Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sef:s förslag - vissa gula kort kan tas bort 2022

Allsvenskan

Varningssystemet kan förändras till 2022.
Sef har föreslagit att en spelares gula kort ska annulleras om laget spelat tio matcher - där spelaren inte blivit varnad - efter det första eller andra gula kortet. 
- Det känns inte rätt att den typen av spelare inte ska få vara med för att de till exempel fått tre kort på 28 omgångar, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

I dagsläget blir en allsvensk spelare avstängd i en match efter tre gula kort. AIK:s Mikael Lustig kritiserade i helgen varningssystemet, då han nu missar onsdagens möte med Malmö FF efter ett gult kort mot IFK Norrköping i helgen, hans tredje gula kort den här säsongen på 22 framträdanden i allsvenskan. 

Nu klargör Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson att det redan finns ett förslag på bordet till Svenska Fotbollförbundets repskapsmöte den 26 november i år om en förändring av systemet. Om förslaget går igenom annulleras en spelares gula kort efter att laget spelat tio matcher, där spelaren inte blivit varnad. Det kan ske vid ett tillfälle under en säsong.

Annons

Om exempelvis en spelare blir varnad i den första omgången och sedan inte blir varnad i lagets tio efterföljande matcher, så tas det gula kortet bort till den tolfte omgången. Det spelar ingen roll om spelaren startat, hoppat in eller inte kommit till spel i lagets tio efterföljande matcher. Samma sak gäller om en spelare står på två gula kort efter två omgångar och laget sedan spelar tio raka matcher utan att spelaren varnas. Då står spelaren på ett gult kort i den 13:e omgången. Om spelaren däremot tar ett gult kort i den första omgången, ett i den femte och ett i den sjunde, så blir spelaren avstängd som vanligt. 

- Antingen kan det vara att det går tio matcher från första matchen som en spelare får ett gult kort i eller så är det att det går tio matcher efter andra matchen som en spelare får ett gult kort i. I de två fallen blir spelaren av med ett gult kort. Om det skett en gång kan det inte ske fler gånger. Det är bara ett kort som kan annulleras under en säsong, säger Samuelsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Klubbar ska få använda spelare, som drar på sig så få kort under en säsong, i de avgörande matcherna, samtidigt som publiken ska få se de spelarna i de avgörande matcherna. Det känns inte rätt att den typen av spelare inte ska få vara med för att de till exempel fått tre kort på 28 omgångar. Det är huvudargumentet. 

Samuelsson menar att det kommer finnas ett bra system för att ha koll på korten.

- Fogis, som är förbundets IT-system, ska på ett enkelt sätt kunna programmeras, så att systemet automatiskt räknar de här matcherna. Det ska inte finnas oklarheter kring när en varning eventuellt annulleras efter tio matcher. Det ska vara enkelt för klubbarna att följa kring vilka spelare som är tillgängliga och så vidare. 

Sportchefen beskriver även bakgrunden till förslaget:

- Bakgrunden är en diskussion som vi haft med de sportsligt ansvariga i Sef-klubbarna, där jag tyckt att det nuvarande systemet inte riktigt är i linje med andemeningen med ett avstängningssystem. Andemeningen är att en spelare som kontinuerligt bryter mot regler och får gula kort ska vara avstängd emellanåt. Vi har ju exempel, där man kanske får ett gult kort i den femte omgången, sedan ett i den 15:e och ett i den 29:e. Då är man avstängd i den avgörande matchen, och den typen av spelare tycker vi ska få spela den avgörande matchen. Det är för att klubbarna ska få spela med sina bästa spelare och för att publiken ska få se de bästa spelarna i de avgörande matcherna. Vi tycker att det blir en snedhet i det med det systemet vi har i dag.

Annons

Han fortsätter:

- Det andra argumentet är att det ibland kan bli så att man står med två varningar i den 27:e eller 28:e omgången och därmed jagar en varning för att kunna bli avstängd i rätt match och för att kanske kunna vara med i den 30:e omgången, då det är en seriefinal eller avgörande match i botten. Vi vill därmed också komma åt den aspekten med en justering av systemet. Vi vill samtidigt också ha en enkelhet. Vi har tittat på andra länder och en del länder poängbedömer kort beroende på hur grova de är. Vi tycker att den här modellen är mer lämplig, som vi föreslagit. Det finns en möjlighet under säsongen att få ett kort annullerat om det går tio matcher utan att få nästa kort. 

Samuelsson berättar även att Sef har pratat med Elitfotboll Dam och Ettanfotboll om förslaget. De är båda positiva till att förslaget klubbas igenom på repskapsmötet.

Annons

Samuelsson ser goda möjligheter till att förändringen av systemet går igenom till 2022. 

- De, som jag pratat med inom fotbollen, ser fördelar med det här förslaget, då det i vissa fall är en typ av spelare som blir bestraffad med en avstängning sent med tre kort på 27 omgångar. De flesta ser en logik i att avsikten med ett avstängningssystem inte är att den typen av spelare blir avstängd i de avgörande matcherna. Jag har en god förhoppning om att vi ska gå över till det systemet nästa år, men det krävs en majoritet på repskapsmötet. 

Publicerad 2021-10-26 kl 10:05

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto