Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Sef-basen om regeringens besked: ”Ge oss samma ansvar som resten av samhället”

Regeringen avstår att höja gränsen vad gäller antalet åskådare från 50 till 500.
Det meddelade man på en presskonferens under torsdagen.
- Vi kan bara vänta till politikerna är redo att ge oss samma ansvar som man ger resten av samhället, säger en uppgiven Mats Enquist, generalsekreterare för Sef.

Under torsdagen meddelade regeringen att man inte kommer tillåta 500 åskådare på svenska idrottsarenor, trots att man tidigare hade öppnat upp för det. Svensk Elitfotboll har presenterat strikta protokoll, åtgärder och regleringar - men fick inte sin röst hörd av regeringen.

- Det är naturligtvis en viss tomhet som infinner sig, utan tvekan. Vi har gjort allt vi kan för att visa hur vi kan bidra till att inte öka spridningen oavsett om smittan i samhället går upp eller ner. Vi kan inte säga mer just nu, det känns som på gränsen till uppgivenhet just idag, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur var din reaktion när du hörde beslutet?
- Jag förstår ju att vi alla måste ta ett ansvar nu när smittan går upp, det är ju det första man måste säga. Vi har ju försökt visa att vi skulle kunna göra det med en mycket liten och begränsad publik under säkra former, och det är väl där vi fortfarande inte förstår varför den enda åtgärden man gör är inte att öppna upp en lagstiftning som har slagit ganska ensidigt mot oss och några andra. Men det är vad det är, jag tycker vi har framfört alla argument, sakargument, konverserat och debatterat och kommunicerat. Nu kan vi bara vänta till politikerna är redo att ge oss samma ansvar som man ger resten av samhället.

Hur tufft slag är detta mot fotbollen?
- Slaget har pågått länge. Skadorna på verksamheten törs man knappt överblicka. Vi jobbar dag för dag och vecka för vecka för att hitta ett sätt att ta oss fram på. Det här beslutet i sig gör ju ingen skillnad ekonomiskt, den skadan är redan skedd. Detta handlar om att vi vill bli behandlade som alla andra och visa att vi faktiskt kan göra säkra evenemang. Vi skulle gärna vilja ha samma möjligheter som restauranger, affärer, etc. Vi klarar av att göra säkra evenemang. Vi pratar inte om fulla läktare, vi pratar om väldigt begränsade skaror. Får man inte ens ta det första steget, då kan man givetvis inte ta det andra, och någon gång vill vi tillbaks till en normalisering. Det är uppgivet just nu.

ANNONS

Vad är nästa steg?
- Just nu kan vi bara vänta. Det finns inget annat. Vänta tills man anser att vi kan få samma förtroende som övriga samhället, och då ska vi visa att vi kan ta det betydligt striktare än andra delar av samhället kan göra. De som har läst och tittat på våra förslag ser att det knappast finns någon annan verksamhet i Sverige som har lika stenhårda regler, rutiner och möjligheter att styra upp saker som vi har. Så vi står redo, men vi får vänta in våra politiker.

- Snart är säsongen över och det här har sköljt över oss sen i mars, som i resten av samhället. Det är svårt att inte låta gnällig när man säger det; men vi är hårt drabbade. Det är inte många andra verksamheter som har varit så strikt nedstängda som vi har varit, så det är klart att vi är ledsna att vi inte får chansen att visa vad vi skulle kunna göra. Men sen har vi förståelse att det är dåligt läge.

ANNONS

Tycker du det blev ett hårdare slag när de sa att de var beredda att öppna upp, men att de sedan vände?
- Ja men det är klart att det blir. Vi vacklar ju hela tiden. Det är inte lätt att förklara elitfotbollen. En del kanske ser det som en lyxidrott med ett gäng bortskämda personer, men vi är en viktig del av ett väldigt stort isberg. Och när man kan verksamheten så ser man ju att det börjar falla ihop saker i helheten. Det är inte bara elitverksamheten, det handlar om barn- och ungdomsidrott, talangutveckling, att ta sociala ansvar och arrangemang. Hela den pyramiden skakar nu, så det är klart att vi är oroade. Men just nu har jag inte mycket mer att säga än att vi får knäppa händerna och be en stilla bön och hoppas att det kommer ett nytt besked snart, säger Enquist och fortsätter:

- Jag ska säga en sak till, och det är ganska viktigt. Vi argumenterar inte för en oansvarig ”fylla läktarna”-strategi, det förstår vi att man inte kan göra i det här läget. Vi driver inte den frågan, det funkar inte i det här läget. Det förstår vi också. Men att i väldigt säkra former börja visa hur man kan ta steg framåt, det ger oss i alla fall hopp mot nästa års arbete. För vi har i princip arbetat igenom mer än två tredjedelar av ligan just nu. Så vi är snart klara på det viset. Men det vi inte får visa i höst och vinter, det kommer ligga kvar som ett frågetecken inför ligastarten nästa år. Det viktigaste är att vi åtminstone får chansen att visa att vi klarar av säkra arrangemang. 

ANNONS
Publicerad 2020-10-08 kl 14:37
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto