Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

Spelarflykt till Norge och Danmark gynnar talangerna

Svenska spelare invaderar Danmark och Norge. Den allsvenska fotbollspubliken grymtar över att våra spelare försvinner. I Norge är man inte tillfreds över att utlänningarna tar platserna från de inhemska talangerna.

Mikael Lustig, Pontus Farnerud, Daniel Arnefjord, Niklas Sandberg, Jon Jönsson, Martin Fribrock, Peter Larsson och Alexander Farnerud är några svenska spelare som under sommaren har gått till Danmark och Norge.

Klubbarna fylls på med utländska spelare och talangerna får stå kvar på tillväxt. Detta samtidigt som massor av svenska ynglingar fått chansen och tagit för sig under årets upplaga av allsvenskan.

- De klubbar som nu har släppt fram talanger kommer tjäna mycket på det längre fram. Det är bra för svensk fotboll, säger Norges U21-kapten Öystein Gåre till FotbollDirekt.se.

Norska klubbar har det för tillfället väldigt bra ställt. Ett luckarativt TV-avtal och publiksuccé i Tippeligan gör att klubbarna plötsligt har fått ännu mer pengar att röra sig med. Svenska spelare är populära i våra grannländer och totalt huserar över 50 stycken i Tippeligan och SAS-ligan.

- Det är ett generellt problem i Norge att det är för många utländska spelare. Svenskarna är inte de värsta. Det är massor med spelare från hela Europa och Sydamerika. Andelen utlänningar i Norge har ökat kraftigt. De tar platserna för våra unga - samtidigt spelar våra etablerade spelare längre än de gjorde förr, berättar Gåre.
- Vi har fått fram ganska många unga, men de kunde vara betydligt fler.

Enligt Gåre tänker norska klubbar alldeles för kortsiktigt när de köper från utländska klubbar. Vad det gäller spelare från Sverige är det också skiftande kvalitet.

- Ja, det är både och. Vi vill gärna ha utländska spelare, men det ska inte vara sådana som sitter på bänken.

I dagsläget har ett tiotal svenskar svårt att ta plats i sina Tippeligalag.

Publicerad 2008-08-28 kl 14:45
Annons
Annons
Annons