Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sirius med miljonskuld: "Det är riktigt"

Foto: SCANPIX.

Nästa

Avbryt
Försök igen

IK Sirius och AFC United har kvalificerat sig för allsvenskan.
Samtidigt dras båda med skatteskulder, det visar en sammanställning av supporterinitiativet VSK Swish.
- Det är riktigt att vi har skatteskulder, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

I början av november kom beskedet från det Svenska Fotbollförbundets licensnämnd att alla klubbar i allsvenskan och superettan klarat kraven för att beviljas elitlicens 2017.

I sitt beslut skrev licensnämnden att "Samtliga klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan har också uppfyllt kravet på betalningar per den 31 augusti 2016, samt intygat att de inte saknar ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten hela nästkommande verksamhetsår".

Men en sammanställning som supporterorganisationen VSK Swish (hjälper till att samla in pengar till värvningar för Västerås SK) genomfört över klubbar i superettan visar att bland annat de allsvenska nykomlingarna IK Sirius och AFC United båda har aktuella skulder hos Skatteverket.

Fotbollskanalen har fått siffrorna bekräftade av Kronofogden och för Sirius del handlar det om 1 395 582 kronor uppdelat på två olika skulder. Den ena, på 695 000 skulle varit betalt den 19 november, den andra på 736 000 förfaller den 18 december. Sedan i början av november 2013 har klubben haft 13 olika skulder noterade hos myndigheten.

IK Sirius har under de senaste åren fått uppbackning av miljardären Bengt Ågerup, men inför den här säsongen har klubben bekräftat att Ågerup avslutat sina åtaganden.

Klubbens ordförande Ove Sjöblom säger till UNT att skulderna beror på att man omorganiserar på sin säljavdelning och att man därför kommit igång senare än vad kan tänkt.

– Det har dragit ut på tiden och just nu är vi inne i ett intensivt skede i diskussionerna. Vi tappade två månaders försäljningstid, september och oktober, och även om vi är igång nu så tar det ett tag innan vi får in pengarna.

Enligt Sjöblom är tanken att skulderna ska vara betalda senast i början av nästa vecka.
- Vi ligger i slutförhandling nu och jag tror att vi kommer att betala redan i slutet av veckan. Nu blev det en försening med försäljningen, men vi kommer att komma i kapp.

AFC Uniteds skuld är på 338 000 kronor och även den skulle ha varit betald den 19 november.

I Licensnämndens bestämmelser vad gäller elitlicensen står det att föreningarna inte får ha ett negativt eget kapital den sista december. Om föreningen i fråga har det måste man lämna in en handlingsplan senast 31 mars där man beskriver ”hur föreningen under innevarande kalenderår ska eliminera det negativa egna kapitalet”.

I klippet ser ni målet som tog Uppsalalaget upp till allsvenskan 2017.

FAKTA

Klubbar i superettan (2016) med skulder hos Skatteverket eller Kronofogden:

IK Sirius: 1,4 miljoner kronor
Assyriska FF: 1,3 miljoner
Ängelholms FF: 390 000 kronor
Ljungskile SK: 360 000
Syrianska FC: 340 000
AFC United: 340 000

Källa: VSK Swish/Kronofogden

Publicerad 2016-12-07 kl 10:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons