Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SFSU sågar polisens kommunikation: "Fick svaret att det är samma som att ta fram laglig kokain"

Allsvenskan

Polisen har gått på offensiven för att få bort pyrotekniken.
Både Sef och SFSU känner sig dock överkörda – och de senare menar att myndigheten kastat deras förslag om att samverka för en legal variant i papperskorgen.
- När vi lyfte det här fick vi svaret att de inte kan vara med på det för det är detsamma som att de ska ta fram legal kokain, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

Inför årets allsvenska säsong bestämde sig polisen för att anamma nya grepp för att försöka få bort användandet av pyroteknik, vilket är ett brott mot ordningslagen, från arenorna.

En del i deras nya angreppssätt har varit ett mer aktivt användande av en så kallad villkorstrappa, det vill säga att polisen beroende på hur ordningen varit tidigare, kan meddela hårdare villkor i kraven för att arrangören ska få tillstånd att genomföra matchen. Ett exempel var då Gif Sundsvall (efter att fansen eldat med pyroteknik i matchen innan) förbjöds att använda så kallade overhead-flaggor (stora flaggor som kan täcka en hel sektion). Även AIK har tidigare under säsongen fått beskedet att större flaggor som skulle kunna användas i samband med pyroteknik inte tillåtits.

Annons

Polisen säger att de har en god dialog, och efterlyser fortsatt dialog med supportrar och klubbar - men det är inget som Svensk Elitfotboll (Sef) känner igen sig i enligt generalsekreterare Mats Enquist.

- I det här fallet har den varit obefintlig, sa Enquist till Fotbollskanalen tidigare under tisdagen.

Även Svenska Fotbollbollsupporterunionen är starkt kritisk till hur polisens sätt att kommunicera, eller inte kommunicera, gått till.

Bland annat har ordföranden Sofia Bohlin reagerat på ett uttalande från polisens pressekreterare Ola Österling, där han i Expressen sa att: ”…när det gäller lagstiftning så kommer man till en punkt där det inte går att föra dialog längre.”

- Jag tycker att det är en väldigt sorglig utveckling. Man säger att dialogen är över och att det nu är dags att ta på sig hårdhandskarna, säger ordföranden Sofia Bohlin, och som exempel på hur bemötandet från polisen enligt henne har varit ger hon ett exempel från ett möte då SFSU bjöd in till samtal för att vara med och arbeta för legal pyroteknik.

Annons

- När vi lyfte det här fick vi svaret att de inte kan vara med på det för det är detsamma som att de ska ta fram legal kokain, vilket jag tycker är en väldigt märklig jämförelse.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med polisen i fråga, som nekar till att ha gjort uttalandet.

- Nej… det har jag nog inte sagt, säger polisen.

Hittar hon på det?
-
Nej, jag vet inte. Det är ju rätt längesedan så det är väl mer att hon minns fel i så fall.

Vad kan du ha sagt i stället?
-
Det är nog i ett annat sammanhang. Vår regionpolischef har vid något sammanhang sagt att vi inte ska medverka till att ta fram legala saker. Det är inte vår sak. Det är produktutvecklare som gör det i så fall. Polisen är ju ingen produktutvecklare.

Bohlin står dock på sig.

”Jag minns den kommentaren tydligt just eftersom den var så hårresande och främmande för mig. Jag återkopplade till övriga styrelsen direkt efter mötet och detta var en del av det jag delgav dem”, skriver hon i ett sms.

Annons

Bohlin menar att någon vilja att ha dialog från polisens sida inte har märkts, varken tidigare eller inför den pågående säsongen.

- Dialogen har inte funnits. Vi har försökt, vi har bjudit in, men polisen har inte velat ha en dialog med oss. Bara det är väldigt sorgligt och tragiskt, att man inte velat ta vara på det.

Har ni fått någon information om det här (nya riktlinjer)?
- Inte alls. Jag fick informationen igår. Det här är helt nytt för mig.

Det är ju trots allt förbjudet med bengaler, ska inte polisen jobba för att få bort det då?
- Polisen ska absolut jobba när det begås lagbrott, det ligger inom deras område. Men där tycker jag också att man borde se utifrån proportionerna – vad är det för insatser och metoder man använder? Vad är det för brott och vilka konsekvenser finns det kring det? Vi har aldrig förespråkat att polisen ska sluta vara poliser och hantera lagbrott, men just ett proportionerligt agerande och att man också är öppna att vara en del av utvecklingen.

Annons

Vad gäller polisens nya sätt att arbeta säger Bohlin:

- Villkorsgivningen ser jag som en direkt negativ utveckling. Jag ser inte hur den på något sätt är lösningsorienterad och faktiskt kommer bidra till en förändring. Det här kommer enbart att polarisera läget ännu mer och det ställer fotbollen gentemot polisen. Här väljer man att straffa bort något som är lagligt, stämningshöjande och bidragande, för att kanske få bort något som är olagligt. Det som vi ställer oss väldigt frågande är hur proportionerligt agerande det är egentligen. Det är ett bötesbrott vi talar om. Jag vill absolut inte förminska att det är ett brott men här efterfrågar vi åtgärder utifrån proportioner och att bygga det på beprövade metoder – och där ingår dialog. Kommunikation med varandra och den finns inte.

Ola Österling är pressekreterare på polisen säger att alla inblandade parter informerades förra året, däribland Sef.

Annons

- Vi var ju på en säkerhetskonferens på Lidingö, alla inblandade parter, där man gick igenom villkorstrappan, hur man skulle använda den. Och där var Svensk Elitfotboll med på. Och vi har haft en väldigt bra kommunikation med klubbarna och även med Svensk Elitfotboll kring hur vi ska tillämpa villkorstrappan, säger han till Fotbollskanalen.

Intressant när den ena parten säger att ni har en jättebra kommunikation och den andra parten att den varit obefintlig.
- Ja… Det är väl typer av krav vi har på kommunikationen och vad den ska utmynna i. Jag upplever att vi har en bra kommunikation.

Enligt Ola Österling är man inte alls motsträvig mot att hitta andra lösningar kring användande av pyroteknik.

- Vi vill från polisens sida hela tiden kommunicera, men hjälp oss då med metoder så vi blir kvitt problematiken med pyroteknik, för pyroteknik är olagligt och det måste polisen förhålla sig till. Hjälp oss med en metod som bättre tar bort pyrotekniken än den vi i dag har använt oss av.

Annons

- Pyroteknik i den form den används på fotbollsmatcher, den måste vi agera mot och har man något annat förslag så tar vi tacksamt emot det.

Sofia Bohlin har reagerat på ett uttalande i Expressen där du säger att ni ”kommit till en punkt där det inte går att föra en dialog längre”.
-
Vi ska kommunicera så långt det är möjligt och när man har kommunicerat så långt det är möjligt – till slut infinner sig en ingripandeskyldighet för oss som poliser. Vi kan inte fortsätta att föra en kommunikation och inte se en förändring. Sedan har Sofia rätt i att vi ska fortsätta att kommunicera men vid en viss tidpunkt måste vi ingripa mot de brott som begås.

Du säger också i intervjun med Expressen att röken är giftig, har du grundat det i den rapport som kom för ett antal år sen?
- Bland annat. Det finns poliser som har kronisk, kemisk lunginflammation som andats in rök från pyroteknik också.

Annons

När det gäller kemisk lunginflammation har det tidigare rapporterats om en händelse där en polis fått just den diagnosen, efter en insats inne på pendeltågsstationen Södra Station.

Vi på Fotbollskanalen har tidigare kunnat berätta att polisen feltolkat en rapport från Socialstyrelsen där man applicerat resultatet om pyroteknik på en läktarmiljö, medan Socialstyrelsen inte menade att det gick att dra ett likhetstecken däremellan.
-
Jag vet att röken är farlig och det finns studier på det och vi vill inte ha röken inne på våra arenor. Dels har det orsakat oss ordningsstörningar och dels är den farlig.

Publicerad 2019-05-08 kl 19:32
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto