POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Spelarfacket vill pröva Atta-fallet rättsligt: Kan vara kontraktsbrott

Spelarfackets rådgivare, agenten Magnus Erlingmark, berättar för fotbollskanalen.se att man vill att det ska prövas rättsligt om spelare får stängas av för att de inte skriver på ett nytt avtal.

Walid Atta är inte tillgänglig för AIK:s trupp just nu. Det är AIK:s styrelses besked, trots att spelaren står under kontrakt i ett knappt halvår till.
- Det är helt oförståeligt egentligen. Man skriver ett avtal på ett visst antal år och så får spelaren inte möjlighet att spela ut sitt avtal. Det kan vara ett kontraktsbrott, säger spelarföreningens rådgivare Magnus Erlingmark till fotbollskanalen.se.

Ett kontraktsbrott?
- Ja, det är vår grundsynpunkt.

Är det prövat rättsligt?
- Nej, det har inte kommit så långt ännu men vi hoppas att få testa det någon gång.

AIK bekräftar att det är kontraktsfrågan som stoppar tränarna från att ta ut Walid Atta till Europa League-kvalmatchen mot Levski Sofia.
- Han inte uttagningsbar just nu. Vi satsar i första hand på de spelare som vill spela kvar i AIK, säger klubbens ordförande Mats Gustavsson till klubbens hemsida.

Erlingmark öppnar nu för att Walid Atta och andra spelare som utsätts för samma sak ska vända sig till spelarföreningen för att få en rättslig prövning.
- Det är upp till spelaren att komma till oss om man blir utsatt för en sådan här sak och då hjälper vi om spelaren vill få det prövat.

Förekommer det någon annanstans?
- Ja, Degerfors håller på med det här mot Emil Berger där han inte gavs möjligheten att träna vidare efter att han hade skrivit på för en ny klubb. Trots att det är den rätten man har, det följer ju lagstiftningen.

Hur går det till om spelaren väljer att ta hjälp av er?
- Man får börja med att fråga klubben varför man har gjort det här och sedan får man gå vidare till skiljenämnden och hävda kontraktsbrott så att avtalet sägs upp med omedelbar verkan.

Men även om det skulle gå så långt som att Walid Attas kontrakt sägs upp kan spelaren inte byta klubb helt fritt. Eftersom det svenska övergångsfönstret är stängt och Atta har spelat för AIK efter att det stängde kan han bara skriva på för utländska klubbar.

Står det något i kontrakten, generellt sett, om att man måste vara tillgänglig för att spela matcher?
- Nej, men det står heller inget om att han inte ska få vara med och konkurrera. Det står att han ska vara med på träningar och matcher enligt tränarens order. Det är mer arbetsrättsligt att alla ska ha samma rätt att utföra sitt arbete och det är det man får luta sig mot då.

- Vi har varit på gång några gånger tidigare men det har löst sig då genom att antingen klubben har backat eller att spelaren har hittat en ny klubb och att man har gått skilda vägar direkt.

Har du något tydligt exempel på det?
- Vi vill helst inte prata om sådana fall offentligt. Men det var ju ett bra exempel i Hammarby för ett antal år sedan med Kennedy Bakicioglu och Micke Andersson där klubben tydligt backade. Men då pratade vi inte direkt med klubben utan det var via media vi gick ut och då var det förhoppningsvis supportrar och sponsorer som tryckte på.

Vad kan det här innebära för AIK i framtiden?
- Förhoppningsvis blir det problem att rekrytera nya spelare för alla klubbar som gör så. Spelarna ser ju att om man går dit så spelar det ingen roll om man skriver på för ett visst antal år. Ett tvåårskontrakt är ju bara kontrakt på ett och ett halvt år.

Publicerad 2010-08-18 kl 18:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå