Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sergio Peña efter succén: "Jag börjar känna kärlek i det här laget"

Allsvenskan

MALMÖ. Till slut ser det ut att lossna för Sergio Peña i Malmö FF.
Efter några övertygande insatser är peruanen alltmer given i laget.
- När han är på den nivån är han en av de bästa spelarna i serien, säger MFF-tränaren Milos Milojevic.  

Foto: Bildbyrån

Sergio Peña.

Fast Malmös långa skadelista kortas ner kommer Milojevic ha svårt att bänka Sergio Peña även när alla mittfältare tillgängliga, då 26-åringen genomgående varit MFF:s bästa spelare under de fem raka matcher han fått från start. 

Peña har dock jobbat till sig en startplats, efter att ha anslutit senare till försäsongen och sedan missat de inledande matcherna i allsvenskan. Milos Milojevic vidhåller att Peña tagit mer ansvar mot slutet.  

Är det en skillnad på honom nu jämfört med för två, tre månader sedan?  
- Jag tycker att det är en stor skillnad. Han är en bra spelare, han var det för tre månader sedan och är det fortfarande. Men jag tycker att han gör lite mer för laget nu, lägger in en laginsats mer. När han är på den nivån är han en av de bästa spelarna i serien, inget tvivel om det. Vi tycker att han kan bidra med fler poäng, men om vi ser hur han spelat på slutet är han inte en riktig poängspelare. Han är bättre i att binda ihop spelet mellan linjerna och sätta lite "flow" på bollen, men han är ingen "AC"-typ (Anders Christiansen) som gör 15-20 poäng per säsong. 

ANNONS

Peña är fortfarande utan poäng efter nio månader i MFF, men strävar mot att stanna på de höga spelmässiga höjderna. 

 - Det är viktigt för mig att hålla mig på den här nivå. Men laget är alltid viktigast. Jag spelar inte bra för min egen skull, utan för lagets. Jag försöker alltid hjälpa laget. Om jag blir vald till matchens lirare efteråt, eller bland ligans spelare - det är något för säsongssummeringen. Det är inte bra att spela bra ena matchen och sedan inte prestera i nästa. Jag försöker att hålla nivån uppe och hjälpa laget med mina kvalitéer, säger Sergio Peña till Fotbollskanalen. 

Vad är nyckeln till att du tagit en viktigare roll nu?  
- Jag har fått spela mer och försöker alltid att hjälpa laget, det är nyckeln tror jag. Jag ger hundra procent när jag får spela och tränar bra, känner mig bra - det är nyckeln.  

ANNONS

Milos säger att du tar mer ansvar nu. Känner du det med?  
- Ja, det handlar om självförtroende. Innan spelade jag inte lika mycket och hade inte lika högt självförtroende. Nu tycker jag att jag spelar som normalt. Min erfarenhet, stil - jag tror att självförtroendet gör gott för mig om jag hjälper laget. 

Enligt Playmaker.AI:s siffror slår Peña flest lyckade passningar per match bland allsvenskans mittfältare, med 69 stycken i snitt. Han har en lekfull och riskfylld stil, där de konstruktiva lösningarna överväger felpassningarna som Peña tidigare haft för många av.  

Peña pratar mycket med Milojevic och säger att hans mittfältsroll inte är helt frisläppt, trots att peruanens stil är unik i Malmö FF. Samtidigt är det bara Erdal Rakip och Felix Beijmo som har fler lyckade tacklingar i MFF än Peña hittills.  

ANNONS

- Det är klart att jag har min roll i laget. Alla kan se att jag kanske spelar lite avslappnat, men så har min spelstil alltid varit. När jag inte har bollen försöker jag vara aggressiv. Min roll i laget är tydlig, så jag spelar inte "fritt" hela tiden. Milos säger vad jag ska göra på planen vid varje match och jag försöker sätta mig själv i dem lägena.  

En orsak till att Peña först nu hittat jämnheten i spelet är att han varit skadefri en hel månad. Förra hösten präglades av småskavanker, som främst uppkom i samband med de långa resorna till Perus VM-kval, 

Landslagsuppdragen gjorde att Peña bara fick en veckas ledighet innan skulle inställa sig till ett VM-kvalförberedande läger i januari. Någon vila när allsvenskan går på uppehåll om en dryg vecka får han heller inte. I mitten av juni ska Peru möta vinnaren mellan Australien och Förenade Arabemiraten, och spela om en plats till VM.  

ANNONS

Själv säger den 27-faldige landslagsmannen att han aldrig är trött på fotboll.  

- Jag får ingen semester. Men det är okej, det är normalt och tillhör mitt jobb. Jag älskar fotboll, jag gillar Malmö och jag gillar mitt landslag. Jag börjar känna kärlek i det här laget också och älskar mitt landslag.  

Blir det enklare att behålla nivån i Malmö med färre landslagsresor framöver?  
- Det är en annan tidszon i Peru och man flyger i femton timmar dit. Ibland blir kroppen trött, skador tillhör jobbet och det är normalt anser jag. Det är inte bara när jag är med landslaget. Ibland känner jag smärta här också. Men om du som en professionell fotbollsspelare inte känner smärta efter match kan det handla om att du inte gett hundra procent. Men jag tror att alla har ont någonstans efter matchen, bara att skadorna ibland är allvarligare.  

ANNONS

Du har inte sett skadorna som ett problem för egen del?  
- Det är klart... det handlar bara om att kroppen är trött. Alla skador har uppstått då min kropp varit lite trött. Jag hade problem med vaden, sedan i framsida lår, men det är inget speciellt. Jag tror att det tillhör ens karriär och det är inget jag oroas över. 

Sergio Peña har spelat 24 matcher för MFF sedan flytten från nederländska FC Emmen i augusti förra året. Hans lag möter i kväll tabelltrean BK Häcken i allsvenskan.  

Publicerad 2022-05-22 kl 11:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto