Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Sef försiktigt - men domarna positiva till VAR i allsvenskan: "Rätt blir ju rätt"

Allsvenskan

De menar att frustrationen efter millimeterdomsluten är förståelig.
Men två av Sveriges främsta domare är samtidigt för införandet av VAR i allsvenskan.
- Rätt blir ju rätt, säger Stefan Johannesson, chef på Svenska Fotbollförbundets domargrupp, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

VAR har sedan införandet i olika europeiska ligor blivit ett minst sagt omdebatterat ämne inom den internationella fotbollen. Inte minst i helgen där både matcherna mellan Norwich och Tottenham och Liverpool och Wolverhampton orsakade stora rubriker om kritik mot videosystemet. 

I Norwich fall var det Teemu Pukki som var offside med absolut minsta möjliga marginal och Wolverhampton rasade efter förlusten mot Liverpool mot flera VAR-beslut som inte gick lagets väg, även där var ett oerhört tight offside-beslut en av de situationer som diskuterades flitigast. 

I Sverige pågår just nu en utredning där det undersöks om VAR ska införas. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson skrev nyligen på sin blogg på förbundets hemsida att VAR ”… har kommit till fotbollen för att stanna” och förkunnade att systemet, om så beslutas av förbundets medlemmar, kan införas tidigast 2021.

Annons

"Fifa och Uefa har det i sina största tävlingar och många ligor i flera länder har infört det. Det är det som avses med att VAR har kommit till fotbollen för att stanna. Hur vi i Sverige ska göra får visa sig i den utredning som nu påbörjas", skrev Nilsson i ett sms.

Vad tycker då domarna i Sverige? Stefan Johannesson är chef för SvFF:s domargrupp och sitter med i den utredning som nu sjösatts. Han förstår all frustration som bubblat upp kring olika beslut, men backar systemet.

- Rätt blir ju rätt, man måste ju lita på att tekniken håller. Annars måste man ta bort det om man inte tror att det är korrekt. Fotbollsmässigt blir det ju jättekonstigt men om man har ett system som ska avgöra om det blir rätt eller fel och om det är en millimeter offside, då är det offside. Var ska gränsen gå? Måste det vara över en decimeter, annars kommer man inte titta på det? Då får man ha något sådant men det funkar inte heller för då blir det inte rätt. Fotbollsmässigt blir det ju jättekonstigt om det blir som i helgen. Jag tycker att det är mål båda gångerna fotbollsmässigt (Pukkis och Wolverhamptons mål red. anm) men det går ju inte om man ska ha det svartvitt. Jag tycker det är jättesvårt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Hur ser du på millimeterrättvisan, vill du ha VAR i allsvenskan?
- Vi arbetar ju utifrån att vi ska ha VAR i allsvenskan, det är något som Svenska Fotbollförbundet och Sef har tagit beslut om att vi ska arbeta mot. Ta offside till exempel, då gäller ju millimeterrättvisa. Sedan kan vi komma till situationer som ska bedömas av de som sitter i VAR-rummet. Det är en helt en annan sak, då kommer det finnas protokoll som man ska gå efter. Men gällande offside har jag svårt att se det, är man offside en millimeter så är man, hur sjukt det än verkar om man sitter och tittar på fotboll live. Man kan inte sitta och säga att det är fel.

- Vi förutsätter att tekniken är rätt, annars kan vi lägga ner systemet. Är tekniken rätt är det offside, även om det fotbollsmässigt blir konstigt som sagt. Jag är inte emot det överhuvudtaget på något sätt utan det är en utveckling fotbollen har valt och det är något vi får följa med på.

Annons

Granskningarna kan ju ibland ta väldigt lång tid, hur tänker du där?
- Det är lätt att sitta i TV-soffan, vara kommentator eller åskådare och säga att bollen tar på axeln men sedan förstår man de som sitter i VAR-rummet. De står ansvariga för beslutet, är du ansvarig för ett beslut där det sitter miljoner människor och tittar, då måste det så klart bli 100 procent rätt.

Mohammed Al-Hakim, till Fotbollskanalen:

- Tekniken är här för att stanna, det märker vi på de stora mästerskapen och stora ligorna. Fler och fler länder för in det i deras inhemska ligor och det har ju vuxit de senaste åren.

Vad gäller helgens incidenter där beslutet avgjorts efter millimeterrättvisa säger han:

-  När man tar in en teknik som man ska använda av sig, då kan man inte ignorera de bilder som finns. Vi kan prata om svartvita beslut, är bollen över linjen, är spelaren offside eller inte eller om målvakten går för tidigt vid en straffspark. Är bollen över mållinjen, då är den det. Är en person i offsidesituation så är spelaren det, det är den ena delen.

Annons

- Det har varit snack om var man ska dra linjen, var på kroppen den ska gå. Har den som dragit linjen gjort det korrekt, där kan jag hålla med att det blir för mycket millimeterrättvisa men man måste göra likadant. Man måste utbilda personerna bakom kulisserna hur man ska dra linjerna på offside och vart man ska dra den. Den diskussionen vill jag inte ha när man för in det i allsvenskan för i slutändan är jag och många av mina kollegor för VAR för att vi vill att det ska bli korrekta beslut i en match. Syftet med VAR är att det ska bli rättvisa i fotbollen, stora felbeslut ska kunna räddas upp med VAR.

Mats Enquist är generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen som företräder klubbarna i allsvenskan och superettan. Han menar att det i dagsläget finns oerhört många frågetecken som behöver rätas ut innan VAR införs i Sverige.

Annons

- Vi kommer inte att springa in i det här med huvudet före, det är en sak som är klar, säger han till Fotbollskanalen. 

Med tanke på att det finns en utredning och eventuellt VAR i allsvenskan 2021, kommer det att bli så här i Sverige också (att exempelvis offside kan utdömas med minsta möjliga marginal) eller kan du ge något lugnande besked till de som är kritiska?
- Jag önskar att jag kunde ge ett enkelt svar men det kan jag inte. För det första är det inte jag som bestämmer i den här frågan och för det andra är vi långt ifrån klara med vår utredning. För det första är det inte ens säkert om Sverige kan ta beslutet. Om det här skyndas på internationellt så kan det till slut hända att vi inte ens får bestämma själva. 

- Om man ska säga något lugnande så är det att vi varit väldigt försiktiga, vi får snarare kritik för att vi ligger i bakvattnet. Men jag kan tycka att vi gör rätt som väntar. Det är bara att se på de erfarenheter som varit, det gäller dels rent tekniskt sett, hur man med teknikens hjälp ska göra olika grejer. Där finns mycket att fundera över. Sedan finns det för sportens själ en enorm fundering att göra. Hur påverkar det här oss och vad är vi beredda att göra? Så att vi inte hamnar där att vi gör ”exakt fel i stället för ungefär rätt”. Det är ett bra uttryck tycker jag. Därför låter vi den här utredningen ta tid, jag vet inte mer helt enkelt.

Annons

Hur går den här utredningen till rent praktiskt?
- Vi har samlat ihop företrädare från våra föreningar, från Sef och från fotbollsförbundet. Sedan kommer vi att titta på just teknik och tillämpning genom att prata på våra kollegor i andra länder som har den här tekniken eller är på väg att skaffa den och bygga ett faktaunderlag. Vad har man tyckt varit bra och dåligt? Vilka erfarenheter har man? Vad kostar det? Vad finns det för varianter att tillämpa var på? Det är helt uppenbart att VAR inte är ett enda begrepp utan det finns massor med varianter på hur man använder VAR, vilket kan vara allt från helt okej till rena katastrofen. Den här utredningen kommer att väga in det. Blir det ett beslut så kommer det att ske på Svenska Fotbollförbundets representantskap. 

Annons

Låt säga att Sverige inför VAR, kan man då själv välja hur tekniken ska tillämpas eller finns ett standardförfarande? 
- Det är exakt det vi tittar på för det är väldigt oklart än så länge. Det är kanske en av de viktigaste frågorna. Det kan vara allt från en väldigt försiktig grej som aldrig kommer synas till en väldigt offensiv strategi där det nästan ser ut som amerikansk fotboll med ideliga stopp.

Om jag frågar dig personligen och tar Teemu Pukki som exempel, som var typ en stortånagel offside. Stör du dig på att man kollar en sådan grej och kommer fram till att det är offside?
- Jag är orolig för att vi börjar göra "exakt fel i stället för ungefär rätt". När det till slut blir så att en stortånagel är offside så måste man fundera på om det inte blir för exakt. Då börjar spelidén och spelkänslan styras av tekniken för mycket. Om någon har skaffat sig en betydande fördel och domaren missar det, ja då kan det vara bra. Men det finns någon sorts gräns där den här exaktheten inte tillför någonting. 

Annons

- Är det det (millimeterrättvisa) vi vill ha? Det är en stor ideologisk fråga för fotbollen att fundera på.

Publicerad 2019-12-30 kl 12:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto