Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Så har storklubbarna struntat i FHM:s rekommendationer: "Vi har varit noggranna"

Allsvenskan

Efter ankomst till Sverige ska man "stanna hemma och undvika nära kontakter" - i sju dagar.
En rekommendation från Folkhälsomyndigheten flera allsvenska klubbar struntat i.
- Vi har varit väldigt noggranna, svarar IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses höjdpunkterna från derbyt mellan Hammarby och AIK tidigare i år.

Sedan tidigare har den svenska regeringen beslutat att man som utländsk medborgare måste kunna visa upp dokumentation på att man testat negativt för covid-19. Annars nekas man inresa i landet.

Den 9 februari kom även uppdaterade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som innebär att man, då man anlänt till Sverige ska "stanna hemma och undvika nära kontakter" i sju dagar, samt testa sig i samband med inresan och på dag fem efter ankomst. Det gäller både svenska och utländska medborgare. Rekommendationen att testa sig gäller "oavsett vilka länder du har besökt och oavsett om du tidigare haft covid-19" och medan man väntar på provsvar bör du "...bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter."

Annons

Vidare skriver FHM:

"Om du inte utvecklar symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan du efter det röra dig i samhället."

Fotbollskanalen har ställt frågan till Folkhälsomyndigheten om det finns några omständigheter som kan rättfärdiga att man inte stannar hemma i sju dagar efter ankomst, exempelvis att man har testat sig eller att man har antikroppar. I ett svar skriver FHM:s juridikavdelning att rekommendationen om att stanna hemma i sju dagar gäller alla. De enda undantagen är "… arbetspendlare till utlandet, inklusive studenter och eller elever, yrkesförare samt annan personal som frekvent passerar gränsen".

För Göteborgs-Posten tydliggör statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte spelar någon roll om personen i fråga har antikroppar eller inte.

- Vi har ju hittills varit väldigt tydliga med att vi inte ser att det finns möjlighet att ge olika råd till olika personer beroende på om de har antikroppar eller inte, säger Tegnell

Annons

Flera klubbar i allsvenskan som efter den 9 februari värvat spelare från utlandet har dock ignorerat rekommendationen om att spelaren i fråga ska stanna hemma i sju dagar. Ett exempel är IFK Göteborgs värvning av Marek Hamsik. Slovaken landade den 7 mars, dagen därpå hölls en presskonferens med både honom, sportchef Pontus Farnerud, klubbdirektör Håkan Mild samt dåvarande ordförande Mats Engström. Tre dagar efter ankomst till Sverige gjorde han sin första träning.

Den 20 mars åkte han sedan till Slovakien, men var tillbaka hos Blåvitt några dagar senare och anslöt till truppen på tisdagen den 22 mars.

Pontus Farnerud står dock bakom klubbens hantering i frågan.

- Vi har varit väldigt noggranna sedan vi startade upp i januari och skruvat ytterligare på allt vi gör, både baserat på Sef-protokollet och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har inte haft några fall i truppen eller på Kamratgården. Vad gäller Marek så visste vi att han haft covid-19 och har antikroppar. Utifrån det så har vi agerat det sättet när det gäller honom.

Annons

Men i rekommendationerna så gör man inte skillnad på om man haft corona eller inte?
- Nej, och det är jättesvårt eftersom vi har ett protokoll från Sef där vi ska gå mestadels på symtom. Det blir en balansgång i det såklart som är svår att följa till hundra procent, men vi känner utifrån hur vi har agerat med Marek och i stort att vi är väldigt noggranna med detta.

Ett annat exempel är Hammarby, som bekant nyligen haft ett omfattande coronautbrott i verksamheten. Sportchef Jesper Jansson bekräftade den 1 mars för FotbollDirekt att David Accam då hade landat på svensk mark någon dag tidigare. Den 1 mars syntes han i Hammarbykläder på Årsta IP och den 3 mars tränade han med laget och fanns tillgänglig för media.

Jansson ger bara en kort kommentar kring hur de hanterat Accam, och vill inte svara på några följdfrågor om varför man agerat som man gjort.

Annons

- Vi följer de direktiv vi har från vårt medicinska team så gott det går och Accam satt i karantän. Han hade också antikroppar och hade haft corona tidigare. Ni får jaga på om ni vill, men vi försöker efterleva Folkhälsomyndigheten och rekommendationerna från vår medicinska apparat. Sedan har jag ingen mer kommentar på det.

Ett tredje exempel är Djurgården där målvakten Aleksandr Vasiutin (som inte haft covid-19 varken då eller nu) landade den 16 februari på Arlanda. Den 19 februari fick media träffa målvakten på Kaknäs.

- När det gäller Vasiutin hade han levt i en bubbla i Dubai i fem veckor och hade testats kontinuerligt med Zenit S:t Petersburg. Sedan kom han till S:t Petersburg och gjorde covid-test då innan han åkte, säger sportchef Bosse Andersson, och tillägger att Djurgården numera har fem dagars strikt karantän för spelarna som ansluter från utlandet.

Annons

Hur ser du på hur Djurgården har agerat i frågan?
- Vi har känt oss väldigt trygga med vår verksamhet i hur vi hanterat coronaviruset. Det känner vi oss trygga med, precis som med Vasiutin med uppföljningen och testerna innan. Sedan höjde vi restriktionerna strax efter.

Exempel fyra och fem hittar vi i svenska mästaren Malmö FF. Antonio Colak presenterades den 6 mars och redan två dagar senare var han med i träning. Veljko Birmancevic presenterades den 3 mars och då kommunicerades att han skulle ansluta veckan därpå. Den 8 mars gjorde även han sin första träning.

Vd Niclas Carlnén, om varför man inte följt rekommendationerna:

- Vi har hanterat dem precis som om de kommer ifrån en landslagssamling, från en bubbla till en annan bubbla. Vi vet att de två spelarna vi haft som kommer från utlandet testat sig frekvent, upp till varje eller varannan dag, innan de kom hit - och bara haft negativa tester. Vi har testat dem här, framförallt under dagarna som de var nya i Sverige.

Annons

Även AIK bröt mot rekommendationerna då man värvade Nicolas Stefanelli. Stefanelli blev officiellt presenterad den 26 februari, kom till Sverige den 28 februari och redan den 2 mars blev han fotograferad inne på Friends Arena och tränade dagen innan derbyt, den 6 mars.

I ett sms kommenterar sportchef Henrik Jurelius klubbens agerande:

"AIK resonerade som så att vi lämnade det till våra läkare att göra bedömningen. Vi kontaktade Sef för att stämma av hur vi skulle förhålla oss i frågan med den informationen som vi hade. Vi stämde av innan hur Nicos senaste veckor varit och då befunnit sig i en egen bubbla (likt landslagen) så kände vi att vi kunde ta hit honom.
Nico hade tidigare visat sig positiv för covid och hade höga titrar med antikroppar efter det, dvs i närtid innan resan, han testades innan resan (negativ), samt vid ankomst till Sverige(negativ) och han testades innan han kom i kontakt med laget dvs innan träning (negativ) Han blev även beordrad att stanna hemma själv och ej vistas i offentliga miljöer utan endast var med på ovanstående aktiviteter. (Dvs inom lagets bubbla)".

Annons

Under våren så har begreppet kring att Sef och klubbarna ”tar ansvar” använts flitigt i argumentationen gällande att kunna börja släppa på publik på matcherna. Blåvitts Pontus Farnerud håller med om att det finns en viss problematik i att samtidigt ha agerat som klubbarna gjort gällande spelare som värvats från utlandet.

- Det kan väl finnas en viss problematik i det, samtidigt så måste vi se det från ett år tillbaka, hur det har fungerat och hur klubbarna har levt upp till väldigt mycket kring Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och Sef-protokollet som tagits fram. Visst har det funnits olika delar i det där klubbar kanske inte till hundra procent varit prickfria, men så är det i alla verksamheter och jag ser inte hur publikfrågan ska kunna påverkas av detta. Det har aldrig funnits någon som blivit smittad i samband med matcher i allsvenskan och superettan. Det var ett gäng matcher som spelades 2020. Utifrån det protokoll som är framtagit är så pass vattentätt att det borde finnas möjligheter att ha publik på de allsvenska arenorna.

Annons

Mats Enquist är generalsekreterare på Svensk Elitfotboll:

- Det får varje klubb kommentera, vi lägger oss inte i den verksamheten, vi reglerar ligan. Men rent allmänt så uppmuntrar och uppmanar vi alla att följa de rekommendationer som gäller, säger han.

Inom fotbollen har ni sagt att ni tagit ansvar och genomfört verksamheten på ett ansvarsfullt sätt, hur tycker du att det rimmar med att man bortser från det här?
- Det här är inte en fråga som Sef reglerar och därför kommenterar jag inte det mer. Det måste klubbarna göra. 

- Jag tycker att det agerande vi visat upp vad gäller att ta ansvar för våra matcher och vårt beteende kring och runt matcherna - det är det vi själva reglerat. Resten är varje klubb ansvarig för.

Publicerad 2021-03-29 kl 16:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto