Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sirius oro - kan tappa Mathisen mitt i säsongen: "Att tvinga kvar honom är fel"

Allsvenskan

Tappad rutin, en yngre trupp - och lagkapten Marcus Mathisen med utgående kontrakt. 
Det är bara några av utmaningarna som Christer Mattiasson står inför. 
- Men får vi resultat i början kan vi flyga, säger den nye Sirius-tränaren till Fotbollskanalen.  

3:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Sirius-Mjällby i svenska cupen.

IK Sirius - Malmö FF
IK Sirius
Malmö FF
STREAMA IDAG 18:45
IFK Värnamo - BK Häcken
IFK Värnamo
BK Häcken
STREAMA IMORGON
Kalmar FF - Djurgårdens IF
Kalmar FF
Djurgårdens IF
STREAMA IMORGON
IF Brommapojkarna - Hammarby IF
IF Brommapojkarna
Hammarby IF
STREAMA IMORGON
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG

Mycket har hänt i IK Sirius sedan i fjol.  

Inför årets säsong har den blåsvarta Uppsalaklubben bland annat tappat Tommi Vaiho, Karl Larson, Filip Rogic och Tim Björkström. En kvartett som satt inne på en stor summa erfarenhet efter flera år i allsvenskan.  

En kvartett som nu har ersatts av mestadels yngre spelare. Och just det är en situation som behöver hanteras, medger nye huvudtränaren Christer Mattiasson. 

- Vi har tappat väldigt mycket spelare och ersatt med mycket yngre spelare, men det visste jag om redan innan. Sedan försvann Rogic och (Yukiya) Sugita i ett senare skede. Men man får jobba med det man har, säger Sirius-tränaren till Fotbollskanalen. 

Annons

Blir det en utmaning? Att flera rutinerade spelare har lämnat.  
- Eftersom jag aldrig har jobbat med spelarna (som har lämnat) är det svårt att säga om det är en utmaning eller inte, utan jag är mer intresserad av att jobba med spelarna vi har och lägga fokus på det i stället för att tänka på massa andra saker. Vi gör det bästa av situationen som är utifrån att vi har fått in många unga, lovande spelare. Det är jag nöjd med.  

Vilka har imponerat på dig hittills? 
- Jag tycker att Adam Wikman är ett fint ämne, en ung spelare som har mycket boll i sig. Malcolm Jeng har gjort fina insatser. Han läser spelet bra, är följsam och trygg i sig själv. Sedan är Melker Heier ett nyförvärv (från Landskrona Bois) som har kommit in och skapat ordentligt tryck på planen. Han har ett driv att ta sig förbi spelare, jobbar hårt för laget och är en poängspelare.  

Annons

- Det finns mycket gott i laget. 

Att ni ska bli bättre på att slussa upp egna produkter. Är det något du har fått till dig från klubben? 
- Nej, men det är en viktig del. Vi satsar mycket på akademin och försöker lyfta upp egna spelare. Samtidigt kan man inte lyfta upp spelare bara för att göra det, utan det måste finnas en kvalitet och när de väl får chansen måste de ta den. Det är en tuff värld där ute. Man måste vänta på sin chans, och när man sen får chansen - då måste man ta den.  

IFK Norrköping borta, Djurgården hemma, Varberg borta, Häcken hemma och AIK borta. 

Så ser Sirius inledning av den allsvenska säsongen ut, och det råder inga tvivel om att det är en tuff sådan. I alla fall på pappret. Att få en bra start? Ja, det är kanske extra viktigt i år med tanke på den något yngre truppsammansättningen. 

Annons

- Förväntningarna är alltid höga, både från mig och laget. Vi har en tuff inledning på säsongen med många tuffa matcher. Det gäller att vi får med oss resultat i början så att vi kan andas där ute. Får vi bara det kan vi flyga, annars får vi jobba vidare. Men starten är alltid viktig, säger Mattiasson och fortsätter: 

- Det är en intressant spelargrupp och det finns en otrolig höjd. Det vi måste lära oss är att bli lite cyniska och mer fula där ute. För spela fotboll kan vi. Sedan behöver man alltid få med sig resultat när man har en ung trupp för att de ska tro och inte börja tvivla på sig själva. 

Nyckelspelaren och lagkaptenen Marcus Mathisen har ett kontrakt som går ut i sommar. Mittbackskuggen har varit en tongivande spelare i Sirius i flera år, men i år kan han alltså lämna mitt i säsongen. 

Annons

Christer Mattiasson hymlar inte med att han gärna vill förlänga med 26-åringen. 

- Jag ligger inte på honom så mycket utan jag försöker bara göra det så bekvämt som möjligt för honom i sin roll. Att tvinga en spelare att vara kvar är fel, utan han ska känna att det är rätt att vara här för honom. Då tror jag att han väljer det beslut som blir bäst för honom. 

Vad tror du i dag då? 
- I dag är jag bara inställd på att han inte är vår spelare från och med 1 juli.  

Hur är det att hantera med tanke på att han har kaptensbindeln? 
- Inga problem. Att göra honom till lagkapten var ett enkelt val. Han tar väl hand om andra spelare, allt runt omkring och är mån om att allt ska bli bra. Sen hoppas jag och tror att han kommer välja oss i framtiden, men det får vi se då, avslutar "Kitten". 

Annons

2 april ställs Sirius mot IFK Norrköping på Platinumcars arena i den allsvenska premiären. 

Publicerad 2023-03-24 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto