POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
3v

Sågades efter intimare visitering - nu svarar RF: "Ingenting vi lär ut"

Foto: Bildbyrån.

Riksidrottsförbundet har nya direktiv som innebär intimare visitering.
Riktlinjerna har kritiserats av supportrar.
Nu svarar RF på kritiken.
- Det är helt oacceptabelt om man skulle bli tagen på brösten eller skrevet, säger RF:s säkerhetsansvariga Lena Sahlin till Fotbollskanalen.

Inför säsongen har Riksidrottsförbundet gått ut med ett förtydligande gällande visiteringen av besökare vid fotbollsmatcher. De nya riktlinjerna innebär hårdare och intimare vistering. Direktiven är inte regler, men i Malmö FF:s fall skrevs riktlinjerna in i tillståndskravet från polisen och klubben var därmed tvungen att förhålla sig efter det nya bestämmelserna. Det möttes av skarp kritik från supporterhåll och inte minst av Malmö FF:s officiella supporterklubb MFF Support.

- Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra, sa Thelma Ernst, ordförande i MFF Support, till Fotbollskanalen i måndags

Lena Sahlin är säkerhetschef på RF. Hon berättar att de nya riktlinjerna inte bara är framtagna för fotboll utan även för bland annat basket-, ishockey och bandyförbunden. Nu svarar hon på kritiken från supporterhåll.

- Jag har respekt för den debatt som förs och de synpunkter som framförts från framför allt supporterled. Men jag hoppas också på förståelse för arbetet när man ser till gårdagens beslut att Malmö FF straffas av Uefa med 600 000 kronor i böter på grund av att man bränt pyroteknik och kastat in saker på planen. Vi ska arbeta rättssäkert och professionellt, men naturligtvis måste vi också behovsanpassa utifrån de förutsättningar som föreligger. Vad polisen väljer att villkora i respektive tillstånd är inget som RF är inblandade i, säger hon till Fotbollskanalen.

Enligt Thelma Ernst, ordförande i MFF Support, har en del supportrar känt sig oroande över att bli tagna i skrevet eller på brösten i och med de nya direktiven. Hur ser ni på det?
-  Det är helt oacceptabelt om man skulle bli tagen på brösten eller i skrevet på ett otillbörligt sätt. Det är inte så vi lär ut och ingenting vi står för. Är det någon som känner sig utsatt bör man föra fram det till respektive förening i första hand och anmäla vidare vid behov, säger Lena Sahlin.

Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF, och Thelma Ernst tror inte att de nya riktlinjerna kommer att innebära att pyroteknik försvinner från fotbollsarenorna i Sverige. Lena Sahlin menar att den intimare visiteringen inte bara är till för att motverka pyroteknik.

 - Det här handlar inte bara om fotboll och pyroteknik. Det handlar om att otillåtna föremål förs in i idrottsarenor där vi inom idrotten måste ta ett större ansvar än vad vi gör i dag. På vissa platser genomförs visitationer som inte är ändamålsenliga och då kanske det är bättre att inte visitera överhuvudtaget. Vi måste ha ett tydligt mål med visitering och för att uppnå syftet krävs att man arbetar på ett sådant sätt att man kan upptäcka och förhindra att otillåtna föremål förs in på arenan.

Vidare kan de nya direktiven komma att skilja sig åt på olika håll runtom om i landet. Det är polisen som beslutar om de nya direktiven ska vara en del av tillståndet eller inte.

- Syftet är att vi ska få en likriktad tillämpning och ett övergripande regelverk som ska gälla över hela landet. Om man sedan villkorar på olika sätt inom landet från polismyndighetens sida är det olyckligt. Här försöker vi inom idrotten att jobba så mycket som möjligt tillsammans i dessa frågor för att få en röd tråd i det systematiska säkerhetsarbetet. Man ska känna igen sig som publik och veta vad som gäller oavsett om man besöker Boltic bandy eller MFF

Vidare berättar Sahlin att direktiven är relativt färska och att visiteringen bara en del publikvärdsutbildningen. Den innefattar även vad det innefattar även också vad det innebär att vara publikvärd och hur man ska hantera alkohol och droger.  

Syftet med den här utbildningen, som innehåller mer än bara visitation, är att ta tillvara på och samla den erfarenhet och rutin som finns framförallt inom fotbollen och hockeyn, som har jobbat med publikvärdsfunktionen under lång tid, och implementera utbildningen även inom andra idrotter.

Publicerad 2019-04-02 kl 16:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå