra något annat. 

Lösningen: 3-5-2 med Rieks som vänster vingback. Det gick så pass bra att det har fortsatt (fem vinster och en oavgjord), och särskilt Rieks på sin nya position har varit en succé. 

- Han är erfaren. Fysiskt väldigt stark, han klarar av matcher, han är robust, han har alla de fysiska egenskaperna. I Fleetwood spelade jag med två ytterbackar som vingbackar. Ibland tyckte jag det var för defensivt och jag ville alltid testa att spela med en yttermittfältare på ena sidan.

- Så jag hade de tankarna och så kom jag över Sören. Han är också taktiskt bra, som vi såg mot Cluj. Han är inte en spelare som behöver ha två träningar på sig. Man säger åt honom att göra något och så gör han det. 

Rieks har på sex tävlingsmatcher som vingback redan gjort fler poäng (ett mål, tre assist) än vad han gjorde på 18 matcher som yttermittfältare (tre mål). Spelaren själv säger också att han kan tänka sig att bli kvar på positionen i lång tid framöver. 

- Absolut. Absolut. Den passar mig bra. Det är inget att klaga på där. 

- Det handlar om vilken attityd man har kring positionen. Det är också en ganska offensiv roll, speciellt när vi möter lite sämre motstånd. 

- Under Uwe har jag kommit fram till hyfsat många lägen, både med assist och chanser till mig själv. Det är kanske lite konstigt med tanke på att jag är längre tillbaka i planen.

När Traustason kom tillbaka från VM så var formationsskiftet redan igång, och även islänningen behövde då en ny position. Istället för att vara på en kant har han blivit mer centralt, oftast som innermittfältare men även som anfallare. 

- Det blir inte alltid som man tänker sig. De två spelarna (Traustason och Rieks) har varit några av spelarna med mest stabila prestationer i MFF under min tid här, säger Rösler. 

Även Traustason centralt var en idé som kom på grund av spelarbrist. 

- När vi visste att ”AC” (Anders Christiansen) inte kunde spela mot Sirius så tog vi in Traustason i den positionen och..., säger Rösler och knäpper med fingrarna. 

- Så är fotboll ibland. Man kommer över något. Någon blir skadad, man slänger in någon, och... wow. 

- Det är svårt att ta bort honom från laget nu.

Publicerad 2018-07-27 kl 15:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå