Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelberoende vanligt bland elitspelare - KFF-mittfältaren: "Rädd över utvecklingen"

Allsvenskan

I en undersökning från Karolinska Institutet betraktas mer än var tionde fotbollsspelare ha ett "problemspelande" gällande betting. Kalmars Tobias Eriksson, som var öppen med sitt tidigare spelmissbruk, är oroad.
- Jag är faktiskt lite rädd för utvecklingen och vart det kan barka hän, säger mittfältaren till DN.

Foto: Bildbyrån

Karolinska Institutet, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, har genomfört en undersökning kring spelvanor hos elitidrottare i några av Sveriges största idrotter. Inom fotbollen så betraktas tolv procent av de svarande - totalt 316 stycken - ha ett "problemspelande" och ytterligare tolv procent ha viss risk för problemspelande. Det att jämföra med män 18-40 år i den svenska befolkningen generellt, där fyra procent betraktas ha ett problemspelande och nio procent ha viss risk att hamna där.

Svarsfrekvensen bland elitidrottarna låg på endast 39 procent, vilket även gör att det kan finnas ett mörkertal.

Kalmar FF:s mittfältare Tobias Eriksson har tidigare varit öppen om sitt spelmissbruk, bland annat för Fotbollskanalen. Han är orolig för utvecklingen, och tycker att siffrorna är väntade.

- Tyvärr är jag inte så överraskad över de siffrorna. Den yngre generationen är född med mobil och ”padda” i handen och numer har spelandet blivit så lättillgängligt. Jag är faktiskt lite rädd för utvecklingen och vart det kan barka hän, säger Eriksson till DN.

- Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem.

Att problemspelande är så mycket vanligare bland elitidrottare jämfört med resten av befolkningen menar Tobias Eriksson är naturligt.

- En elitidrottare har inget vanligt nio-till-fem-jobb. De flesta har mycket tid över och dessutom är en medellön i allsvenskan betydligt högre än en vanlig lön. Sedan är det ju så att man får en viss form av kick och sorts belöning när man tävlar och vinner matcher. Den där belöningen är ständigt närvarande i en idrottsmans hjärna och då kanske man söker den även på andra ställen. Kombinationen tror jag gör att vi löper större risk än andra, säger mittfältaren.

Publicerad 2017-10-12 kl 16:22

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
next recommended article
Nästa
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto