Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Stark säsong av Hallenius i Sundsvall: ”Känns som jag aldrig varit borta”

Foto: Bildbyrån

I sin återvändarsäsong i Gif Sundsvall har Linus Hallenius klättrat upp som en av lagets bättre spelare efter bland annat sju allsvenska mål.
- Jag är 28 år och har varit i många klubbar, men på något sätt känns det som att det aldrig har hänt nu när jag är tillbaka där allt började.

Efter Hammarby gånger två, Genoa, Lugano, Aarau, Padova, och Helsingborg så vände Linus Hallenius i vintras tillbaka till Gif Sundsvall, 28 år gammal och med ett avtal till 2020. Han kom tillbaka till sin uppväxtstad och klubben han lämnade för åtta år sedan.

- På något konstigt sätt känns det som att jag aldrig har varit borta. Det är en väldigt konstig känsla. Jag är 28 år och har varit i många klubbar, men på något sätt känns det som att det aldrig har hänt nu när jag är tillbaka där allt började. Allt är som hemma igen. Jag trodde inte att det skulle bli så bra som det blev. Då tänker jag inte bara på fotbollen, utan jag känner väldigt mycket för föreningen. Jag tycker att det är jäkligt kul att spela för Gif Sundsvall i allsvenskan. 

Han lämnade Sundsvall sommaren 2009, och det kommande året gjorde han 18 mål på 23 matcher i superettan för Hammarby, nominerades till ”Årets mål” på FIFA-galan, och flyttade till Genoa. Det var i Hammarby snarare än Sundsvall som det stora genombrottet kom. 

- Jag var ganska ung och kände mig lite missförstådd när jag lämnade Sundsvall. Det var inte världens vackraste skilsmässa då. Jag har blivit en annan människa med åren, jag har mognat och förstått att jag kunde ha gjort några saker lite annorlunda. Det känns fint att visa upp vem man är nu när man kommer hem. 

I det sportsliga perspektivet hade Hallenius en tyngre start på 2017, men har efter det varit lagets ordinarie anfallare. Han hade en period där han spelade 14 allsvenska matcher, gjorde sju mål, och var direkt inblandad i ytterligare tre. 

- Det har varit väldigt roligt och bra på slutet, eller efter sommaren kan man säga. Våren blev väl inte riktigt som jag tänkt mig av olika anledningar. Efter sommaren har jag fått spela mer kontinuerligt, och tycker jag har gjort en del bra matcher. 

Efter genombrottssäsongen 2010 har speltiden varit begränsad av många anledningar, och de efterföljande fem åren gjorde han endast 17 ligamål i en ålder där många anfallare istället blommar ut. Under de åren spelade han sällan kontinuerligt. Han är nu istället inne på åtta raka starter i allsvenskan.

- Det känns lite sjukt när man tänker på det, att jag i princip aldrig har haft en hel säsong med 20-30 matcher som 90-minutare. 

Det var också efter samtal med Joel Cedergren i våras, efter en period där Hallenius var utanför startelvan, som Hallenius började hitta bättre prestationer och fick fler starter. Detta också efter ett systemskifte från 3-5-2 till mer 3-4-3. 

- Efter det blev ännu viktigare för anfallaren att hålla sig i boxen. Eftersom man bara har en istället för två är det viktigt att anfallaren håller sig i boxen, och det var en av punkterna jag verkligen skulle jobba med. Att jag höll mig centralt och alltid fanns där på inlägg.

- Sedan tittade vi på press- och försvarsspelet, vad de ville ha ut av anfallaren där. Att man ger tydliga signaler och sänder energi till laget. 

- Sedan var det en del olika djupledslöpningar som var viktigt i spelet. Det var de tre punkterna som var de tydligaste, och jag fick jobba hårt med dem under våren och i sommar. 

Efter bland annat tre raka segrar, där Hallenius var i matchavgörande roll i två av dem, har Gif Sundsvall skaffat sig god möjlighet att hänga kvar. Det återstående spelschemat är IFK Göteborg, Elfsborg, IFK Norrköping, och Hammarby. 

- Det var en period i våras där vi var tajta bakåt och höll nollan i fem av sex matcher, men då skapade vi för lite framåt. Då har vi jobbat med att göra ännu fler mål, men då har vi läckt i vissa matcher. Det är en lång resa att verkligen att komma till drömmen. På slutet har vi fått med oss poäng också. Det är viktigt. För att inte tumma på visionen så måste man ta poäng, hålla oss kvar, och bygga vidare på det.

- Vi gjorde ett par riktigt bra prestationer i matcherna i våras. Det har varit en hemsk känsla på det sättet, att vi kände vi gjorde bra matcher men inte fick med oss poäng. De här tre matcherna vi vann var vi kanske inte helt nöjda med prestationerna och sättet vi ville spela på, men vi krigade för varandra. Någonting hände attitydmässigt. Vi pratade om att det var tio matcher kvar och att varje match var som en cupfinal. Då fick vi med oss riktigt bra resultat i de fem första matcherna, även om vi sen åkte vi på en riktig käftsmäll mot Djurgården (0-5).

Publicerad 2017-10-11 kl 22:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons