Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Stockholm viker sig för Hammarby: "Ska ha samma rätt som Dif"

Ett gräsligt bråk skakade Stockholmsfotbollen. Nu viker sig politikerna.
- Självklart ska Hammarby få samma förutsättningar som Djurgården, säger Regina Kevius (M).

När Stockholm stad beslutade att ge Djurgården en rejäl upprustning av träningsförhållandena och satsa totalt 90 miljoner på Kaknäs IP och en satsning vid Storängsbotten blev många hammarbyare arga. Framför allt för att 7,5 miljoner av de 90 miljonerna skulle gå till att byta underlag på Kaknäs IP där laget tränar till konstgräs eftersom Stockholmsarenan har det. Hammarby hade samma önskemål i våras och fick då nobben.

ANNONS

Under dagen har reaktionerna varit många från Hammarby och dess supportrar. Nu svänger Idrottsnämndens ordförande Regina Kevius (M).
- Vi har haft många diskussioner i dag och när idrottsnämnden sammanträder vid kvart över fem i dag kommer vi fatta beslut om att lägga konstgräs på både Kaknäs IP och Årsta IP. Orsaken är att vi känner att de lag som spelar på Stockholmsarenan ska ha samma förutsättningar, säger hon till fotbollskanalen.se.

Kom ni ihåg att ni tackat nej till Hammarby när ni senare tackade ja till Djurgårdens krav?
- Vi har fört diskussioner om var vi ska anlägga konstgräsplaner. Vi har ju lagt 22 stycken de senaste fem åren och är nu uppe i 57 stycken. Det förs alltid en diskussion om var och hur vi ska ha planerna. Jag kommer ihåg att vi förde en dialog med Hammarby.

Fotbollskanalen.se var tidigare under dagen i kontakt med Idrottsnämndens vice ordförande Emilia Bjuggren (S) som sa att hon misstänkte att satsningen på Djurgårdens träningsanläggning var en eftergift i förhandlingarna för att få laget att spela på den nya Stockholmsarenan. Regina Kevius dementerar inte det.

ANNONS
- Det har pågått förhandlingar. Det är viktigt att de lag som spelar på Stockholmsarenan har rätt förutsättningar och vi välkomnar även andra lag att spela där. Är det så att de lagen också skulle behöva en konstgräsplan får vi ta en dialog om det också då.

Hammarbys tidigare önskemål som nekades gällde ju inte bara planen utan en upprustning för cirka 15-20 miljoner. Kommer den också att genomföras?
- Nja, det vi har tagit besked om är konstgräs på Årsta IP. Men i fortsättningen kommer vi så klart att ha en dialog med dem.

En annan sak som Emilia Bjuggren reagerade på var finansieringen.
- Vi vet inte exakt varifrån pengarna kommer. Vi vet att staden har gått väldigt mycket i överskott så det är inte konstigt att det finns pengar, men överskottet är betydligt större så bedömer man att man kan upprusta åt Djurgården för 90 miljoner så kan man absolut upprusta Årsta också, sa Emilia Bjuggren under dagen, innan beslutet om konstgräs på Årsta IP var fattat.

ANNONS

Hon var också kritisk till att pengarna satsas på en specifik klubb när resurserna, enligt henne, borde fördelas utan att partipolitiken ska avgöra vem som får vad.
- Vi tycker att man borde hålla sig till den långsikta plan som man beslutat om. Jag tycker att det är problematiskt att man skär ner i den ordinarie investeringsbudgeten när det behövs konstgräsplaner i Sköndal, Husby, Essingen och det finns hur många exempel som helst på det. Målet måste ju vara att omvandla i princip alla grusplaner till konstgräs men hur det ska gå till behöver vi en långsiktig plan för. Man kan inte hitta på en ny från gång till gång.

- Omvandlingen ska ske i samråd med Stockholms fotbollförbund som samlar alla klubbarna. Man ska inte göra det till en partipolitisk fråga i vilken ordning eller vilka som gynnas, det ska bara vara partipolitiskt i hur mycket man lägger på det.

ANNONS

Regina Kevius menar dock att pengarna inte drabbar den långsiktiga planeringen.
- Finansieringen av dessa konstgräsplaner kommer att ske från centrala medel. Det vill säga inte drabba ordinarie investeringsplan för idrottsnämnden, säger hon.

Djurgårdens konstgräs beräknas kosta ungefär sju och en halv miljon, vilken summa rör det sig om i Hammarbys fall?
- Samma. Det ska råda exakt samma förutsättningar mellan lagens träningsanläggningar.

Det har trots allt varit en turbulent dag. Är det något som kunnat göras annorlunda?
- Det är väldigt viktigt att lyssna, kan jag säga. Och nu är jag glad över att fatta beslut om konstgräs på både Kaknäs IP och Årsta IP

Publicerad 2011-12-20 kl 18:56

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto