Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

SFSU om polisens uttalande: ”Oroar oss starkt”

Polisen vill se en minskning av åskådarantalet till kommande säsong då man menar att fotbollen inte velat hitta någon lösning på sina problem.

- Polisens uttalande oroar oss starkt, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

Allsvenskan riskerar att få en minskad publik till den kommande säsongen. I en intervju med Fotbollskanalen säger polisen Per Engström att det är en självklarhet att minska publikkapaciteten och riktar stark kritik mot fotbollens ovilja att ta tag i sina problem.

Sofia Bohlin, som är ordförande för SFSU, reagerar starkt när hon läser om Polisens uttalande.

- Vi tycker att det är synd att Engström verkar se det som ett problem att SFSU har en god dialog med Sef. Att supporterrepresentanter för fotbollen pratar med varandra är en utveckling vi är glada över. Fotbollen har självklart utmaningar att hantera även i fortsättningen, men att supportrar inte vill finna lösningar för att vi inte tror på svepande repressiva åtgärder är märkligt, säger hon.

- När det gäller lösningen på legal pyroteknik så har SFSU försökt vara konstruktiv och driva frågan framåt, och det arbetet kommer att fortsätta under 2016.

Tror du att minska åskådarkapaciteten är lösningen på problemet?
- Nej, absolut inte. Att medvetet minska åskådarantalet i allsvenskan när fler än någonsin går på fotboll, det är så klart helt fel väg att gå. Någon forskning som stöder detta har polisen inte heller presenterat. Rent empiriskt kan vi i år titta på AIK som fått sin klackläktare kraftigt minskad men där den illegala pyroteknikanvändningen ändå fortsatt i samma takt. Detta är ett slag i luften som endast drabbar klubbarna ekonomiskt. Vi är väldigt stolta över svensk fotboll och svensk supporterkultur och tror inte att kollektiva bestraffningar kommer att bidra till att lösa problemen. Det skulle snarare skapa en större misstro mot polisens arbete.

I intervjun med Fotbollskanalen säger Per Engström att han ser en direkt relation mellan narkotika och pyroteknik. En uppfattning som inte delas av Sofia Bohlin.

- Nej. Att droger styr läktarna är ett helt befängt uttalande som inte har någon saklig grund. Fotbollssupportrar är ett tvärsnitt av samhället. Förekommer narkotikan i samhället förekommer det även hos oss. Att det skulle finnas någon särskild koppling med pyroteknik får han dock gärna utveckla. Att Polisen på detta vis kommer med ogrundade uttalanden stärker bara bilden av en aktiv opinionsbildning från deras sida. Det är inte deras roll och en oroväckande utveckling.

- Avslutningsvis vill vi även lyfta att Polisens utlåtande oroar oss starkt. Att en myndighets uttalande helt saknar vetenskaplig grund är alarmerande och yttranden av denna allvarliga karaktär bör baseras på fakta och inte en enskild tjänstemans föreställning.

Publicerad 2016-01-19 kl 13:28

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER