Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Selmani går hårt åt Hammarby: "Måste fråga sig varför alla vill lämna"

Allsvenskan

LAGOS. Hammarby värvade Astrit Selmani som en stjärna - men dumpade honom efter ett och ett halvt år.
Nu är han kritisk mot klubben.
- När andra gjorde saker så var det ändå jag som fick skiten för det, säger han till Fotbollskanalen.

0:59
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Hammarby-Brann i spelaren ovan.

Inför säsongen 2021 värvade Hammarby Astrit Selmani, som då hade gjort 15 mål och sex assist i Varberg. Kontraktet skrevs på fyra år och han ska, enligt Aftonbladet, ha kostat ungefär 8 miljoner kronor, vilket var Bajens dyraste värvning någonsin.

Första säsongen gick det bra för anfallaren. Både Stefan Billborn (som tränade under våren) och Milos Milojevic (som var under hösten) satsade på Selmani, som gjorde nio mål och sju assist när laget slutade femma i allsvenskan.

Men säsongen 2022 gick inte lika bra. Marti Cifuentes tog över som tränare och Selmani blev inte lika given som tidigare.

I juli, efter åtta starter och fem inhopp, så lämnade Selmani och flyttade till israeliska Hapoel Be'er Sheva FC. Där blev det bara ett halvår innan han i förra veckan lånades ut till danska Midtjylland.

Annons

Nu är han med sitt nya lag på träningsläger i Algarve. Fotbollskanalen åkte till Lagos och träffade anfallaren.

- Det var en riktigt bra möjlighet som jag fick när Midtjylland hörde av sig. Det här kan vara ett riktigt bra steg för min karriär. Att komma hit och visa dansk fotboll och ta det steget jag vill. Spela i Europa League och att det ökar chanserna för mig med landslaget. Jag är väldigt glad över att vara i Midtjylland och tror att det kan bli en bra period här, säger han.

Varför lämnade du Hammarby?
- Det blev ju det bästa till slut för alla parter. De ville väl hämta in en ny anfallare. De trodde att en ny nia skulle göra ett annat jobb än vad jag gjorde och att den skulle ha andra egenskaper än mig. Det var ganska tydligt. Innan transferfönstret öppnade hade jag faktiskt inga tankar på att lämna. Men så är det i fotboll, säger han.

Annons

Nian som Selmani syftar på och som Hammarby värvade in är Veton Berisha. Efter att Selmani lämnat så köpte Bajen loss Berisha från norska Viking, i en övergång som uppges kostat runt 16 miljoner kronor.

Berisha gjorde fyra mål och en assist på 14 allsvenska matcher under hösten, och efter bara ett halvår lämnade han för Molde för tunt 40 miljoner kronor.

Selmani tycker inte att det spelmässigt och resultatmässigt blev så mycket bättre för Hammarby med Berisha i laget.

- Nej, det får Hammarby scouta. Men sådan är fotbollen och nu fick man en bra deal där han såldes för mycket pengar. Men det är klart, de ville hämta in en ny nia och han passade kanske inte där som handen i handsken. Nu får vi se hur det går, säger han.

Astrit Selmani minns tillbaka till tiden i Hammarby. Första året med kärlek till allt och alla.

Annons

- Det spelet passade mig jättebra. Jag gjorde mycket poäng, mål och assist, och avgjorde en del viktiga matcher. Jag gjorde också viktiga mål i Europa-kvalet, och jag gjorde även många poäng i Svenska cupen, säger han och fortsätter:

- Sedan blev det plötsligt mindre speltid, och när jag spelade var det mer att stå statiskt utan att röra bollen så mycket. Men ja, det första året var bra och då trivdes jag bra.

Sedan kom Marti Cifuentes in som tränare och så åkte du på bänken en del - vad hände mellan er?
- Inget speciellt. Han har sitt sätt att spela på och sitt sätt att vara på. Jag passade kanske inte in i hans spelsätt? Det skulle han den andra nian (Berisha) göra. Men så är fotboll. I stället för att skapa rubriker eller bråka så var jag tyst och försökte jobba hårt, och till slut när det kom en lösning som var bra för alla parter så lyssnade jag på klubben.

Annons

Selmani säger att han inte gick ut och pratade i media för att han inte vill stjäla fokus eftersom det då gick bra för laget. Men han hade svårt att hålla tyst.

- Det är klart att det är jobbigt att inte säga vad man tycker, och speciellt i vissa situationer när man egentligen har rätt att säga vad man tycker. Men när det gick så bra för laget och harmonin var bra så ville jag inte förstöra, säger han.

- Då hade laget fokus på att vinna SM-guld. Om jag då skulle gjort så att fokus i stället hamnade på mig, det kändes helt fel. Så jag försökte oftast trycka ner mina känslor och undvek media ett par gånger för klubbens bästa. Sedan var det också så att klubben inte ville att jag skulle prata.

Att först ha blivit värvad som en stjärna och levererat och varit uppskattad till att ett år senare hamna på bänken - det tog hårt på Selmani.

Annons

- Det är klart att det var jobbigt. Framför allt att jag hade varit där i ett år och gjort det jättebra… vi var en straffläggning ifrån att nå Europa för första gången, och en straffläggning där vi vann Svenska cupen. Sedan kom nästa säsong där allt blev helt annorlunda för mig. Självklart var det jobbigt.

- Men nu är jag i Mitdjylland och ska försöka göra mitt jobb här och ta klubben tillbaka till toppen igen. Nu är det många andra som också har lämnat Hammarby och som är mina vänner, säger han.

När Selmani hade lämnat Hammarby så sa Gustav Ludwigson att "han har gjort det bra här, men han har däremot kanske fått lite oförtjänt mycket kritik".

Vad tror du att Ludwigson menade med det?
- Han vet ju, precis som jag, vad som hände i omklädningsrummet. Så han förstår vad som hände där inne. Ibland tog jag mycket saker som jag inte skulle ha tagit. När andra gjorde saker så var det ändå jag som fick skiten för det. Jag förstår vad han menar. Jag hade kunnat berätta massa saker om vad som hände, men det är inte lönt. Alla i laget vet hur många möten spelarrådet hade med ledarstaben om mig. Men ingen av ledarna lyssnade. Så alla som spelade i laget vet hur det såg ut där inne, säger Selmani, som är besviken på att han inte stöttades av Hammarbys ledning.

Annons

- Jag var öppen med klubben och försökte vara ärlig mot alla, men fick inte det gehör som jag ville ha. Så när det sedan kom klubbar som var intresserade så blev det pushande från vissa håll, att jag skulle ta vissa klubbar. Vissa personer i klubben pushade att jag skulle ta andra klubbar än den jag ville till och som jag sedan valde. Varför det var så vet jag inte, men det lär väl komma ut förr eller senare.

Kan du utveckla det?
- Nej det vill jag inte göra. Men det var konstigt att man försökte övertala mig att gå till en klubb som jag inte ville gå till.

Varför vill du inte säga mer?
- För att de är i sin försäsong nu och behöver fokusera på att göra en bra säsong. De har redan huvudvärk efter alla spelare de har tappat, och de har inte förlängt med Nahir (Besara) än. Så de har sin huvudvärk som de ska sköta innan de kan sköta min huvudvärk.

Annons

Astrit Selmani fastnar vid att det är många viktiga spelare som har lämnat Hammarby. Han tycker att det är anmärkningsvärt.

- Klubben måste fråga sig själv om varför det är så att alla har lämnat. Året innan skrev ju alla på nya kontrakt. Då ville alla stanna. Exakt vad det beror på vet jag inte men någonting är det ju. De har ju blivit av med många… många startspelare, en grupp som hade harmoni. Så det är klart att man får ju tänka lite på varför det är så.

Selmani räknar upp Mohanad Jeahze, Simon Sandberg, Gustav Ludwigson, Darjan Bojanic, Abbe Khalili, Richard Magyar och Jeppe Andersen.

- Så det är nästan en startelva som man har blivit av med. Nu är det bara Nahir kvar. Jag hoppas att de förlänger med honom. Klubben får väl öppna plånboken. Om man kan köpa spelare för stora summor så kan man väl ge de lojala spelarna lite mer pengar, och det är ju en spelare som har levererat också.

Annons

Men det där med att Astrit Selmani höll helt tyst när det gick tungt i Hammarby, det stämmer inte riktigt. Efter derbyförlusten mot Djurgården, där Selmani började på bänken, sa han laget inte kan förlita sig en hel säsong på fasta situationer.

Vad menade du med det?
- Vi gjorde många mål. Men vi gjorde inga i öppet spel. Vi hade väl 24 fasta situationer, och visst, det är fotboll, och du ska ju göra mål på fasta. Men vi gjorde inte så mycket mål i öppet spel och det var det som jag menade, att vi kunde inte bara förlita oss på det utan måste också kunna avgöra matchen i matchen.

Tror du att du någon gång kommer att återvända till Hammarby?
- Jag hoppas att det inte är kört. Men det lär nog inte hända nu på tre-fyra år. Jag tror inte att folk som är där nu kommer att hämta tillbaka mig. Men nu är jag väldigt glad över att vara i Midtjylland. Jag håller det som ett bättre lag än Hammarby, så som det ser ut nu. Vi har bland annat gått vidare i Europa League och ska nu möta Sporting Lissabon.

Annons

Fotnot: Fotbollskanalen har varit i kontakt med Hammarbys sportchef Jesper Jansson som inte vill kommentera.

Publicerad 2023-02-06 kl 10:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto