Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Småkommunernas löfte: "Ska etablera oss utan fet plånbok"

Mindre än en tredjedel av konkurrenternas omsättning och bara 28 000 invånare — totalt i nykomlingarnas två kommuner. Ändå vägrar Mjällby och Åtvidaberg att vara några blyga kusiner från landet med mössan i handen.

- Vi ska bevisa att det går att etablera sig i allsvenskan utan en fet plånbok, säger Mjällbys sportchef Thomas Andersson-Borstam.

Det finns flera likheter mellan Mjällby och Åtvidaberg. Frånsett att bägge klubbarna i fjol tog steget upp i allsvenskan för första gången sedan 1980-talet, kommer de från väldigt små orter med i stort sett bara spelare från närområdet.

16 av 24 namn i Mjällbys trupp är lokala från Blekinge, medan 20 av 23 i Åtvidaberg kommer från ett upptagningsområde på en och en halv timmes biltur från byn. 9 av 23 spelare hos östgötarna är dessutom fostrade på klubbens fotbollsgymnasium.

Gemensamt är även att kontinuitet, hjärta och engagemang är nyckelord för framgångarna.

- I en liten by ställer folk upp på ett annat sätt och vi har kunnat bygga i lugn och ro på sikt. Nuförtiden när spelare är väldigt rörliga försöker många klubbar åtminstone ha en stark kontinuitet på ledarsidan. För oss är det viktigt att ha det på bägge delarna, förklarar Thomas Andersson-Borstam.

Den största skillnaden mellan nykomlingarna är att Mjällby bara har tre allsvenska säsonger innan, mot Åtvidabergs 15.

Meritlistan hos den klassiska östgötaklubben innehåller också två SM-guld (1972 och 1973), två guld i svenska cupen och kvartsfinal i Europacupen. I 1974 års svenska landslag, som blev femma i VM, ingick hela åtta namn som spelade eller nyligen hade representerat föreningen.

Dagens sportchef Mats Tott Karlsson var med som spelare att åka ur allsvenskan 1982 — och när laget rasat ned ända till division 3 i början av 1990-talet var det ingen som trodde på en comeback i elitfotbollen.

- Klubbhuset brann ned och vi tvingades att plantera granplantor för att ha råd att åka på bortamatcherna i hyrda minibussar. Men det är så typiskt Åtvidaberg att resa sig och komma tillbaka. Många ställer upp när det behövs, fotbollen har en stark kultur här, säger Karlsson.

Numera ingår hans söner Pontus och Christoffer i stommen, liksom bland annat även hemmasonen Kristian "Pligg" Bergström.

Hos Mjällby är också egna produkter som Mattias Asper, Patrik Rosengren och Marcus Ekenberg ledande i laget. Och det vassa nyförvärvet Tobias Grahn är från Blekinge.

Finske VM-kvalspelaren Paulus Roiha är Åtvidabergs mest kända förstärkning.

- Vi saknar ekonomiska medel, men är duktiga på att hitta talanger i lägre divisioner — samt har kunskapen och traditionen vad som krävs på elitnivå. Tio spelare från de allsvenska åren hjälper till på olika sätt, säger Mats Karlsson.

FOTNOT: I Sölvesborgs kommun bor det 17 000 invånare, 11 000 i Åtvidabergs.

TT

Publicerad 2010-03-03 kl 12:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons