POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Så gick det till när förre AIK-spelaren försökte muta Stamatopoulos - nya uppgifter ute

Foto: Bildbyrån

I Olof Lundhs nya bok ”Allsvenskan enligt Lundh” avslöjas nya detaljer om hur det gick till när IFK Göteborg-AIK försökte riggas förra året.
Boken kommer med uppgifter om vad som hände när två tidigare spelare försökte muta Kenny Stamatopoulos och händelseförloppet bakom kulisserna som ledde fram till att matchen sköts upp.

Det var i maj förra året som IFK Göteborg-AIK sköts upp på grund av ett matchfixningsförsök. Två tidigare fotbollsspelare, en av dem tidigare spelare i AIK, är nu misstänkta för mutförsök men något åtal har inte väckts än.

AIK:s reservmålvakt Kyriakos Stamatopoulos skulle stå i matchen och är den person som de två tidigare spelarna misstänks ha erbjudit en stor summa pengar för att spela dåligt mot Blåvitt. I den nya boken ”Allsvenskan enligt Lundh”, som är skriven av TV4-journalisten Olof Lundh, avslöjas nu nya detaljer om vad som hände när situationen uppstod.

Två dagar innan Svenska Fotbollförbundet, AIK och polisen kallade till presskonferens och meddelade att matchen skjutits upp träffade Stamatopoulos en tidigare lagkamrat över en kaffe, skriver Lundh i boken. För Stamatopoulos ska det ha känts naturligt att träffa den misstänkte personen eftersom de blev bra vänner under tiden tillsammans i AIK.

”Efter att Stamatopoulos och hans gamle lagkompis suttit ett tag ansluter en person som Stamatopoulos inte känner. Den tidigare AIK-spelaren säger att det är en kompis till honom och att det är lugnt om han sätter sig hos dem. Mannen som slår sig ner har själv ett förflutet som fotbollsspelare på elitnivå och har representerat två klubbar i Sverige och även spelat en del utomlands. Det är denna tidigare elitspelare som efter en stund tar upp frågan om AIK-målvakten kan se till att släppa in några mål i torsdagens match mot Blåvitt. Enligt mannen står det många miljoner kronor på spel och han lovar att Stamatopoulos ska få bra betalt för sina tjänster. Runt två miljoner kronor kan målvakten få. Bara det blir rätt utfall i matchen mot Blåvitt. Kenny Stamatopoulos blir överraskad, han har aldrig varit med om något liknande. Han reagerar med att skratta samtidigt som han säger att det inte finns en chans att han gör det. Det är som om han inte riktigt förmår ta frågan på allvar”, går det att läsa i ”Allsvenskan enligt Lundh”.

Enligt boken fnös sedan mannen som kommit med förslaget åt målvaktens svar, och ska därefter ha hävdat att det var fler spelare i AIK som gjort en deal inför matchen.

”Ett argument som inte har någon effekt på målvakten. Till slut råder mannen Stamatopoulos att tänka igenom det noga, för han har familj och det kan vara bra att ha den i åtanke innan han nobbar förslaget. Stämman med vilket budskapet framförs gör det tydligt för målvakten att det är allvar. Det slutar med att Stamatopoulos lämnar sällskapet. Han är förvirrad. Förtvivlad. Rädd”.

Först var Stamatopoulos fast bestämd om att hålla tyst om vad som hänt, men kom på andra tankar efter att ha pratat med sin bror och sin fru. Målvakten ska därefter ha berättat om situationen för tränaren Rikard Norling, mot löfte om att Norling inte skulle ta saken vidare. Men enligt boken blev säkerhetschefen Henrik Koch snabbt informerad om läget och därefter ska sportchefen Björn Wesström och dåvarande vd:n Mikael Ahlerup fått besked.

AIK-lägret bestämde sig sedan för att ta kontakt med Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och polisen. Därefter involveras även IFK Göteborgs ledning.

”När parterna gemensamt tar beslutet att skjuta upp matchen, även om det är Svenska Fotbollförbundet som formellt är beslutsfattare, lägger man även upp en plan för hur offentliggörandet ska gå till. Inget ska få läcka ut i förväg. Under torsdagen tar sig AIK-spelarna som planerat till Karlberg för att samlas inför avresan till Göteborg. De har packningen med sig och ingen vet något om att matchen är uppskjuten, inte ens Kenny Stamatopoulos. Strax efter klockan tio går pressmeddelandet ut och strax före det informerar AIK sina spelare om beslutet. Detsamma gör IFK Göteborg”, skriver Lundh i sin nya bok.

Kenny Stamatopoulos får inte uttala sig om detaljer kring händelsen på grund av att förundersökningen fortfarande pågår. Men i boken säger han:

- Jag försöker att inte tänka på det, jag känner att jag har gjort mitt och tagit ansvar, men det är konstigt att det gått så lång tid och att polis och åklagare inte fått till ett avslut.

Enligt uppgifter i boken har Stamatopoulos inte varit i kontakt med sin gamle lagkamrat efter mutförsöket. Olof Lundh har sökt den tidigare AIK-spelaren för en kommentar, men han vill inte uttala sig.

- Min klient avböjer kommentar. Han är allmänt besviken på hur media hanterat honom och detta ärende, säger den misstänkte mannens advokat i ”Allsvenskan enligt Lundh”.

Publicerad 2018-03-28 kl 19:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto