Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sef till hårt angrepp mot regeringens "beställningsjobb": Det är hårresande!

Regeringens utredare Bo Svensson föreslår att polisnotorna blir kvar - men halveras. Okunnigt och obegåvat, enligt Sefs ordförande Lars-Christer Olsson.
- Jag blir så jävla förbannad, säger Olsson till fotbollskanalen.se.

Regeringens utredare Bo Svensson skriver på tisdagen på DN Debatt att polisnotorna ska vara kvar – men bör halveras. En tung nyhet för många idrottsklubbar.
Bo Svenssons förslag är resultatet av en expressutredning, som tillsattes i december. Justitieminister Beatrice Ask (M) hade då bestämt sig för att huliganutredaren och förre rikspolischefen Björn Erikssons förslag, som lades i april 2012, inte var bra nog.

Eriksson föreslog att polisnotorna skulle bort helt, men Bo Svensson skriver att han vill att klubbarna (just nu är det Hammarby, AIK, Djurgården och Örebro som berörs) fortsätter att betala eftersom det skulle ge dem extra ambition att arbeta mot att lösa problemen.
"Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar", skriver Bo Svensson i artikeln.

 Resultatet av utredningen får Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson att gå i taket.

- Det är så urbotat korkat att jag måste tro att det är ett olycksfall i arbetet. Det är hårresande. Så kan man bara inte tänka, säger han till fotbollskanalen.se.

Så du tror inte att exempelvis AIK (som betalar polisnotor) har större ambitioner att störa ordningsproblem än exempelvis Malmö FF (som inte gör det)?
- Nej, och fotbollen kan ju enkelt lösa det genom att återgå till att vara ideella föreningar. Bo Svensson har helt enkelt inte fattat problematiken och det är allvarligt.

Svensk Elitfotboll svarade Svensson i ett pressmeddelande där man bland annat kallar utredningen för ett "beställningsjobb" från regeringen.
- Det är så förvånande. Regeringen tillsätter en utredning som Björn Eriksson gör. Den stora majoriteten av alla remissinstanser ställer sig bakom utredningen men sedan beslutar man sig för att bryta ut en del av utredningen där det redan finns konkreta förslag. Och så gör man en ytterligare utredning som resulterar i en sådan här halvmesyr, säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson och fortsätter:

- Det är mycket problematiskt ur en demokratisk utgångspunkt. Det är en mycket större politisk fråga än vad han har fattat.

- Vi har från idrottens sida försökt inbjuda till konstruktiva diskussioner och vi har inte ens fått träffa företrädare för justitiedepartementet. Det är allvarligt.

Björn Eriksson är orolig för att det här kan innebära döden för Stockholmsfotbollen, vad säger du om det?
- Ja, inte bara där. Nu koncentrerar vi oss på fotbollen men det här handlar lika mycket om exempelvis en konsertarrangör eller varför inte krogarna på stan. Det kan inte vara vi som besöker en krog på stan för att köpa en pilsner, eller krogen, som ska betala polisbevakningen där. Vi har ju redan betalat för det via skatten. Det här är en väldigt allvarligt politisk fråga som man inte kan dribbla in på det här sättet.

Publicerad 2013-05-07 kl 11:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons