POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sirius nya tränarduo vill se hårt slit och högt i tak: ”Lätt att bli fet och bekväm”

Foto: Bildbyrån

ALBUFEIRA. Högt i tak och stenhårt jobb.
I ett längre samtal med Sirius nya tränarduo berättar Henrik Rydström och Mirza Jelecak om jakten på en identitet, fotbollsfilosofi och sin nyfunna relation.
- Det är inte bara så att vi sitter och gör high fives och kramas, säger Henrik Rydström till Fotbollskanalen. 

Mirza sover nästan mindre än vad jag gör.

Henrik Rydström slår sig ner i soffan på Sirius spelarhotell i Albufeira i Portugal, tillsammans med sin nya radarpartner Mirza Jelecak. Det är de båda som den här säsongen ska leda Sirius efter att Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand lämnat för Djurgården. 

Just arbetsintensiteten är något som båda återkommer till. Nu är de inne i en intensiv jobb-period.

- Skulle man titta på utbrändhetsfaktorer så har vi nog båda röda lampor som lyser… Vi måste tänka på att vara fräscha när vi ska vara fräscha, precis som att vi vill att spelarna ska vara det. Där måste vi kanske ibland säga: ”I kväll hörs vi inte”, säger Rydström.

Kalmar FF-ikonen kom till klubben efter att ha fått lämna KFF efter förra säsongen. Sättet som det gjordes på fick stark kritik och Rydström själv kritiserade processen.

Men det har han släppt nu.

- Det som Mirza än så länge tycker är hyfsat gött, att jag kanske driver grejer ihop med honom - det tyckte man bara var lite jobbigt i den miljön. Det berodde säkert på hur jag framförde saker och ting. Men det var bra, det behövdes ett brejk för bådas skull.

Henrik Rydström fortsätter:

- Om man ska vara uppriktig, om du står där och har Magnus Pehrsson som är erfaren - ska vi ha honom eller Henke som pratar om possession - och possession, vad fan är det? Vi gjorde inte så mycket mål för vi saknade en striker och då kanske man gör det bytet. Det är den verklighet som jag och Mirza lever i. De som bedömer oss är många gånger inte insatta. De tänker inte fotboll 24/7. De är inte uppdaterade kring vad periodiseringen har för effekt på att spelarna är tillgängliga eller skadade. Och hur kan man jobba för att skapa fler målchanser?

Mirza Jelecak instämmer på den sistnämnda delen.

- Egentligen hade det bästa varit om hela styrelsen varit med på alla genomgångar här så att de får en förståelse för vad vi sysslar med. Sedan fattar jag att det inte är möjligt, men de som bedömer ens jobb är inte insatta. Det blir ganska skevt och jag vet inte om det är så på någon annan arbetsplats.

Rydström:

- Det blir en jävla märklig… man kommer ner till att resultatet är den enda faktorn man tittar på. Vi pratade lite om det i går (mot Jeonnam Dragons) där vi var i en sits där vi saknade vissa spelare och sedan fick vi Jarl (Daniel) sjuk, en viktig försvarare, och Kebba (Ceesay) fick åka hem av personliga skäl. Vi fick verkligen trolla med backar och så visste vi att vi mötte ett väldigt skickligt, sydkoreanskt gäng. Inåt till gruppen är det inga problem för vi vet att vi kommer att köra in en väldigt ung spelare som inte har någon erfarenhet alls. Vi kan ju hantera det men vi vet också att det är några stycken som tänker: ”Jaha, nu förlorade vi där”. Noll förståelse för förutsättningarna. Man blir bedömd utifrån väldigt luddiga variabler. Jag kan förstå de som väljer bara kortsiktiga lösningar, tränare som bara skyller ifrån sig. Jag hoppas inte att vi hamnar där men jag förstår varför man gör det. 

Vad vill då Sirius nya tränarduo göra under 2019? Mirza Jelecak, som förra året var assisterande tränare i klubben, förklarar att de satt ner och pratade fotbollsfilosofi innan Rydström blev klar, men att man framför allt ner suttit länge efter att avtalet blev påskrivet.

- Vi hade, innan Henke skrev på, en längre stund där vi pratade en del ledarskap och fotboll. Men vi pratade nog mest när det blev klart. Då grottade vi verkligen ner oss i detalj kring hur vi vill jobba, vilken approach vi vill ha, vilken miljö vi vill skapa och hur vi vill skapa den, säger han.

Rydström tar över bollen:

- Ingångsvinkeln har varit: Vad har ni gjort bra i Sirius innan? Det går vi inte in och kladdar i. De har gjort skitmånga bra saker. Jag är ointresserad av att komma in och säga: ”Nu ska vi spela som Rydström vill spela”. Det är inte det som det handlar om. Men kan vi addera något av det som jag har lärt mig, det jag förkovrat mig i tillsammans med Mirza - då blir det intressant. 

Hur bra lirar ni ihop så här långt?
- Vi fortsätter att lära känna varandra och det gör man väl hela tiden, säger Rydström.

- Jag har gjort jämförelsen innan med om man spelat med någon på mittfältet - vad kan jag göra så att han bli bättre? Jag tycker att det är jävligt roligt för att vi vill jobba och vill diskutera. Säger jag någonting till Mirza så är det inte så att han bara håller med, han ifrågasätter också. Men när vi väl bestämmer oss så backar vi upp varandra. Jag tycker att det finns dynamik i det, det är inte bara så att vi sitter och gör high fives och kramas.

Mirza Jelecak får frågan om truppen, om de tror att spelare kan ansluta eller försvinna och kommer in på ett längre resonemang.

- Om man tittar på truppen så har vi ju till stora delar en trupp som var här i fjol. Vi avslutade med 1,47 poäng på de sista 17 matcherna vilket är ett jäkligt bra snitt. Förhoppningen är att bygga vidare på det för vi vet att vi har kvalitet i truppen. Det viktigaste för oss blir att hitta en bra nivå, att vi är vältränade så att vi har alla spelare på plan. Det blir prio ett. Och självklart utveckla någonting som blir lite nytt och utveckla individerna. För vi tror att det finns mer att ta av i den här gruppen, säger han och fortsätter:

- När det gäller nyförvärv så tittar vi alltid på spelare. Vi kommer aldrig att sluta titta på spelare oavsett om fönstret är stängt eller öppet. Vi tittar alltid på vad som kan förstärka Sirius. Vilka positioner, vilka spelare, man tittar på åldersstruktur i truppen. Man har en plan för ett par, tre år framåt beroende på vilken väg Sirius ska gå och hur vi kan bli bättre. Vi ska ut på en ny arena 2020, Uppsala som fotbollsstad måste växa, vilken attraktion ska vi bjuda på? Sirius måste stå för någonting, vi måste skaffa oss en identitet som är ganska tydlig i fotbolls-Sverige och det försöker vi med, men det är inte så att man gör det så (Mirza knäpper med fingrarna).

Rydström:

- Han är nästan lika långrandig som jag, du kan ju tänka dig hur spelarna får det…

Hur bra är ni år då, Henke?
 - Ja, vad fasen var det vi skulle svara där nu då..? Vi går in i den här säsongen med tongivande spelare som har fixat till sina kroppar. RÅP (Robert Åhman Persson, mindre ingrepp i knäet efter säsongen) och Jesper (Arvidsson, knäoperation) gjorde det men är igång i träning nu.

- Sedan har vi "Steffo" (Stefano Vecchia, haft problem med ett knä) och vi har Sam (Lundholm, som har problem med en häl) och ”CG”(Christer Gustafsson) har också varit borta. Tittar man på budget och ekonomi så är vi inte i toppskiktet och de spelarna som har den auran - de måste vi ha igång. Men vi är lite bakbundna för de är inte igång ännu. Det är klart att vi saknar dem i träning, däremot har vi fått till en bra tillgänglighet utifrån övriga truppen.

Hur vill ni spela i år?
- Vi har haft en tydlig identitet i Sirus, men som vi tappade lite grann i och med en hel del bortfall under hösten 2017 och våren 2018 där vi hade jobbiga perioder. Det räcker inte med att göra det vi gjort tidigare så att säga. Det räcker för att kanske klara sig kvar, men ska vi höja ribban så måste vi kräma ur lite mer. Men vår typ av fotboll… Vi vill vinna fotbollsmatcher och prio ett är att göra fler mål än motståndaren, säger Jelecak.

-  Det är den bästa, flikar Rydström in och börjar skratta.

Jelecak:

- Men vi jobbar med ett arbetssätt där vi försöker sätta alla delar av spelet. Vi släppte in 61 mål i fjol, det kommer inte att funka igen. Vi gjorde 37 mål - vi vill göra fler. Vi gjorde tre mål på kontringar och det räcker inte. Vi måste bli bättre på alla delar i spelet. Det har blivit ganska intressant i Sverige på senare tid i och med att det finns många olikheter i olika lag. Olika typer av tränare med influenser från olika delar av världen. I och med tillgängligheten till tv, statistik….

Rydström:

- Det fanns tv även förr.

Jelecak:

- Det fanns en match i veckan, Wolverhampton - Leicester typ. Nej, men det är intressant. Det är härligt att många tycker olika. Vi vill skapa en tydlig identitet med vad vi vill i alla delar av spelet. Kan vi göra det med bollen så är det önskvärt. Det är ett bra sätt att få låta motståndaren få hålla sig till oss, vilket är en viktig del i en fotbollsmatch och man sätter sig i ganska mycket respekt hos motståndaren. Det är mentala delar av spelet som kan vara avgörande. Sedan måste man ha spelare och ett tydligt spelsätt som gör att man kan utföra det så klart. Men också, om man ser till fotboll och vad som ger framgång, jo det är pengar. 93 procents korrelation mellan framgång och ekonomi. Vad har vi tränare och spelare att jobba med? Det är de där sju procenten. Men man kan fortfarande kräva ut någon procent mer.

Rydström fortsätter:

- Jag vet att jag har nämnt Verheijen (Raymond, holländsk tränare som jobbar enligt metodiken periodisering). Då säger folk att ”man kan inte bara följa någon så” och det gör ju inte vi. Vi försöker plocka upp så mycket som möjligt och plocka in det i kontexten som är i Sirius - miljön vi har på träningsanläggningen och vad spelarna är vana vid. Vi snor så mycket vi kan och hoppas att vi kokar ner det. Ibland låter det som man har ett sätt, alltid. Ja, vi har vissa grundläggande saker som vi inte tummar på men vi vill vara flexibla i det. Det tror jag är en styrka. Samtidigt är det viktigt vad vi berättar för spelarna, för vi kan inte berätta allt för dem. Där svarade vi inte heller på frågan… Men vi vill fan vinna fotbollsmatcher, sedan vet vi vad vi är hierarkiskt i fotbollsfamiljen.

När intervjun görs lider Sirius läger mot sitt slut. Intensiva träningar, teoripass och en match har präglat dagarna. Utvecklingen från 2007, då Kalmar FF:s uppmärksammade video från träningslägret i La Manga publicerades, har gått… framåt.

- Den filmen var inte fullt representativ… Den ligger väl fasen på Fotbollskanalen till och med? Den var lite tillspetsad. Men det var en annan tid, en annan typ av generation spelare som var aktiva. Skillnaden nu kontra lägren som jag var på då är att det är fasen så mycket mer fotboll. Vi har tränat mycket och det är gruppen fantastisk på, säger Rydström.

- Vi har nog överbelastat dem mentalt det här lägret. Där har de fått rätt så mycket information. Både fotboll och att bygga grupp, säger Jelecak.

Det känns som att ett hårt jobb är en gemensam nämnare?
- Ja verkligen. De jobbar stenhårt, det är en fantastisk grupp på det sättet. Det är många jävligt bra fotbollsspelare också, det ska man inte underskatta. 

- 2007 hade vi inte så mycket teori, vi spelade mycket ”Risk”  på rummet, säger Rydström och skrattar.

Henrik Rydström förklarar att man har en stark tro på truppen och att man har en stark tro på spelarnas utvecklingspotential. Som liten inspirationskälla nämner han Sundsvall.

- Vi tror någonstans att de vi har kan bli bättre. Det är inte alla tränare som tror det om sina spelare. Gif Sundsvall är ett riktigt härligt exempel på hur man kan skapa den miljön om man också får lite längre tid. Joel (Cedergren) satt ju pyrt till 2017. Vi mötte dem med Kalmar och vann med 3-1. Vi hade inte bollen men vi hade en fast situation och en kontring den matchen. Sundsvall dominerade i alla andra bitar i den matchen och då vet jag att det i tidningarna dagen efter bara handlade om att Joel Cedergren hade näst sämst poängsnitt av alla tränare och allt var bara skit. Men man trodde på det man gjorde eller hade kanske inte råd att göra något annat. Var är man nu? 

Återstår att se om tränarduons hårda jobb och höga ambition ger frukt redan under 2019.

- Man måste kräma ur varenda liten droppe ur trasan, annars klarar man sig inte. Min erfarenhet är att det är lätt att bli fet och bekväm, och där är inte Sirius i alla fall, avslutar Rydström.

Publicerad 2019-02-11 kl 07:10

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto