POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sparris överraskar i Dif: ”En modern försvarare”

Philip Sparrdal Mantilla är bara 17 år gammal, men imponerar redan. Fotbollskanalen har träffat en lovande back med ett ”modernt” spelsätt.

Sparrdal Mantilla var för långt. Då blev det ”Sparris”.
- Det är flera i min familj som kallats för det, det är ingen grej, säger Philip Sparrdal Mantilla och ler.

En sak är säker, Sparris har inte fått sitt smeknamn från en eventuell likhet med grönsaken. 17-åringen är en bra bit över 180 centimeter lång och säger sig snart vara ikapp de äldre spelarna fysiskt.

- Jag känner att jag har kommit in i tempot och blivit starkare och snabbare. Jag närmar mig mer och mer, säger Sparrdal.

Han började spela fotboll i Djurgården redan som femåring. När han var tio lämnade han klubben, men kom tillbaka för två år sedan.

- Jag är djurgårdare från början, säger högerbacken som fått en hel del speltid under Djurgårdens försäsong.

- Det är jätteroligt. Tränarna tror på mig, och det pushar mig framåt ännu mer.

En av de två Djurgårdentränarna, Carlos Banda, berättar att Sparris har överraskat under försäsongen.

- Hans chans att få spela har klart ökat. Han har gjort det väldigt bra när han har fått chansen, och överraskat alla positivt. Det har gått väldigt fort för honom under vintern då han har varit med oss hela tiden, säger Banda.

Unga spelare som Sparrdal är ofta extra mottagliga och utvecklingsbara, menar Banda, som tycker att 17-åringen gjort stora framsteg snabbt.

- Har man rätt träning och rätt tajming på sin mentala utveckling så kan det gå fort, och det har det gjort för Sparris. Han har klarat omställningen från så kallad juniorfotboll till seniorfotboll.

Vad har då denne unge försvarare för styrkor som spelare? Själv pekar han på sina offensiva kapaciteter.

- Jag har bra spelförståelse och är rätt offensiv av mig. Jag hittar ofta bra bollar framåt i banan.

Tränare Banda håller med – och tycker att det är en väldigt modern back som Djurgården lagt vantarna på.

- Han bryter gärna passningar och spelar ett tufft duellspel – som en modern försvarare. Han är egentligen mittback men vi ser honom som både mitt- och högerback. Vi försöker att inte låsa våra unga spelare vid specifika positioner. Det är klart, Sparris kommer inte spela som forward, men han kan spela var som helst i backlinjen. Alla minuter han får är positiva för hans utveckling.

På måndag inleds allsvenskan med ett hett derby mot AIK. Sparrdal har mött rivalklubben flera gånger på juniornivå, men aldrig med seniorlaget.

- Det är alltid speciellt att möta Gnaget. Det handlar alltid om prestige, och nu är det ungefär samma känsla som vanligt. Fast lite större. Så klart.

Vad gäller chanserna att få speltid i matchen är talangen försiktig – men senare under säsongen tror han sig absolut få chansen att visa upp sitt spel för Djurgårdensupportrarna.

- I derbyt får vi se hur det blir, men under resten av säsongen tror jag att jag har en bra chans att få spela. Det hoppas jag verkligen. Men det beror ju på prestation – presterar jag bra på träning får jag spela matcher.

Vad tror du om Djurgårdens chanser i allsvenskan i år?
- Vi har alla förutsättningar att klara oss bra. Får vi ihop alla delar kan vi vara med där uppe i toppen, säger Sparris.

- Vi har en bra sammanhållning och jag tror att det kan göra att vi håller oss uppe bland topplagen.

Publicerad 2011-04-01 kl 11:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå