Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
31v

Sebastian Larsson: "Jag har absolut hungern kvar - annars hade jag lika väl kunnat lägga av"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Larsson presenterades i spelaren ovan.

SOLNA. Han har tillbringat mer än hälften av sitt liv i den engelska fotbollen.
Nu flyttar Sebastian Larsson, 33, hem för att spela i allsvenskan för första gången.
- Jag ville komma hem när jag känner att jag fortfarande har drivet och suget, säger Larsson till Fotbollskanalen.

Efter en lång tid av spekulationer, rykten och uppgifter blev Sebastian Larsson i dag till slut presenterad som AIK-spelare.

- Jag har varit med så pass länge att det inte påverkar mig. Jag förstår att det spekuleras, och det är roligt att folk bryr sig, men när vi kände att vi var överens var det ingen mening med att vänta. Då är det bara skönt att gå ut med det och få det klart. Det var perfekt tajming nu innan vi drar till VM också, då vet man vad som väntar efteråt, säger Larsson till Fotbollskanalen efter att han presenterats som Gnagets nya nummer 16.

Måndagen är Larssons sista på svensk mark innan han i morgon reser med landslaget till Ryssland för att spela VM.

- Det var inte så att det var tvunget att vara klart innan VM, definitivt inte. Men när vi kände att diskussionerna ledde åt det hållet och att vi kom överens, då var det lika bra att göra det innan. Det fanns ingen anledning att vänta.

Hur har din bild av AIK sett ut innan du kom hit?
- En stor förening. En väldigt stor förening i svensk fotboll och Skandinavien generellt med många hängivna fans. Innan jag flytta till England var AIK en av de klubbar som jag var och tränade med och besökte. Så visst fanns det någon form av koppling, även om det var ett tag sedan.

Larsson lämnade redan som 16-åring, då London och Arsenal var adressen för Eskilstuna-sonen. 282 Premier League-matcher, 121 Championship-matcher och 100 landskamper senare väntar en debut i allsvenskan efter VM för 33-åringen.

- Först och främst måste jag vara väldigt ödmjuk. Jag har inte spelat elitfotboll i Sverige någon gång. Även om jag har varit på den nivån länge har det varit utomlands, så det är upp till mig att lära mig det jag behöver och sätta mig in i saker och ting så fort som möjligt så att jag kan bidra med det jag kan och hjälpa AIK, säger Larsson.

Vad är din bild av allsvenskan?
- Min bild generellt är att det är ett väldigt drag kring allsvenskan. Folk är väldigt intresserade, det är mycket folk som engagerar sig. Det känns som att ligan har fått ett väldigt uppsving de senaste åren.

Det är en del gamla landslagsspelare som har vänt hem till allsvenskan de senaste åren i exempelvis Kim Källström, Markus Rosenberg, Samuel Holmén och Andreas Isaksson. Är det några som du har bollat med inför den här flytten?
- Nej, det har jag inte gjort. För mig och min familj kändes det här som ett bra tillfälle att börja titta hemåt. Jag har lärt mig att man aldrig kan bestämma sig 100 procent för något, det är många saker som måste falla på plats. Vid det här tillfället gjorde det det, och det känns kanon.

Hur ska det bli att möta några av de gamla landslagskompisarna?
- Det ska bli roligt. Det är klart att det är bekanta ansikten och folk jag känner och har spelat många matcher med. Men samtidigt, när vi möts kommer vi göra allt för våra respektive klubbar. Det är det enda som är viktigt.

Flera av de till allsvenskan hemvändande utlandsproffsen har återvänt till klubbar de tidigare representerat - men så är inte fallet för ”Seb”.

- Nej, den naturliga kopplingen har jag aldrig haft till någon klubb. Men jag kände ganska tidigt att det var hitåt jag tittade mest. Jag känner mig väldigt inspirerad, och fick tidigt en tro om att det här kunde lösa sig. Men man vet aldrig i fotboll. Det är skönt att det är klart nu.

Under våren har det pratats om att även Djurgården ska ha varit ett alternativ för Larsson. Men någon flytt till Blåränderna var aldrig nära, menar han själv.

- Det är helt ointressant att diskutera andra klubbar. Jag står här i dag som en AIK-spelare och är väldigt stolt över det. Det är det enda som finns i mitt huvud. Men jag har inte varit nära att skriva på för någon annan klubb, nej.

Föll valet på att vända hem till Stockholm först och sedan blev det AIK - eller hur gick tankarna där?
- Jag vet inte exakt. Både jag och min fru är från Eskilstuna, och väljer man att se det så är det en naturlig koppling till Stockholm. Men samtidigt har jag varit ute i 17 år. Det var fler faktorer än så som avgjorde.

Du har ju inte bott i Sverige sedan två år innan du blev myndig. Hur ska det bli att bo här igen?
- Kul! Vi får väl se.

Du kommer köra på rätt sida av vägen?
- Vi får hoppas det i alla fall.

När det gäller position är det inga större konstigheter för Larsson - han är tänkt att gå in som en av innermittfältarna i Rikard Norling och AIK:s 3-5-2-formation.

- Jag har spelat som en av tre centrala ganska mycket under min tid i Sunderland. Så det känns inte som något jättenytt.

Så wingback-positionen lär inte bli aktuell?
- Det får ni fråga Rikard. Men i mitt huvud är det inte jätteaktuellt. Under många år i England och även i landslaget har jag spelat centralt. Det är klart att jag ser mig själv som en central spelare, men det är ju inte jag som bestämmer.

Återkomsten till allsvenskan kommer även betyda att Larsson kommer få spela en hel del på ett för honom i stort sett okänd underlag - konstgräs.

- Jag kan inte riktigt ha någon åsikt om det. Jag spelade en landskamp borta mot Färöarna på konstgräs för en herrans massa år sedan, det är den erfarenheten jag har. Så ni får fråga igen när jag har gjort några matcher på konstgräs, då ska jag säga vad jag tycker.

”Nya” hemmaarenan Friends Arena är dock mer bekant, då det även är landslagets hemmaarena.

- Jag ska inte påstå att det avgjorde, att jag har varit här och spelat förut. Men det är en fantastisk arena, så det är roligt, säger Larsson.

Hur går tankarna kring landslaget och en eventuell fortsättning där efter VM?
- Jag har inga tankar alls på det, om jag ska vara ärlig. Det är bara fullt fokus på VM när det gäller landslaget. Vad som händer efter det får vi se.

Att ”Seb” har hungern kvar när han nu vänder hem till allsvenskan råder det inget tvivel om.

- Absolut. Annars hade jag inte stått här i dag, då hade jag lika väl kunnat lägga av efter VM. För något år eller två började jag känna att jag nog ville spela fotboll här hemma, i allsvenskan. Då ville man komma hem i tid, inte när man knappt kan göra en träning och bara försöker ta sig igenom en säsong, utan när man känner att man har drivet och suget och kan se en framtid.

Under din tid i England spelade du egentligen aldrig för något lag som var med och slåss i toppen och om titlar. Hur ser du på att komma till en klubb som AIK ur den aspekten, att det finns ambitioner om att ta guld?
- Fantastiskt kul, så klart. Alla fotbollsspelare vill ju hellre vara i den ändan av tabellen än den andra. Det är något som lockar väldigt mycket med AIK, att man bevisat att man är en toppklubb och att man har gjort det under många år. Man vill verkligen framåt och ta det där sista klivet också.

Hur tungt skulle Lennart Johanssons pokal väga i din meritlista?
- Det skulle vara fantastiskt, så klart. Det vore en dröm att få vara med om det.

Publicerad 2018-06-11 kl 17:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons